Τα αποτελέσματα της μελέτης τους που αυτή την εποχή είναι πολύ δημοφιλής στις ΗΠΑ παρουσίασαν ο ψυχολόγος Ντάνιελ Κάνεμαν και ο οικονομολόγος Άνγκους Ντίτον.
Η μελέτη διήρκεσε πέντε χρόνια-από το 2009 έως το 2014-και αντικείμενο της ήταν ο δείκτης ευτυχίας των κατοίκων σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ με βάση το εισόδημα τους.
Δείτε πως κυμαίνεται ο “δείκτης ευτυχίας” ανάλογα με το εισόδημα, από τους “φτωχούς” του Τέξας με τα περίπου 65.000$ ετησίως, στους “πλούσιους” της Νέας Υόρκης και του Σικάγο.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των New York Times, το φτωχότερο 20% του πληθυσμού των ΗΠΑ είναι σε χειρότερη κατάσταση από τους αντίστοιχους φτωχούς άλλων χωρών, όπως της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας, του Καναδά και της Ολλανδίας.
Για πρώτη φορά, όπως σημειώνει το ethnos.grέπειτα από δεκαετίες, η μεσαία τάξη των Ηνωμένων Πολιτειών έχει πάψει να είναι η πλουσιότερη μεσαία τάξη παγκοσμίως. Οσο για τους φτωχούς της Αμερικής (το φτωχότερο 20% του πληθυσμού), αυτοί είναι πλέον… πιο φτωχοί από τους αντίστοιχους φτωχούς άλλων χωρών όπως της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας, του Καναδά και της Ολλανδίας. «Η αμερικανική μεσαία τάξη δεν είναι πια η πλουσιότερη στον κόσμο», έγραφαν χθες με πηχυαία γράμματα στο πρωτοσέλιδό τους οι «New York Times».
Η εφημερίδα της Νέας Υόρκης συγκέντρωσε και ανέλυσε (με τη βοήθεια του κέντρου ερευνών LIS του Λουξεμβούργου) οικονομικά στοιχεία των τελευταίων 35 ετών από 20 χώρες, λαμβάνοντας ως γνώμονα το μέσο μετά φόρων εισόδημα από μισθούς-επιδόματα, μερίσματα μετοχών και τόκους καταθέσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Καναδάς έχει πλέον πάρει τη θέση που είχαν άλλοτε οι ΗΠΑ ως η χώρα με την πιο ισχυρή οικονομικά μεσαία τάξη στον κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν δεύτερες αλλά με την ψαλίδα ανάμεσα σε αυτές και τις υπόλοιπες χώρες να έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Πίνακες: koolnews.gr