ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗ- ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤτΕ: Ανεπίσημη και μη ανακοινώσιμη επίσκεψη στον διοικητή της τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη ο επικεφαλής της επιτροπής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης και ο βουλευτής και οικονομολόγος Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θέλησαν να έχουν απευθείας ενημέρωση από τον κ. Στουρνάρα, αλλά και να του εκθέσουν τις απόψεις τους για δύο θέματα: Πρώτον για τα όσα λέγονται από την κυβερνητική πλευρά περί bank run δηλαδή φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες και δεύτερον για τις δυνατότητες αξιοποίησης των εναπομεινάντων δις ευρώ που υπάρχουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και πώς αυτό μπορεί να κινηθεί.
Τη συνάντηση έκλεισε ο κ. Τσακαλώτος, η σύζυγος του οποίου είναι στέλεχος στην Τράπεζα της Ελλάδας και γενικά δεν έχει τόσο αρνητική στάση απέναντι στον κ. Στουρνάρα, όσο έχει επίσημα και ανεπίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα. Στον κ. Στουρνάρα τέθηκε υπόψη η δυσφορία της Κουμουνδούρου για τις δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά και τη φερόμενη παρέμβαση του πρωθυπουργού ότι θα φύγουν χρήματα από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά δεν του ζητήθηκε κάποιου είδους ενέργεια, παρά μόνο μια γενική ενημέρωση για την τραπεζική εικόνα.
Στον ΣΥΡΙΖΑ δε φοβούνται φυγή τραπεζικών καταθέσεων.
Για δύο λόγους: Αρχικά γιατί έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από πολλές πλευρές, μετά και την στροφή στην πολιτική στρατηγική απέναντι στους δανειστές, ότι δεν υπάρχει διάθεση φυγής και στη συνέχεια γιατί αναλύουν το χάρτη των καταθέσεων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 82% των λογαριασμών φυσικών προσώπων είναι έως 2000 ευρώ, το 11% έως 10.000 ευρώ και μόλις το 5,9% από 10.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ. Από το 50 έως 100 χιλιάδες ευρώ είναι μόλις το 0,9% των λογαριασμών. Με δεδομένο ότι οποιοδήποτε ποσό που προέρχεται από την Ελλάδα αντιμετωπίζεται από τις τράπεζες του εξωτερικού με επιφυλακτικότητα και φόβο μήπως ελεγχθεί στη συνέχεια για διάφορους λόγους, η διαδρομή από τη χώρα μας προς τα έξω κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη και πιθανόν να μην αξίζει καν τη φασαρία όταν πρόκειται για ελάχιστες δεκάδες χιλιάδων ευρώ.
Σημειωτέον ότι το 70% της καταθετικής βάσης δηλαδή άνω των 100 δις ευρώ είναι τέτοια ποσά. Επίφοβο για «αναχώρηση» κρίνεται μόνο ένα ποσό της τάξης των 10-15 δις ευρώ από εταιρικές καταθέσεις, που όμως και πάλι είναι δύσκολο μετά τις καθησυχαστικές κινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό επίπεδο.
Το δεύτερο θέμα που συζήτησαν ήταν ο έλεγχος του ΤΧΣ και πώς οι τράπεζες τηρούν όλες τις υποχρεώσεις τους, απέναντι στους καταναλωτές και τις δεσμεύσεις που έχουν προς το κράτος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη θέση ότι τα 10 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δημοσιονομικούς σκοπούς και ότι κακώς η κυβέρνηση τα έχει «παρκαρισμένα» στο ΤΧΣ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα προς τον κ. Στουρνάρα, αλλά και σε διοικήσεις τραπεζών – προγραμματίζει μάλιστα ανάλογες επισκέψεις και σε αυτές – ότι με την ιδιότητα της κυβέρνησης εν αναμονή θα ελέγχει τη στάση τους και την πολιτική τους.