Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Άρης Σπηλιωτόπουλος, επισκέφθηκε, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, το Εθνικό Θέατρο. Μετά το πέρας της επίσκεψης του έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, θεώρησα λοιπόν υποχρέωση μου να επισκεφτώ το Εθνικό Θέατρο, αυτόν τον μεγάλο θεατρικό πολιτισμικό οργανισμό, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στην Αγίου Κωνσταντίνου. Η επιλογή μου αυτή δεν ήταν τυχαία για δύο συγκεκριμένους λόγους.
Ο πρώτος λόγος είναι γιατί ήδη το Εθνικό Θέατρο, βρίσκεται σε μία συνεχή εξωστρέφεια και αποκεντρώνει διαρκώς τις δραστηριότητες του. Και δεύτερον διότι η περιοχή στην οποία βρίσκεται κάποτε έσφυζε από ζωή, αλλά δυστυχώς σήμερα λόγω της εγκατάλειψης των σημερινών δημοτικών αρχών, έχει γκετοποιηθεί.
Θα ήθελα λοιπόν με αυτή την ευκαιρία, να τονίσω ότι στόχος μας είναι η Αθήνα να γίνει και πάλι μία γειτονιά, μία πόλη ζωντανή. Για να γίνει αυτό, πρέπει να στηριχθεί σε έναν κόμβο πολιτισμικών δραστηριοτήτων, δράσεων και σύγχρονης πολιτισμικής παραγωγής άρρηκτα συνδεδεμένης με την επισκεψιμότητα. Έτσι η Αθήνα θα καταστεί και πάλι προορισμός και φυσικά θα ανακτήσει την εξωστρέφεια της. Για να γίνει βέβαια ο στόχος αυτός πραγματικότητα, χρειάζονται θεσμοί, όπως είναι το Εθνικό Θέατρο, και αυτοί οι θεσμοί με την σειρά τους να στηριχθούν και να προχωρήσουν σε δράσεις κοινωνικές, όπως το κοινωνικό θέατρο για τον ανήμπορο πολίτη.
Ανέλαβα τη δέσμευση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, να βοηθήσω το Εθνικό Θέατρο να αποκτήσει θερινή σκηνή, που τόσο έχει ανάγκη η πόλη σε μία προσπάθεια μητροπολιτικής αντίληψης και συνεργασίας και με τους όμορους δήμους .
Σε κάθε περίπτωση η περιοχή γύρω από το Εθνικό Θέατρο θα πρέπει να αποκατασταθεί και να γίνει και πάλι ένας δημόσιος ζωντανός χώρος».
Δήλωση Σωτήρη Χατζάκη, Πρόεδρος Εθνικού Θεάτρου
«Είναι μεγάλη τιμή για εμάς η επίσκεψη του υποψηφίου Δημάρχου Αθηναίων κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου, γιατί η παρουσία του εδώ συμβολίζει την αναγκαιότητα ότι ο πολιτισμός πρέπει να είναι μία προτεραιότητα για την ανάπτυξη και για την κοινωνική συνοχή. Όπως πολύ σωστά είπε το Εθνικό Θέατρο περιβάλλεται από ένα πολεοδομικό συρφετό που χρειάζεται να ξεκαθαρίσει. Οι δυνατότητες ανάπτυξης είναι υπαρκτές.
Η εξωστρέφεια είναι πολύ σημαντική. Στόχος των προσπαθειών αυτών πρέπει να είναι ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας, διότι ανάπτυξη δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλά και η ευτυχία των ανθρώπων. Το Εθνικό Θέατρο συμβολίζει την παιδεία, τον πολιτισμό, τη διαχρονία του έθνους και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από την πολιτεία και την Αυτοδιοίκηση. Εύχομαι ο πολιτισμός να είναι το στοίχημα της επόμενης μέρας».