Το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι “γιατί και γιατί τώρα;”. Το ερώτημα αφορά, φυσικά, τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου που εάν δεν υποκίνησε, τουλάχιστον ανέχθηκε τους προπηλακισμούς που δέχθηκε ο πρόεδρος του κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ορισμένοι από το Βενιζελικό στρατόπεδο αντιμετωπίζουν όχι μόνο με οργή, αλλά και ειρωνεία τα όσα ακούστηκαν στο Ζάππειο, όταν οι οπαδοί του κ. Παπανδρέου ζήτησαν από τον πρώην πρωθυπουργό να διώξει τη… δεξιά και κατηγόρησαν τον κ. Βενιζέλο ότι συνεργάζεται με τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά – ως και προδότη τον είπαν.
«Αφού κάνει αντιδεξιό αγώνα ο Παπανδρέου και εμείς είμαστε συνεργάτες της δεξιάς, ας σταματήσει τότε να ψηφίζει κάθε κυβερνητικό μέτρο και ας ρίξει την κυβέρνηση, έχει τη δυνατότητα» λένε με σκωπτικό ύφος στελέχη του Κινήματος, φανερά ενοχλημένα από τη συμπεριφορά του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και σίγουρα για την υποκριτική στάση του. «Με την αντιδεξιά ρητορεία απλώς προσπαθεί να συσπειρώσει τμήματα της παράταξης και τίποτε άλλο» εκτιμούν.
Όμως το ερώτημα παραμένει; Ο κ. Παπανδρέου δεν κάνει κάποιο βήμα να ρίξει την κυβέρνηση, αξιοποιώντας, πιθανώς, επιρροές του στην Κ.Ο του κινήματος, ούτε προβαίνει σε κάποια μείζονα διαφοροποίηση. Συνεχίζει, όμως, να ροκανίζει δια των υποστηρικτών του και με τις δημόσιες παρεμβάσεις του το ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι λένε ότι “ο Γιώργος παίζει το παιχνίδι άλλων κομμάτων που λεηλατούν την εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ” κάτι που είναι λογικό πολιτικό επακόλουθο της οιονεί διάσπασης στο κόμμα που στηρίζει την κυβέρνηση Σαμαρά.
Στον κ. Παπανδρέου θα απαντήσει και ο κ. Βενιζέλος, όπως άλλωστε προειδοποίησε και από το Ζάππειο κατά την ώρα των αποδοκιμασιών. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να κάνει μία ψύχραιμη παρουσίαση των όσων συνέβησαν το καλοκαίρι, αλλά και τον Νοέμβριο του 2011, όταν ο κ. Παπανδρέου ζήτησε επιμόνως από τον κ. Σαμαρά να συνεργαστεί σε μια κυβέρνηση συνεργασίας και τελικά συμφώνησε όχι μόνο με τη ΝΔ, αλλά και με την ακροδεξιά του ΛΑΟΣ, με αποτέλεσμα να βρεθούν στην κυβέρνηση, με τη συναίνεσή του, στελέχη όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης.
Ο κ. Βενιζέλος, όπως και ο μηχανισμός της Χαριλάου Τρικούπη θα προσπαθήσουν ταυτόχρονα να μείνει η όλη σημερινή εκδήλωση σε πολιτισμένο πλαίσιο, χωρίς ακρότητες οποιουδήποτε είδους, ώστε να υπάρξει και αντιπαραβολή με όσα συνέβησαν στο Ζάππειο.
Στην εκδήλωση άλλωστε θα παραστούν πολλά ιστορικά στελέχη του Κινήματος και μάλλον σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος – με εξαίρεση βέβαια τον Γιώργο Παπανδρέου που προτίμησε να μεταβεί στο Λονδίνο για να μιλήσει σε εκδήλωση της… βασιλικής τράπεζας της Σκωτίας.
Ο κ. Βενιζέλος θα επιχειρήσει πάντως ένα άλμα προς το μέλλον, ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή συνεδρίου και την προετοιμασία των κινήσεων για την ίδρυση της Δημοκρατικής Παράταξης, ένα σχήμα συνεργασίας στην κεντροαριστερά που θα διαδεχθεί την Ελιά, η οποία εμφανίστηκε στις ευρωεκλογές, αλλά δεν κρίθηκε ότι δεν προσχωρήσει άλλο.