Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΙΧΕ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ….ΑΝΑΚΑΛΕΣΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Σε ενδοκυβερνητικό βραχυκύκλωμα εξελίχθηκε προς στιγμή το θέμα της συλλογής υπογραφών από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το θέμα του δημοψηφίσματος, σχετικά με την κατάτμηση της ΔΕΗ.
Προσωρινό βραχυκύκλωμα στην κυβέρνησηΗ κυβέρνηση, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις που εξέφρασε ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, παραμένει πάντως σταθερή στη θέση της ότι δεν μπορούν να αθροιστούν οι τέσσερις διαφορετικές προτάσεις που υπογράφονται από τα τρία κόμματα της Αριστεράς και τη Χρυσή Αυγή (που ούτως ή άλλως δεν συνυπολογίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ) και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα συλλογής 120 υπογραφών κάτω από ένα ενιαίο αίτημα και δεν τίθεται λόγος σύγκλησης της Ολομέλειας της Βουλής.
Ωστόσο, χθες προκληθηκε σύγχυση ακόμη και σε βουλευτές της ΝΔ, όταν ο κ. Μεϊμαράκης, συνομιλώντας με δημοσιογράφους νωρίς το μεσημέρι, άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η άποψή του είναι πως οι προτάσεις είναι ομοειδείς και άρα μπορούν να αθροιστούν και εφόσον αυτό γίνει τότε θα πρέπει να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής και να συζητήσει το θέμα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, η σύγκληση της Ολομέλειας θα μπορούσε να γίνει ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο προκειμένου να τελειώνει άμεσα η εκκρεμότητα.
Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου δεν έκρυψαν τον αιφνιδιασμό τους, όταν πληροφορήθηκαν το περιεχόμενο της συζήτησης αυτής του κ. Μεϊμαράκη με τους εκπροσώπους του Τύπου, με δεδομένο ότι επρόκειτο για μια αλλαγή στρατηγικής, καθώς η κυβέρνηση είχε αποφασίσει από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα μπορούσαν να αθροιστούν οι προτάσεις με δεδομένο ότι έχουν διαφορετικές αφετηρίες αλλά και διαφορετικό διακύβευμα. Οπως εξηγούσε μάλιστα τακτικός συνομιλητής του πρωθυπουργού, στην αντίστοιχη περίπτωση για τη Συνθήκη της Λισαβόνας το 2008, τα τότε κόμματα της αντιπολίτευσης μπορεί να είχαν μεν διαφορετικό σκεπτικό, αλλά κατέληγαν στο ίδιο διακύβευμα, το οποίο ήταν «ναι» ή «όχι» στη Συνθήκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Βουλής και επανέλαβαν την πάγια θέση του πρωθυπουργού ότι δεν συντρέχει λόγος σύγκλησης της Ολομέλειας με δεδομένο ότι πρόκειται για τέσσερα κείμενα με διαφορετικό περιεχόμενο και διαφορετικά αιτήματα.
Ο κ. Μεϊμαράκης, σε νεότερη συζήτηση που είχε με τους εκπροσώπους του Τύπου, διευκρίνισε ότι τα όσα είπε αρχικά, ήταν προσωπικές του απόψεις και πρόσθεσε ότι πρόθεσή του είναι αμέσως μόλις κατατεθούν οι προτάσεις, να ζητήσει γνωμοδότηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, ώστε να διαπιστωθεί εάν το περιεχόμενό τους είναι ομοειδές και αν μπορούν να προσμετρηθούν οι υπογραφές των προτάσεων, κάτι που θεωρείται αναγκαίο για να συζητηθούν οι σχετικές προτάσεις στην Ολομέλεια της Βουλής και να αποφανθεί το Σώμα επί αυτών.
Σύμφωνα πάντως με τον κανονισμό της Βουλής, την τελική απόφαση για τη σύγκληση της Ολομέλειας τη λαμβάνει η διάσκεψη των προέδρων, η οποία εισηγείται στον πρωθυπουργό και εφόσον και αυτός συμφωνήσει τότε ζητά προεδρικό διάταγμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια.
Ο πρόεδρος της Βουλής πάντως, ο οποίος τελικά θα συνταχθεί με την άποψη της πλειοψηφίας που εκφράζεται μέσω της κυβέρνησης, θεώρησε αρχικά ότι η ΝΔ θα μπορούσε να κινηθεί πιο επιθετικά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.
Να προχωρήσει δηλαδή στη σύγκληση της Ολομέλειας, που πρακτικό αποτέλεσμα δεν θα είχε, καθώς δεν θα μπορούσαν να βρεθούν οι 180 ψήφοι που απαιτούνται για να γίνει το δημοψήφισμα και η κυβέρνηση να ξεδιπλώσει εκεί τη στρατηγική της για τις επενδύσεις και να καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ για υιοθέτηση υπονομευτικής τακτικής.
Πηγή: Εθνος (Γ. Σαραντάκος, Γ. Πίκουλας)