Το Μέγαρο Μαξίμου έχει καταλήξει σε συγκεκριμένο σχεδιασμό διαπραγμάτευσης της ρύθμισης του χρέους προσδοκώντας πως εάν αυτό σταθεί δυνατό η κυβέρνηση απεμπλέκται από την αβεβαιότητα που προκαλεί η συζήτηση περί μη βιωσιμότητας και μπορεί έτσι να αποφασίσει ακόμα και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη μία τέτοια συμφωνία για το χρέος δημιουργεί προϋποθέσεις για φορολογικές μειώσεις και δημόσιες επενδύσεις ενώ. παράλληλα, μέσω αυτής ευελπιστεί να αποδεσμευθεί από τον βραχνά του ύψους του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση από τις αγορές και να επικεντρωθεί σε πολιτικές ενίσχυσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
Όπως περιγράφει ο Ζώης Τσώλης στο Βήμα, η κυβέρνηση εισέρχεται στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης για το χρέος διεκδικώντας επιμήκυνση ως και 50 χρόνια στα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα οι ευρωπαϊκές χώρες μέσω του ESM, «κλείδωμα» των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα και μετακύλιση των πρώτων λήξεων έπειτα από μια δεκαετία. Με τον τρόπο αυτόν το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι το χρέος γίνεται βιώσιμο αφού η Ελλάδα μπορεί να εξυπηρετεί τις χαμηλές δαπάνες για τόκους. Ετσι, αποδεσμεύεται από τον στόχο του Μνημονίου για μείωση του χρέους το 2020 στα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ μέσω πρωτογενών πλεονασμάτων.
Στόχος, φυσικά, είναι να απαλλαγεί η χώρα από τη μνημονιακή υποχρέωση για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 4%-4,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια και έτσι να σταθεί δυνατό να προχωρήσει σε φορολογικές μειώσεις και να κατευθύνει πόρους σε δημόσιες επενδύσεις
«Αν αντί για 4% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια, μπορείς να έχεις π.χ. 2%, τότε απελευθερώνονται πόροι της τάξεως των 3,5-4 δισ. ευρώ ετησίως που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε φορολογικές ελαφρύνσεις, δημόσιες επενδύσεις και χρηματοδότηση αναπτυξιακών σχεδίων» αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι.
Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται πως η μετακίνηση του Γιάννη Στουρνάρα στην ΤτΕ εξασφαλίζει την παρουσία του στην ομάδα διαπραγμάτευσης, κάτι που θέλουν οι δανειστές, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι πληροφορίες που θέλουν τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναλαμβάνει το υπ. Οικονομικών -με αναπληρωτή, πάντοτε, τον Χρ. Σταϊκούρα- έτσι ώστε να δώσει μήνυμα ότι οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές θα έχουν κυρίως πολιτικό και λιγότερο τεχνοκρατικό χαρακτήρα.