Κακουργηματικού βαθμού έγιναν οι κατηγορίες που βαρύνουν τους συλληφθέντες για το δυστύχημα στο παιδικό πάρκο στο Ελληνικό, το απόγευμα της Κυριακής, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 13χρονου αγοριού και τον τραυματισμό της αδελφής του.
Οι δικαστικές Αρχές μετέτρεψαν τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν χθες στους τέσσερις κατηγορουμένους από πλημμελήματα, σε κακουργήματα, καθώς φαίνεται να προέκυψαν νέα στοιχεία στην υπόθεση. Έτσι, η κατηγορία που αρχικά είχε απαγγελθεί για ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματικές βλάβες μετατράπηκε σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών.
Ενόψει της εξέλιξης αυτής οι τέσσερις κατηγορούμενοι, δηλαδή ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, ο Ιταλός ενοικιαστής των παιχνιδιών και οι δύο υπάλληλοι, υπήκοοι Μπαγκλαντές, που επρόκειτο σήμερα να απολογηθούν για πλημμελήματα, ζήτησαν και έλαβαν από τον ανακριτή της υπόθεσης νέα προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη Παρασκευή.
Χωρίς άδεια λειτουργίας το Λούνα Παρκ του Θανάτου – Η άδεια εκμίσθωσης του χώρου είχε λήξει εδώ και δύο μήνες
Συγκλονισμένη η κοινή γνώμη του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης από το θάνατο του 13χρονου αγοριού και τον βαρύ τραυματισμό της 9χρονης αδελφής του στο Λούνα Πάρκ του θανάτου στο Ελληνικό, παρακολουθεί τις εξελίξεις της υπόθεσης αυτής.
Για το χθεσινό τραγικό γεγονός συνελήφθησαν οι τρεις αλλοδαποί υπάλληλοι – δύο υπήκοοι Μπαγκλαντές και ένας ιταλός, υπεύθυνος της λειτουργίας – ενώ σήμερα το πρωί συνελήφθη και ο Έλληνας πληρεξούσιος της επιχείρησης, η οποία έχει έδρα την Παλλήνη και ανήκει σε Βούλγαρο, μόνιμο κάτοικο Βουλγαρίας.
Στα πλαίσια του ρεπορτάζ και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες που έχουμε, κι όσο αναζητούνται στοιχεία για το τραγικό αυτό συμβάν, ανακύπτουν ευθύνες οι οποίες βαρύνουν τόσο το δήμαρχο του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης Χρ. Κορτζίδη, όσο και τον εν λόγω επιχειρηματία.
Είχε λήξει η άδεια εκμίσθωσης του χώρου
Όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του VIMAONLINE.GR, η άδεια παραχώρησης – εκμίσθωσης στο Λούνα Πάρκ του συγκεκριμένου χώρου, δόθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο με την υπ’ αριθμόν 299/10/10/2013 απόφαση με ημερομηνία έναρξης την 15η Νοεμβρίου και χρόνο παραμονής αρχικά 1 μήνα και στη συνέχεια για δύο μήνες και μηνιαίο μίσθωμα 1400 ευρώ.
Στη συνέχεια, ο Δήμος επαναφέρει το θέμα στις 29/11/13 και με την απόφαση 349 κατεβάζει το μίσθωμα από τα 1400 στα 1000 ευρώ.
Σύμφωνα με τη ημερομηνία έναρξης (29/11/2013) της απόφασης και τα όσα αυτή περιλαμβάνει, η επιχείρηση έπρεπε να είχε φύγει από το τέλος Φεβρουαρίου. Παρ’ όλα αυτά παρέμεινε στο χώρο και λειτουργούσε, όπως καταγγέλουν άνθρωποι που ασχολούνται με τα δημοτικά της πόλης, με τη σιωπηλή ανοχή της δημοτικής αρχής.
Χωρις άδεια λειτουργίας
Άδεια λειτουργίας δίνεται σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις, σύμφωνα με το νόμο, από Επιτροπή την οποία συστήνει η Περιφέρεια κατόπιν αιτήματος του Δήμου. Στην επιτροπή συμμετέχουν ένας εκπρόσωπός του, ως πρόεδρος, ένας μηχανολόγος της Περιφέρειας, ένας εκπρόσωπος της Αστυνομίας και ένας εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, προφανώς για να ελέγξουν κατά πόσο η εγκατάσταση της επιχείρησης πληροί τους όρους ασφάλειας για το κοινό.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν είχε άδεια λειτουργίας, αφού η αντιπεριφερειάρχης κ. Καρακλιούμη δήλωσε πως ουδέποτε ήρθε από το Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης αίτημα για τη σύσταση της Επιτροπής. Επίσης, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε με τον Διοικητή του Πυροσβεστικού Σταθμού Ελληνικού κ. Πιερρακάκη, μας δηλώθηκε κατηγορηματικά ότι ουδέποτε κλήθηκε αξιωματικός της Πυροβεστικής προκειμένου να γνωμοδοτήσει σχετικά με την καταλληλότητα ή όχι της συγκεκριμένης εγκατάστασης. Το ίδιο δηλώθηκε και από την Αστυνομία.
Οι ευθύνες της επιχείρησης
Με την πρώτη ματιά καταλαβαίνει κανείς πόσο πρόχειρη και χωρίς ασφαλιστικές καλύψεις ήταν η εγκατάσταση του Λούνα Πάρκ στο Άλσος του Ελληνικού. Η πισίνα που μέσα υπήρχε το Water Roller, στην κυριολεξία βρισκόταν στην άκρη του δρόμου, χωρίς κανένα προστατευτικό δίχτυ γύρω της.
Επίσης, κι ενώ οι προδιαγραφές για ένα τέτοιο παιχνίδι κι όταν πρόκειται για ανοιχτό χώρο, απαιτούν την πρόσδεσή του με ιμάντες ασφαλείας, στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρχε τίποτα.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω εκτός από τις ευθύνες της εταιρείας που θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, προκύπτουν ερωτηματικά για σοβαρές – εγκληματικές αμέλειες και από την πλευρά της δημοτικής αρχής.
1. Για ποιο λόγο ο δήμος δεν εξέδωσε άδεια λειτουργίας με την συγκεκριμένη διαδικασία που περιγράψαμε παραπάνω;
2. Για ποιο λόγο ο δήμος πήρε απόφαση να εκμισθώσει – παραχωρήσει το χώρο πριν βγάλει άδεια λειτουργίας;
3. Για ποιο λόγο δεν απομακρύνθηκε το Λούνα Πάρκ από το χώρο μόλις έληξε η εκμίσθωση – παραχώρηση;
4. Ο εκμισθωτής για το χρόνο που βρισκόταν παράνομα στο χώρο συνέχισε να πληρώνει το μηνιαίο μίσθωμα; Κι αν ναι, ποιος το εισέπραττε;
Τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα θα πρέπει να δώσει άμεσα ο Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Χρήστος Κορτζίδης και να εξηγήσει στους γονείς γιατί σήμερα το ένα παιδί τους δεν ζει και το άλλο βρίσκεται στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα.
Εμείς αν και προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί του τόσο στο κινητό του όσο και μέσω του Γραφείου Τύπου του δήμου στάθηκε αδύνατον.
Στο σημείο αυτό τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι την απόφαση εκμίσθωσης – παραχώρησης δεν ψήφισε η αντιπολίτευση η οποία αποχώρησε ενώ δεν την ψήφισε ούτε το 2012 που και πάλι ο ίδιος επιχειρηματίας είχε υποβάλλει αίτημα.