Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει πλέον η πολιτική περιδίνηση που άνοιξαν οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί χρηματισμού βουλευτών εν όψει της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στην ακραία κόντρα κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται να πάρει μέρος και ο κ. Φώτης Κουβέλης, ο οποίος, με παρέμβασή του στη Βουλή, είπε ότι «μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος» είναι «προσδεμένο με επιχειρηματικά συμφέροντα… και έχουν σχέση “δούναι και λαβείν” κάτω από το τραπέζι».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατήγγειλε ακόμα ότι «κάποια κόμματα» (σ.σ. δεν τα κατονόμασε) εν μέσω κρίσης έλαβαν δάνεια, αν και οι κάνουλες των τραπεζών είχαν κλείσει για πολίτες και επιχειρήσεις, ενώ αναρωτήθηκε αν «είναι «κόκκινα» αυτά τα δάνεια «ή μήπως αναχρηματοδοτούνται από τις ίδιες τις τράπεζες, για να μην καταταγούν στη λίστα των κόκκινων δανείων;».
Νωρίτερα, ανάλογη καταγγελία είχε κάνει και ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, υποστηρίζοντας ότι το 2013 η ΝΔ έλαβε δάνειο, ύψους 14,6 εκατ. ευρώ.
Απαντώντας, ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος υποστήριξε ότι «όποια δάνεια έχει πάρει η ΝΔ, το έκανε με διαφάνεια και εξυπηρετεί τα δάνειά της με συνέπεια. Μην προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις στο πνεύμα ημερών».
Ωστόσο, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην παρέμβαση του κ. Κουβέλη, ο οποίος φαίνεται ότι επιλέγει να λάβει ενεργό ρόλο στο κλίμα πόλωσης που δημιουργείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε: «Ας μην ελπίσουμε ότι θα κλείσουν τα ρήγματα της διαφάνειας και αυτό γιατί το μεγάλο ζήτημα είναι ότι υπάρχει πρόσδεση μεγάλου μέρους του πολιτικού συστήματος με επιχειρηματικά συμφέροντα. Η προνομιακή μεταχείριση κόμματος ή κομμάτων από οργανωμένα συμφέροντα -που με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουν πρόσβαση στις δημόσιες προμήθειες- έχει αντάλλαγμα, το οποίο δεν αποτιμάται χρηματικά, διότι έχει προηγηθεί το δούναι και λαβείν…».
Σημείωσε ότι η λειτουργία του πολιτικού συστήματος «στοιχίζει πολλά», ενώ πρότεινε να μπουν όρια στις δαπάνες των κομμάτων.
«Οποιοσδήποτε πολίτης, για να πάρει δάνειο, πρέπει να προσφέρει ενυπόθηκες εγγυήσεις. Ποιο κόμμα εκτός από το ΚΚΕ -αφήστε το θέμα των γραφείων της Κουμουνδούρου, είναι θέμα που το γνωρίζω καλά- έχει προσφέρει εγγυήσεις;» αναρωτήθηκε, για να προσθέσει: «Μέσα στην πλήρη οικονομική άπνοια, πώς κάποια κόμματα παίρνουν δάνεια, χωρίς προϋποθέσεις, που επιβάλλονται ως προαπαιτούμενα για κάθε δανειολήπτη;».
Αναφορικά με τη νέα Επιτροπή που θα διενεργεί ελέγχους στα οικονομικά των κομμάτων, είπε ότι πρέπει να της δοθεί η δυνατότητα να «αποκτούν πρόσβαση χωρίς κανένα περιορισμό σε χρηματιστηριακές και τραπεζικές συναλλαγές».
«Δεν μπορεί η Επιτροπή να ελέγξει όλα εκείνα που γίνονται κάτω από το τραπέζι. Γνωρίζει ο κοινός νους ότι είναι εύκολη η συναλλαγή κάτω από το τραπεζι με ανώνυμα κουπόνια» είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα «υπέρογκες δαπάνες για μισθώσεις αιθουσών ή φαραωνικές φιέστες».
Αναφορικά με τη δανειοδότηση κομμάτων, σημείωσε: «Θα μας πείτε επιτέλους για τα δάνεια; Εξυπηρετούνται; Είναι κόκκινα ή όχι, επειδή αναχρηματοδοτούνται από τις τράπεζες, για να μην καταταγούν στον κατάλογο κόκκινων δανείων;».
Υποστήριξε ότι «ο δρόμος για παρανομίες και χρηματισμούς κάτω από το τραπέζι είναι ανοικτός. Αν δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα -εκλογικός νόμος, κατάτμηση περιφερειών κ.ά.- δεν πρόκειται να έχουμε την αναγκαία διαφάνεια».
