Οι βουλευτές ασκούν πιέσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή για αλλαγές στο εκτρωματικό, όπως παραδέχονται ακόμα και υπουργοί, νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ, ενώ το Μαξίμου έχει δώσει εντολή για κινήσεις που θα αποσοβήσουν νέες διαφοροποιήσεις πλην εκείνων των Λευτέρη Αυγενάκη, Νίκου Σηφουνάκη (που αντικαταστάθηκαν) και Χρήστου Αηδόνη.
Όμως οι παραλογισμοί στο νομοσχέδιο είναι πολλοί.
Για παράδειγμα, με βάση την τροπολογία που έχει κατατεθεί, το υπουργείο Οικονομικών ζητά να πληρώσουν το χαράτσι ακόμη και όσοι είδαν το σπίτι τους να βγαίνει «στο σφυρί» λόγω χρεών προς την εφορία! Έτσι όποιος έχασε φέτος το σπίτι του σε πλειστηριασμό θα κληθεί να πληρώσει κανονικά το φόρο στο κράτος γιατί το χαράτσι αφορά στην ακίνητη περιουσία του 2013.
Ο παραλογισμός συνεχίζεται… αν σκεφτεί κανείς ότι ακίνητο που πέρσι ήταν ξενοίκιαστο αλλά φέτος αποφέρει εισόδημα, θα έχει έκπτωση 20% και μάλιστα χωρίς απολύτως κανένα κριτήριο (π.χ. εισόδημα που αποφέρει στον ιδιοκτήτη του). Όμως κάποιο άλλο ακίνητο το οποίο μένει «κενό» από την αρχή του χρόνου αλλά πέρσι ήταν νοικιασμένο, δεν έχει την παραμικρή έκπτωση, αφού κριτήριο είναι η κατάσταση του 2013!
Παγίδες κρύβει και η διαδικασία για την πιστοποίηση του «ξενοίκιαστου και μη ηλεκτροδοτούμενου», η οποία παραπέμπεται μάλιστα σε Απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων. Από τα όσα ανέφεραν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, για την πιστοποίηση θα απαιτηθεί διασταύρωση με τα αρχεία της ΔΕΗ. Ομως, θα πρέπει να τονιστεί ότι η βάση δεδομένων που έχει αυτή τη στιγμή το υπουργείο Οικονομικών (τα Ε2 και τα Ε9) είναι ελλιπής, καθώς εκκρεμεί η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων άρα και διορθώσεων στους επίμαχους κωδικούς του Ε9, έως το τέλος Νοεμβρίου.
Η μεγαλύτερη παγίδα βέβαια από όλες είναι τεκμήρια και οι αντικειμενικές τιμές που καθορίζει η εφορία. Έτσι, ένα νοικοκυριό με χαμηλό εισόδημα, διαμέρισμα 80 τ.μ. και Ι.Χ. 1.400 κ.ε. δεκαετίας, δεν έχει το δικαίωμα έκπτωσης ούτε μισού ευρώ.
Με την τροπολογία αποσαφηνίζεται, ότι το συνολικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα το οποίο θα λαμβάνεται υπόψη για να διαπιστωθεί εάν ένας φορολογούμενος δικαιούται της μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ θα είναι το μεγαλύτερο ποσό εισοδήματος μεταξύ του πραγματικού και του τεκμαρτού.