Σε φάση υπερθέρμανσης οδηγείται το Κυπριακό αλλά και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τις επιθετικές και ενδεικτικές πιθανής διπλωματικής έντασης εκ μέρους της Άγκυρας, μετά τις δηλώσεις Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα.
Η επιλογή του νέου και πανίσχυρου τούρκου προέδρου σχετίζεται αναμφισβήτητα τόσο με τις στρατηγικές επιδιώξεις της Άγκυρας στην περιοχή (Ουκρανία, Συρία, Μέση Ανατολή κ.ά) καθώς και στην προσπάθεια του Ερντογάν να υποβαθμίσει τα εσωτερικά του προβλήματα.
Στις πρώτες δηλώσεις του ως νέος πρόεδρος της Τουρκίας για τους Ρωμιούς της Πόλης και το μέλλον της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης έκανε τη Δευτέρα από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ο Ταγίπ Ερντογάν και κάλεσε τους Ρωμιούς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους , δηλώνοντας: «Η πόρτα μας είναι ανοικτή στους παλιούς Ρωμιούς πολίτες μας και στα παιδιά τους ». «Είμαστε άνετοι σε αυτό», προσέθεσε
Αναφορικά με το μέλλον της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι «το να ανοίξουμε τη Θεολογική Σχολή για μας δεν είναι πρόβλημα». Ωστόσο, διατύπωσε και πάλι τους γνωστούς όρους της Άγκυρας:
-«Πρώτον, στην Αθήνα έχουμε δύο δικά μας τεμένη γκρεμισμένα, να δοθεί άδεια επισκευής τους». Υποστήριξε ότι ο Κώστας Καραμανλής ως πρωθυπουργός και η Ντόρα Μπακογιάννη, ως υπουργός Εξωτερικών, «έδωσαν το λόγο τους, όμως μέχρι σήμερα δεν πραγματοποιήθηκε ούτε ένα βήμα».
-«Δεύτερον, σύμφωνα με τη Λοζάνη», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, «τα μέλη της Ιεράς Συνόδου πρέπει να είναι Τούρκοι πολίτες». «Σήμερα όμως», ισχυρίστηκε, «δεν έχει μείνει κανείς, εκτός από τον Βαρθολομαίο». «Του είπα, φέρτε κληρικούς από το εξωτερικό να τους κάνουμε Τούρκους πολίτες, έτσι τουλάχιστον να πράξουμε αυτό, που προβλέπει η Συνθήκη της Λοζάνης. Μέχρι στιγμής νομίζω ότι δώσαμε την τουρκική υπηκοότητα σε περίπου 20 άτομα».
«Το να ανοίξουμε την Θεολογική Σχολή δεν είναι τίποτε το δύσκολο, την ανοίγουμε. Όμως, κρατήστε κι εσείς το λόγο σας. Εσείς δεν τον κρατάτε». Ο κ. Ερντογάν συνέχισε με μία τουρκική έκφραση: «Γεννηθήκατε κάτω ‘από το δένδρο του πάρε’ κι εκεί μεγαλώσατε, τελικά απαντήστε».
Αναφέρθηκε και στο θέμα του αρχιμουφτή στην Δυτική Θράκη. «Εσείς ακόμη επιμένετε να τον διορίζετε. Κι εκείνον θα πρέπει να τον εκλέγουν οι εκεί Τούρκοι και οι μουφτήδες. Η διεθνής κοινότητα, ο χριστιανικός κόσμος, δεν μπορεί να δώσει απάντηση σ’ αυτά τα ερωτήματά μου», είπε ο κ. Ερντογάν.
ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΥΠ.ΕΞ
Σκληρή απάντηση στις δηλώσεις του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος από τα κατεχόμενα σχολίασε πως το Κυπριακό θα λυθεί πολύ σύντομα αν η Ελλάδα «κάνει το καθήκον της, όπως το κάνει και η Τουρκία» εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.
Για «απογοητευτικές» δηλώσεις που επιβεβαιώνουν την «εμμονή» της Άγκυρας στην «επιθετική πολιτική» της εναντίον της Κύπρου κάνει λόγο ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κούτρας, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας προαπαιτεί την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εξομάλυνση των σχέσεων Άγκυρας-Λευκωσίας.
Το ΥΠΕΞ κατηγορεί παράλληλα τον τούρκο πρόεδρο για απόπειρα εξίσωσης των συγκεκριμένων υποχρεώσεων που έχει η Ελλάδα ως εγγυήτρια δύναμη με «τις βαριές ευθύνες της Τουρκίας στο Κυπριακό», κάνοντας λόγο για «νομικά αβάσιμο» και «πολιτικά απαράδεκτο» παραλληλισμό.
«Η Τουρκία έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τον τερματισμό της παράνομης στρατιωτικής κατοχής, του συνεχιζόμενου εγκλήματος του εποικισμού στην Κύπρο και την αποκατάσταση του δικαιώματος όλων των Ελληνοκυπρίων προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες και περιουσίες τους», συνεχίζει ο κ. Κούτρας.
Τέλος, το ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία, εφόσον όντως επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού, να συμμορφωθεί με όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να τερματίσει «κάθε παράνομη και προκλητική ενέργεια » στην κυπριακή ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα.
Πηγή: skai.gr