Και κατέληξε: «Είναι διεκδικήσεις που πρέπει να τις εξασφαλίζουμε, να μην επιτρέψουμε τον ισοπεδωτικό λόγο που θέλει το βουλευτή συνώνυμο του χρηματισμού. Τι θα γίνει λοιπόν με την πρόσδεση μέρους πολιτικού συστήματος σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα;».
Γ. ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΥΡΩΝΗΤΟΙ
Για «αργυρώνητους βουλευτές» μίλησε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Καλαντζής. Σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξή του στο Real Fm: «Όποιοι από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, της ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητοι καταψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μετά κατέβουν ως υποψήφιοι βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αργυρώνητοι!».
Λίγο αργότερα ο Νίκος Παππάς, στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, έσπευσε να απαντήσει και πάλι μέσω του Real FM: «Σε καμιά περίπτωση τοποθετήσεις όπως αυτή του Καλαντζή δεν πρόκειται να μας πτοήσουν να συνεχίσουμε να βαδίζουμε στον ίδιο δρόμο».
Μάλιστα, ο κ. Καλαντζής στην ίδια συνέντευξη κάλεσε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να απομακρύνει τον Παναγιώτη Σκουρλέτη από τη θέση του εκπροσώπου του κόμματος.
Βούτσης: «Τι έγινε με τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ;»
Νωρίτερα, ο κ. Νίκος Βούτσης επανέφερε στη Βουλή το θέμα των δανειακών υποχρεώσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και το σκάνδαλο Siemens.
Ο γραμματέας της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στην Ολομέλεια στο πλαίσιο της συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο τρόπο χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος την στιγμή που εξακολουθεί να «υπάρχει η μεγάλη σκιά της υπόθεσης Siemens».
«Μπορούμε να προχωρούμε χωρίς να έχει λυθεί το θέμα;» αναρωτήθηκε, για να προσθέσει ότι «στα επίσημα ντοκουμέντα της δίκης υπάρχει η αναφορά ότι 100 εκατ. δόθηκαν στα δύο κόμματα. Ποιος το ερεύνησε αυτό; Έχει μείνει βαρύτατη σκιά, η οποία φαίνεται ότι δεν σας ενοχλεί».
Αναφορικά με τις δανειακές υποχρεώσεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης, επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει επανειλημμένα ζητήσει από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να καταθέσουν αναλυτικά τις ρυθμίσεις που ενδεχομένως έχουν κάνει για τα 300 εκατ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ζητάμε απλά να κατατεθεί ευκρινώς ότι έχει γίνει ή ότι ζητούν να γίνει γι’ αυτά τα δάνεια».
Κατήγγειλε ότι το 2013 η ΝΔ έλαβε δάνειο 14,6 εκατ. ευρώ, επικαλούμενος σχετικό ισολογισμό του κόμματος, ενώ χαρακτήρισε «ξεφτίλα» την μη δημοσίευση του πορίσματος για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ.
Κ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ: ΠΟΥ ΒΡΗΚΕ Η ΑΥΓΗ 4 ΕΚΑΤ;
Τη σκυτάλη στην εκτόξευση καταγγελιών και υπονοούμενων για οικονομικές ατασθαλίες και δοσοληψίες έλαβε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος που μίλησε για «ύποπτες» αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και «ανεξήγητη» συσσώρευση χρεών των «οργάνων» του ΣΥΡΙΖΑ, «Αυγή» και ραδιοφωνικός σταθμός «Κόκκινο».
Επιπροσθέτως, ο κ. Τριαντάφυλλος επικαλέστηκε παλαιότερες δηλώσεις του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Περικλή Κοροβέση, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε λάβει χρήματα από την Siemens.
«Η εφημερίδα “Αυγή” ολοκλήρωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 4 εκατ. ευρώ μέσω τριών τραπεζικών λογαριασμών» είπε και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει «ποιοι και γιατί έδωσαν αυτά τα χρήματα;». Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός «Κόκκινο» εμφάνισε το 2013 ζημιές ύψους 5,639 εκατ. ευρώ αν και το 2009 είχε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ και ρώτησε «πώς σωρεύτηκαν αυτές οι ζημιές; Εκτός από τα οικονομικά των κομμάτων θα πρέπει να ελέγχονται και όλα τα νομικά πρόσωπα που συνδέονται με αυτά για να δούμε αν υπάρχουν σχέσεις δούναι και λαβείν»