Ο πρωθυπουργός επενδύει πολλές προσδοκίες στο νέο πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και η σημερινή επίσκεψη του δευτέρου στην Αθήνα επιβεβαιώνει ότι ο Αντώνης Σαμαράς αισθάνεται, πλέον, πιο άνετα αφού θεωρεί ότι διαθέτει έναν ισχυρό σύμμαχο στις Βρυξέλλες, ο οποίος, εάν χρειαστεί, μπορεί να λειτουργήσει και προς την απορρόφηση πολιτικών κραδασμών.
Ο κ. Γιουνκέρ εκτιμά το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε από την πρώτη στιγμή την υποψηφιότητά του και στην Αθήνα αναμένουν ότι αυτό θα εκφραστεί με ένα καλό χαρτοφυλάκιο επιτρόπου στον Δημήτρη Αβραμόπουλο αλλά και με την υποστήριξη της ελληνικής θέσης να διακοπούν οι επιτόπιοι έλεγχοι της τρόϊκας στην Αθήνα μετά την τελευταία αξιολόγηση που συμβολικά θα γίνει στο Παρίσι.
Όπως περιγράφει το protothema.gr, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκπέμπουν μηνύματα για ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις σε οικονομικό και -συνακόλουθα- πολιτικό πεδίο, οι οποίες θα τρέξουν εντός του Σεπτεμβρίου και, παρά τα επιμέρους προβλήματα, όπως οι αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων για τις νέες αλλαγές που φέρνει στη ζωή τους το συζητούμενο πολυνομοσχέδιο, «θα μεταβάλουν τη μεγάλη εικόνα», δίνοντας σοβαρή ώθηση στην ανάκαμψη της χώρας που έχει ξεκινήσει και στην -έστω σταδιακή- έξοδό της από την κρίση.
Οι θερμές δηλώσεις του κ. Γιούνκερ, που προηγήθηκαν του ταξιδιού του στην Ελλάδα, ικανοποιούν απόλυτα την ελληνική κυβέρνηση, η οποία επενδύει πολλά στη διαφαινόμενη ευρωπαϊκή στροφή που έρχεται σε μια κρίσιμη καμπή για την Ελλάδα, την ώρα που παρασκηνιακά μαίνεται σκληρός υπόγειος πόλεμος για την απαλλαγή της από την τρόικα και την επιστροφή, όπως επαγγέλλονται οι κυβερνητικοί ιθύνοντες, στην ευρωπαϊκή «κανονικότητα».
«Προτεραιότητά μου, ως προέδρου της επιτροπής, είναι η απασχόληση, η ανάπτυξη και οι επενδύσεις και χαίρομαι που πηγαίνω στην Ελλάδα για να συζητήσω τα θέματα αυτά με τον φίλο και συνάδελφό μου πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά», δήλωσε ο νέος επικεφαλής της Κομισιόν την παραμονή της άφιξής του στην ελληνική πρωτεύουσα. Εστειλε, ταυτόχρονα, «μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για τη μεταρρύθμιση της χώρας». Εκτός από την ανάθεση ενός καλού -με την έννοια του ικανοποιητικού για τις ελληνικές υποθέσεις- χαρτοφυλακίου στον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος ορίστηκε να είναι ο επόμενος Ελληνας επίτροπος στη νέα σύνθεση της Κομισιόν, η Αθήνα διατηρεί υψηλές προσδοκίες για την ευρωπαϊκή πορεία που θα ξεκινήσει από το φθινόπωρο, οπότε θα αναλάβει τα καθήκοντά του ο κ. Γιούνκερ. Η αποδοχή, άλλωστε, του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης να μπει ένα φρένο στο ταπεινωτικό, όπως χαρακτηρίζεται από πολλές πλευρές, πηγαινέλα των τροϊκανών στην Αθήνα αποτελεί ένα σαφές προμήνυμα για την αλλαγή του κλίματος στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους.
Η κυβέρνηση αξιοποιεί, στο πλαίσιο αυτό, και την χρεωκοπία της Αργεντινής ως επικοινωνιακό όπλο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εκτιμά πως διαμορφώνεται ένα νέο φιλικότερο περιβάλλον που μπορεί να οδηγήσει σε μια θετικών προδιαγραφών διαπραγμάτευση για το χρέος.