ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΝΕΑ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΩς ΚΑΙ 16 ΔΙΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΜΕ ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ ΤτΕ ΚΑΙ BLACKROCK
Νέα σοβαρή ρωγμή στα θεμέλια του ελληνικού τραπεζικού συστήματος που θα απαιτήσει νέα ανακεφαλαιοποίηση διαπιστώνει η έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ, γεγονός που προκαλεί μείζονα ερωτηματικά τόσο για τις διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όσο και για τον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές κυβερνήσεις, η τρόϊκα και η ΕΚΤ χειρίστηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα την υπόθεση της ενίσχυσης των τραπεζών.
Σκληρή είναι η κριτική του Ταμείου -το οποίο διατηρεί, ωστόσο, ακέραιες τις δικές του ευθύνες παρότι αποφεύγει να το πει- για τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής (stress tests) που διενήργησαν η Τράπεζα της Ελλάδος και η BlackRock. Κι εδώ οι αιχμές τόσο στην χρυσοπληρωμένη BlaclRock όσο και στον απερχόμενο διοικητή της ΤτΕ κ. Γιώργο Προβόπουλο είναι προφανείς.
Οι αναλυτές του ΔΝΤ επισημαίνουν ότι το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των 6,4 δισ. που προκρίθηκε από τα τεστ αντιστοιχεί στο «βασικό σενάριο», τη στιγμή που η «κοινή πρακτική» θέλει την ανακεφαλαιοποίηση να γίνεται με βάση το «δυσμενές σενάριο», σύμφωνα με το οποίο οι ανάγκες των ελληνικών ιδρυμάτων ανέρχονταν σε 9,4 δισ.
Μάλιστα, το Ταμείο σημειώνει πως με ορισμένους διαφορετικούς υπολογισμούς το ύψος του απαιτούμενου ποσού στο «δυσμενές σενάριο» θα ήταν κατά τουλάχιστον 6 δισεκατομμύρια ευρώ μεγαλύτερο, αγγίζοντας τα 16 δισ.
Το ΔΝΤ σημειώνει πως ο τραπεζικός κλάδος «πιθανώς θα χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια» λόγω του κινδύνου που γεννά ο μεγάλος αριθμός «κόκκινων» δανείων (περίπου 35% των συνολικών πιστώσεων στα τέλη του 2013), και ζητά μία πιο «ρωμαλέα» προσέγγιση, που θα επιτρέψει στις τράπεζες να έχουν αρκετή κεφαλαιακή επάρκεια ώστε να απορροφήσουν ζημίες από δάνεια γρήγορα.
Η επισήμανση αυτή γίνεται καθώς ώριμάζει η διαπίστωση πως πολλά από τα κόκκινα δάνεια πρέπει να διαγραφούν οριστικά αφού δεν υπάρχει περίπτωση αποπληρωμής και ως εκ τούτου θα προκαλέσουν “τρύπες” στην κεφαλαιακή επάρκεια.
Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεχτεί να μην χρησιμοποιήσει τα χρήματα που έχουν μείνει ως απόθεμα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν ανάγκες που θα προκύψουν από τα τεστ αντοχής που θα ολοκληρώσει η ΕΚΤ έως τα τέλη του έτους.