Η συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου για συνεργασία σε θέματα αξιοποίησης του υποθαλάσσιου πλούτου των τριών χωρών, η οριοθέτηση ΑΟΖ της Κύπρου με το Ισραήλ και τον Λίβανο και η διαφαινόμενη προοπτική παραμονής του Άσαντ στην ηγεσία της Συρίας, έχει δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τη Τουρκία. Αν ληφθεί υπόψη και η προοπτική δημιουργία Κουρδικού κράτους, με τις ευλογίες των ΗΠΑ, τότε μπορεί να κατανοήσει κάποιος την προσπάθεια εξαγωγής προβλημάτων εκ μέρους της Άγκυρας με την αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» στα νότια της Κύπρου και εντός της ΑΟΖ, όπου η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ πραγματοποιεί γεωτρήσεις.
Πολιτικοί και στρατιωτικοί κύκλοι στη Λευκωσία, εκτιμούν ότι η Τουρκία η οποία πόνταρε στη δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και της Κύπρου, δεν έλαβε υπόψη της το αρνητικό για την ίδια κλίμα, που ουσιαστικά την έχει απομονώσει και έχει ανατρέψει το δόγμα του Αχμέτ Νταβούτογλου για «μηδενικά προβλήματα» με τους γείτονες της.
Το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» χρησιμοποιείται όπως το «Χόρα» και το «Πιρί Ρέις» στο παρελθόν στο Αιγαίο, για να καταγράψει διεκδικήσεις της Τουρκίας στον θαλάσσιο χώρο της Κύπρου. Με τον μανδύα της δήθεν «εξουσιοδότησης» από το ψευδοκράτος από χθες κινείται στη νοτιοανατολική θαλάσσια ζώνη της Κύπρου με είσοδο του στο θαλάσσιο «οικόπεδο» Νο3 της ΑΟΖ. Συνοδεύεται από τα σκάφη υποστήριξης «Bravο Support» και «Deep Supporter» ενώ σε κοντινή απόσταση πλέει και η τουρκική φρεγάτα «Gelibolu» η οποία παραμένει εκτός ΑΟΖ. Το «Μπαρμπαρός» απέπλευσε τη Κυριακή από το λιμάνι της Μερσίνας στα παράλια της Μικράς Ασίας και ακολούθησε νοτιοανατολική πορεία, διερχόμενο ανοικτά του ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα για να στραφεί στη συνέχεια νοτιοδυτικά και να εισέλθει στη Κυπριακή ΑΟΖ στο θαλάσσιο «οικόπεδο» Νο 3. Χθες περιορίστηκε σε μία κίνηση που θεωρείται διερευνητικής φύσεως και ενδεχομένως από σήμερα θα απλώσει καλώδια για να κάνει σεισμογραφικές έρευνες στο βυθό.
Με δεδομένο ότι στο διπλανό θαλάσσιο «οικόπεδο» Νο 9 πραγματοποιεί γεώτρηση η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ, είναι δύσκολο λόγω των κραδασμών και του υποθαλάσσιου θρύβου να γίνουν ακριβείς μετρήσεις από το «Μπαρμπαρός». Αυτό μάλλον δεν απασχολεί ιδιαιτέρως τη Τουρκία, η οποία γνωρίζει πως δεν έχει δυνατότητες – πέραν των ερευνών – να προχωρήσει σε γεωτρήσεις ή άλλες ενέργειες, αφού δεν διαθέτει τον εξοπλισμό και θα ήταν αδύνατον να τον εξασφαλίσει από ξένες εταιρείες, που θα έπρεπε να αναλάβουν το ρίσκο μια μεγάλης επένδυσης για παράνομες έρευνες στην αναγνωρισμένη Κυπριακή ΑΟΖ. Προφανής στόχος είναι η πρόκληση και η καταγραφή διεκδικήσεων και αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αυτό που επιχειρεί είναι να βάλει στο παιχνίδι του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου στο Νότο, του Τουρκοκύπριους έχοντας την πεποίθηση ότι διατηρεί και τον απόλυτο έλεγχο στο Βορρά. Η οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX) που παρανόμως έχει εκδώσει η Τουρκία, έχει ισχύ από χθες έως και τα τέλη Νοεμβρίου, αλλά είναι αμφίβολο αν το «Μπαρμπαρός» θα παραμείνει στη περιοχή όλο αυτό το διάστημα.
Πηγή: protothema.gr