Ο Μάρτιν Κούπερ, ανώτερος μηχανικός της Motorola, σαν σήμερα (4/3) το 1974 πήρε τηλέφωνο ένα συνάδελφό του σε αντίπαλη εταιρεία τηλεπικοινωνιών και του ανακοίνωσε ότι μιλούσε από ένα «πραγματικό κινητό τηλέφωνο».
Ο 85χρονος σήμερα Μάρτιν Κούπερ, θεωρείται λοιπόν ο «πατέρας» του κινητού τηλεφώνου.
Σε προηγούμενη συνέντευξή του στο BBC παραδέχτηκε ότι το αρχικό κόστος των συσκευών (το 1983 τα πρώτα μοντέλα κόστιζαν 3.500 δολάρια) μπορεί να είναι απαγορευτικό τότε για να γίνει το κινητό τηλέφωνο ένα προϊόν μαζικής αγοράς, αλλά αναγνώρισε το γεγονός ότι οι βαριές συσκευές στο μέλλον θα συρρικνωθούν, όπως και έγινε.
«Είχαμε οραματιστεί ότι κάποια μέρα το τηλέφωνο θα είναι τόσο μικρό που θα μπορούμε να το κρεμάσουμε στο αυτί μας ή ακόμη και να το ενσωματώσουμε κάτω από το δέρμα μας», είπε.
Ο Κούπερ είπε επίσης ότι συνέλαβε την ιδέα του για ένα κινητό τηλέφωνο για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν το τηλέφωνο αυτοκινήτου εφευρέθηκε από την AT & T.
Το DynaTAC 8000X της Motorola ήταν το πρώτο κινητό τηλέφωνο που κυκλοφόρησε, το 1983.
Το 2012 μια έκθεση της Διεθνής Ένωσης Τηλεπικοινωνιών διαπίστωσε ότι υπήρχαν έξι δισεκατομμύρια συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον κόσμο. Τότε, ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν επτά δισεκατομμύρια.
«Μέσα σε 40 χρόνια έχουμε μετακινηθεί γρήγορα από την χρήση του κινητού τηλεφώνου ως εργαλείο του σύγχρονου επιχειρηματία, στην «καταναλωτικοποίηση» και την πρόσβαση στο internet και σε ότι έχει να κάνει με τις τηλεπικοινωνίες και τις συνδέσεις», όπως επισημαίνει στο BBC ο Δρ Μάικ Σορτ, πρώην πρόεδρος του Ινστιτούτου Μηχανικής και Τεχνολογίας και Αντιπρόεδρος της Telefonica Europe.
«Στο μέλλον θα δούμε ένα πολύ ευρύτερο φάσμα συσκευών – πολλές από τις οποίες θα είναι wearable ( θα… φοριούνται πάνω μας )» πρόσθεσε.
«Θα εργαστούμε πιο πλήρως με όλες τις αισθήσεις Η κίνηση προς τον κλάδο των γυαλιών έχει αρχίσει», σημειώνει.
Πηγή : protothema.gr