Μέσα σε φορτισμένο κλίμα λόγω της πρόσφατης επίσκεψης του προέδρου της Τουρκίας στα κατεχόμενα και των δηλώσεων που έκανε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαρας θα συναντηθεί με τον κ. Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Νιούπορτ της Ουαλίας.
Ο κ. Σαμαράς θα φθάσει σήμερα το πρωί στον Κάρντιφ συνοδευεόμενος από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών κ. Βαγγέλη Βενιζέλο. Ήδη στο Κάρντιφ βρίσκεται και ο υπουργός Αμύνης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο ο οποίος μετέβει από τις Βρυξέλλες όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Γιούνκερ στο πλαίσιο του νέου του ρόλου ως Επίτροπος της χώρας μας.
Η συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο μετά από αίτημα του κ. Ερντογάν γίνεται στην σκιά των πρόσφατων δηλώσεών του από τα Κατεχόμενα και στις οποίες αποδίδει ευθύνη στην Ελλάδα και στην Κύπρο για την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες για το κυπριακό. Η κυβέρνηση αποδίδει πολιτική σκοπιμότητα στις δηλώσεις Ερντογάν και απορρίπτει τις αιτιάσεις του αν και δεν θέλει να οξύνει περισσότερο το κλίμα. Άλλωστε όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές εκκρεμεί μία επίσκεψη της τουρκικής κυβέρνησης στην Αθήνα σε ανταπόδωση της διακυβερνητικής διάσκεψης που είχε γίνει στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο χρόνο. Η κυβέρνηση θέλει καλές σχέσεις με την γείτονα πάντα στο πλαίσιο της προώθησης των εθνικών θέσεων. Διαμηνύει δε προς πάσα κατεύθυνση ότι Ελλάδα και Κύπρος παραμένουν στις πάγιες θέσεις τους, ότι φυσικά και επιδιώκουν λύση του κυπριακού στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαικού κεκτημένου. Άλλωστε το πρωί της Τετάρτης ο κ. Σαμαράς είχε μακρά συνομιλία με τον πρόεδρο της Κύπρου κ. Νίκο Αναστασιάδη.
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την εξέλιξη των συνομιλιών για το κυπριακό και επιβεβαίωσαν για μία ακόμη φορά την στενή συνεργασία Αθήνας Λευκωσίας. Αναφέρθηκαν δε εκτενώς και στις επαφές που θα έχει ο κ. Σαμαράς με τον κ. Ερντογάν και με ηγέτες των χωρών της συμμαχίας καθώς και οι δύο υπουργοί κ.κ. Βενιζέλος και Αβραμόπουλος με ομολόγους τους. Παράλληλα ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε για τις εξελίξεις στα εξωτερικά θέματα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Η συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ αποκτά αυξημένη σημασία καθώς ο κ. Ερντογάν ως πρωθυπουργός είχε ενημερώσει την Συμμαχία για ενδεχόμενη αλλαγή συνόρων στην ευρύτερη περιοχή. Θεωρείται ότι βάζει το θέμα ως αντιστάθμισμα στην προοπτική δημιουργίας κουρδικού κράτους που θα αποσπάσει και περιοχές της τουρκικής επικράτειας. Στo τραπέζι είναι και η ΑΟΖ η ανακήρυξη της οποίας από τον Έλληνα πρωθυπουργό έχει παγώσει μετά την έντονη αντίδραση της Τουρκίας αν και χώρα μας συνεχίζει την δική της πολιτική για την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων σε συνεργασία με μεγάλες πολυεθνικές. Για την προετοιμασία της ελληνικής παρουσίας στην Σύνοδο Κορυφής ο κ. Σαμαράς είχε συνεργασία την Τρίτη το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τους κ.κ. Βαγγέλη Βενιζέλο και Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Πονοκέφαλος από την ουκρανική κρίση
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού είναι φορτωμένο σήμερα καθώς θα συμμετάσχει στις δύο συνεδριάσεις των ηγετών για το Αφγανιστάν και την κρίση στην Ουκρανία ενώ στο περιθώριο θα έχει συναντήσεις και με άλλους ομολόγους του. Η δυσκολία όμως έγκειται στην θέση που θα πάρει η Ελλάδα στο θέμα της εξέλιξης της κρίσης στην Ουκρανία που ενέχει τον κίνδυνο να κλιμακώσει την οικονομική και πολιτική αντιπαράθεση της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Η Ελλάδα δεν θέλει επιδείνωση των σχέσεων και είναι σταθερά υπέρ της εξομάλυνσης αφού άλλωστε τυχόν κλιμάκωση βλάπτει ποικιλοτρόπως τα ελληνικά συμφέροντα. Ωστόσο όπως έχει ξεκαθαρίσει είναι μέλος της δυτικής συμμαχίας και δεν διαχωρίσει την θέση της από τις αποφάσεις που θα ληφθούν παρά το κόστος που μπορεί να έχουν στις διμερείς σχέσεις με την Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτό θα συμφωνήσει με την δημιουργία της δύναμης ταχείας επέμβασης για την ασφάλεια των χωρών της ανατολικής Ευρώπης παρά την έντονη αντίδραση της Ρωσίας.
Έλληνες αξιωματούχοι πάντως εξέφραζαν την εκτίμηση και την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν θα θελήσουν να οδηγήσουν τα πράγματα στα άκρα. Η Ελλάδα λόγω της συμμετοχή της στην ΕΕ συμμετέχει και στις οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Στο πλαίσιο αυτό δεν θα ήθελε να δει μία προσέγγιση της Ρωσία με την Τουρκία η οποία έχει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων και συμπεριφέρεται σαν περιφερειακή δύναμη.
Πηγή: protothema.gr