Δεν βλέπει ισχυρή δυναμική ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα το ΙΟΒΕ, καθώς, όπως επισημαίνει σε μελέτη του, σε πολλούς τομείς παρατηρούνται καθυστερήσεις, πολιτική διχογνωμία και κοινωνικές αντιδράσεις σε απαραίτητες πραγματικές τομές.
Όπως αναφέρεται σε μελέτη που εκπονήθηκε από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανιών Ερευνών και την The Boston Consulting Group (BCG), η ελληνική οικονομία εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης έπειτα από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης, η ισορροπία επανέρχεται τόσο στον δημοσιονομικό τομέα όσο και στο εξωτερικό ισοζύγιο με συνέπεια την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης στις αγορές.
Ωστόσο, το ΙΟΒΕ προειδοποιεί πως παραμένει ο κίνδυνος η οικονομία να μην πετύχει τους απαραίτητους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τα αναγκαία πρωτογενή πλεονάσματα, να διαρκέσουν οι περιορισμοί στον δανεισμό και η εξάντληση της εσωτερικής αποταμίευσης να μην επιτρέψει την τροφοδότηση της καταναλωτικής δαπάνης. Ως αποτέλεσμα, η αναπτυξιακή ώθηση δεν θα μπορεί παρά να αναμένεται μόνο από εξαγωγές, υποκατάσταση εισαγωγών και άμεσες επενδύσεις.
Όσον αφορά στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί, βασικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη πέρα από την υποστήριξη της κοινωνίας, αποτελούν, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η προαγωγή του θεσμικού πλαισίου αποτελεσματικής διακυβέρνησης και δικαιοσύνης, η αναβάθμιση του εγχώριου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και η άνοδος της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Προτεραιότητες, κατά τη μελέτη, είναι η ουσιαστική αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου λειτουργίας της οικονομίας με έμφαση στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, μετεξέλιξη της παραγωγικής της βάσης και διαφοροποίησή της με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στα πεδία διοικητικών παρεμβάσεων που επηρεάζουν τους βασικούς άξονες του παραγωγικού συστήματος.
Τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής, με τίτλο «O ρόλος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», θα παρουσιάσουν αύριο σε συνέντευξη Τύπου.
Πηγή: Koolnews.gr