Ο ΣΠ. ΛΥΚΟΥΔΗΣ ΔΙΑΦΩΝΕΙ ΕΝΩ Ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ- ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Το δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ» που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε σχίσμα στη ΔΗΜΑΡ, αφού ο Σπύρος Λυκούδης ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να ψηφίσει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, αφού είναι ένα πρόσχημα για το μπλοκ εξουσίας που θέλει να δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα σε δηλώσεις του τόνισε πως αν η ΔΗΜΑΡ ψηφίσει υπέρ του δημοψηφίσματος, τότε θα υπογράψει τον πολιτικό της θάνατο.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ εντείνει την προσπάθειά του για τη συλλογή 120 υπογραφών βουλευτών για τη συζήτηση ενδεχόμενου δημοψηφίσματος, την ώρα που το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» εισάγεται προς συζήτηση στη Βουλή.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος και αυτός που πραγματοποιεί διμερείς επαφές με τους εκπροσώπους των υπολοίπων κομμάτων (ΔΗΜΑΡ – ΚΚΕ – Ανεξάρτητοι βουλευτές), την ώρα που από τον Περισσό ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους πως δεν θα παραστούν σε καμία συνάντηση.
Το στρατόπεδο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, θα εκπροσωπήσει η κυρία Ραχήλ Μακρή, ενώ το στρατόπεδο της ΔΗΜΑΡ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Νίκος Τσούκαλης.
Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο στόχος των 120 βουλευτών είναι εφικτός, σημειώνοντας ότι ακόμη κι αν το ΚΚΕ δεν συμφωνεί επακριβώς με το πλαίσιο της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και καταθέσει δικό του, υπάρχει δυνατότητα άθροισης των ψήφων, κατά το πρότυπο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας του 2008 για τη Συνθήκη της Λισαβόνας, όπου είχαν κατατεθεί τέσσερις διαφορετικές προτάσεις.
Στην Αγίου Κωνσταντίνου, η κατάσταση είναι λίγο πιο περίπλοκη, και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο κ. Κουβέλης έχει συγκαλέσει κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και της Εκτελεστικής Επιτροπής στα γραφεία του κόμματος.
Κατά την εισήγησή του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναφέρθηκε στη σπουδή της κυβέρνησης να φέρει ένα τόσο σημαντικό θέμα σε θερινό τμήμα και υπογράμμισε ότι η ΔΗΜΑΡ καταψηφίζει το νομοσχέδιο.
Ο κ. Κουβέλης κάλεσε τους βουλευτές να συμφωνήσουν στη Βουλή με το αίτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος με τη ρητή επισήμανση ότι «η ΔΗΜΑΡ είναι υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας και τη σημείωση ότι η στάση της δεν έχει καμία σχέση με την προεδρική εκλογή».