Τζακ Λιου- Βολφγκανγ Σόϊμπλε:
Η σύγκρουση των δύο κόσμων και οι επιλογές Σαμαρά και Τσίπρα…
Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζακ Λιου κάλεσε, προχθές, από τη συνεδρίαση του G20, τις ευρωπαϊκές χώρες να σπάσουν το υφεσιακό σπιράλ που πλήττει την ευρωζώνη, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι η συνέχιση των μονοδιάστατων πολιτικών λιτότητας θα βυθίσουν σε ακόμα μεγαλύτερη κρίση την ευρωπαϊκή οικονομία.
Το μήνυμα ήταν σαφές και απευθυνόταν, πρωτίστως, στον Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε που είχε προλάβει, εν πτήσει προς την Αυστραλία, να δηλώσει πως οι σκληρές δημοσιονομικές πολιτικές θα συνεχισθούν.
«Από τις συζητήσεις προέκυψε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να οδηγήσει την οικονομία της εκεί όπου θα έπρεπε να είναι», είπε συγκεκριμένα ο Λιου στη σύνοδο του Κερνς.
«Αυτό που είναι σαφές από την εμπειρία των ΗΠΑ, είναι ότι οι πρωτοβουλίες για να αυξηθεί η ζήτηση βραχυπρόθεσμα και οι μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνιστούν έναν σημαντικό συνδυασμό και δεν πρέπει να γίνεται επιλογή μεταξύ των δύο», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να γίνουν και τα δύο ταυτόχρονα.
Οπως τόνισε ο Αμερικανός υπουργός, η πρόκληση για την Ευρώπη είναι να συμφωνήσει το πώς θα πραγματοποιηθούν και τα δύο μαζί, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του ότι «αν οι προσπάθειες για να αυξηθεί η ζήτηση αναβληθούν για υπερβολικά μεγάλη περίοδο, υπάρχει κίνδυνος οι αντίθετοι άνεμοι να είναι ισχυρότεροι».
Τον κώδωνα του κινδύνου είχε κρούσει και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης τη Δευτέρα, αναφέροντας πως οι μεγάλες οικονομίες επιβραδύνονται, ιδιαίτερα η ευρωζώνη που πάσχει από μια αναιμική ανάπτυξη την οποία πρέπει να ενισχύσει πάση θυσία, διότι διαφορετικά κινδυνεύει να μείνει πίσω σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.
Ο Τζακ Λιου, δηλαδή η Ουάσιγκτον και, φυσικά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν απορρίπτουν τις διαρθρωτικές αλλαγές -ή μεταρρυθμίσεις όπως είθισται να αναφέρονται στα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης. Αντιθέτως. Προσεγγίζουν, όμως, το ζήτημα αυτό με μεσομακροπρόθεσμους όρους. Και προκρίνουν την αύξηση της ζήτησης μέσα από αναπτυξιακά επενδυτικά προγράμματα.
Τα πράγματα είναι, μάλλον, απλά. Οι “δύο κόσμοι”, η αναπτυξιακή λογική των ΗΠΑ που προτείνει την ελαστικοποίηση της πολιτικής περί ελλειμμάτων, και η εμμονική, και όπως αποδεικνύεται καταστροφική, λογική των Γερμανών.
Ο Τζακ Λιου δεν προτείνει κάτι περισσότερο απ΄ αυτά που έλεγε ο αποπεμφθείς, από τον “ελάχιστο” και σε πανικό ευρισκόμενο Φρανσουά Ολάντ, πρώην υπ. Οικονομικών Μοντερμπουργκ. Δεν λέει κάτι διαφορετικό απ΄ όσα διατυπώνει ο Ματέο Ρέντσι και δεκάδες κορυφαίοι οικονομολόγοι.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιλέξει στρατόπεδο. Και είναι αυτό της Άνγκελα Μέρκελ. Οι ευρωπαϊκές εξελίξεις, τους επόμενους μήνες, θα περιστραφούν γύρω απ΄ αυτό το δίλημμα. Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι κινείται πιο κοντά στις απόψεις Ρέντσι και στο αμερικανικό μοντέλο.