Έκκληση για πρωτοβουλίες που θα φέρουν την ειρήνη στην κρίση στην Ουκρανία, στην Συρία, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στο Νότιο Σουδάν, όπως και κοινωνική ειρήνη στην Βενεζουέλα, απηύθυνε σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος στο μήνυμά του για το Πάσχα, κατά το οποίο αναφέρθηκε επίσης με ιδιαίτερη έμφαση στην εκμετάλλευση, την εγκατάλειψη, την ακραία φτώχεια και τις σπατάλες που γίνονται στον κόσμο.
Στο μήνυμά του για το Πάσχα Urbi et Orbi (προς την πόλη και τον κόσμο), το οποίο απηύθυνε ενώπιον 150.000 πιστών που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο Πάπας υπενθύμισε ότι το Πάσχα γιορτάζεται φέτος την ίδια ημέρα από τους Καθολικούς και τους Ορθοδόξους και προσευχήθηκε: “Σου ζητούμε, Κύριε, να δώσεις ένα τέλος σε όλους τους πολέμους και σε κάθε σύγκρουση, μεγάλη ή μικρή, παλιά ή πρόσφατη (…) σε παρακαλούμε, Κύριε, να δώσεις φώτιση και να εμπνεύσεις πρωτοβουλίες για την ειρήνη στην Ουκρανία, ώστε οι ενδιαφερόμενες πλευρές, υποστηριζόμενες από την διεθνή κοινότητα, να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να αποτρέψουν τη βία και να οικοδομήσουν σε ένα πνεύμα ενότητας και διαλόγου το μέλλον της χώρας”.
Ο Ποντίφικας κάλεσε εξάλλου για άλλη μια φορά τις εμπόλεμες πλευρές στην Συρία να δείξουν “την τόλμη να διαπραγματευτούν για την ειρήνη, την οποία περιμένουμε πλέον εδώ και πάρα πολύ καιρό”. Οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει, σημείωσε, να σταματήσουν “να χρησιμοποιούν τη βία για να σκορπίζουν τον θάνατο, κυρίως κατά του ανυπεράσπιστου πληθυσμού” και πρέπει να επιτρέψουν στον πληθυσμό να έχει πρόσβαση “στην απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια”.
Ο Πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε εξάλλου “τα θύματα της αδελφοκτόνου βίας στο Ιράκ” και ευχήθηκε να επιτευχθεί μια λύση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.
Όσον αφορά την Αφρική, ο Ποντίφικας απηύθυνε έκκληση να σταματήσουν οι αιματηρές συγκρούσεις στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, στο Νότιο Σουδάν και “οι ειδεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις σε ορισμένες ζώνες της Νιγηρίας”.
Για την Βενεζουέλα, όπου το Βατικανό μετέχει σε μια μεσολάβηση για την αποκατάσταση της κοινωνικής ειρήνης, ο Πάπας ζήτησε “τα πνεύματα να στραφούν προς την συμφιλίωση και την αδελφική ομόνοια” .
Στο μήνυμά του για το Πάσχα ο Ποντίφικας αναφέρθηκε, όπως και σε άλλες περιστάσεις, και ευρύτερα στα δεινά που οφείλονται στην εκμετάλλευση.
Κατήγγειλε “τις τεράστιες σπατάλες στις οποίες είμαστε συχνά συνεργοί”, οι οποίες συμβάλουν στην πείνα, όπως και το γεγονός ότι άνθρωποι “ανυπεράσπιστοι, κυρίως παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, μετατρέπονται ορισμένες φορές σε αντικείμενα εκμετάλλευσης και εγκατάλειψης”.
“Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φροντίσουμε τους αδελφούς μας που πλήττονται από την επιδημία του ιού Έμπολα στην Γουινέα, στην Σιέρα Λεόνε και στην Λιβερία και αυτούς που προσβάλλονται από τόσες άλλες ασθένειες, οι οποίες διαδίδονται επίσης και λόγω της αδιαφορίας και της ακραίας φτώχειας”, σημείωσε.
Ο Πάπας αναφέρθηκε τέλος στο μήνυμά του για το Πάσχα στους εκτοπισμένους, στους πρόσφυγες και στους ανθρώπους που έχουν απαχθεί εξαιτίας των πολέμων: “στις οικογένειες που τους έχουν αρπάξει άδικα τα αγαπημένα τους πρόσωπα, στους πολλούς ανθρώπους, κληρικούς και λαϊκούς, που κρατούνται σε διάφορα μέρη του κόσμου”.
Πηγή: http://www.skai.gr/news/world