ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΓΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΦΟΡΟΑΠΟΦΥΓΗΣ ΜΕΣΩ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ
«Πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ του εκδότη του ΔΟΛ Σταύρου Ψυχάρη και του πρώην προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου, με φόντο κατηγορίες περί φοροαποφυγής και απειλές περί αγωγών.
Η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, υπό τον τίτλο «Ένας πρόεδρος του ΣΕΒ στο δουκάτο της φοροαποφυγής», κατηγορεί τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο ως… φοροφυγά, που χρησιμοποιεί έναν δαίδαλο εταιρειών στο Λουξεμβούργο για να πληρώνει λιγότερους φόρους. Στο δισέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται ότι τον Αύγουστο του 2008 δύο νέες εταιρείες ιδρύονταν, η Dinavest και η Demergon Funds, με έδρα το Λουξεμβούργο, στην ίδια ακριβώς διεύθυνση, ενώ εμφανίζονταν να έχουν και την ίδια εκπρόσωπο.
Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», σκοπός της Dinavest ορίστηκε η διαχείριση κεφαλαίων της Demergon Funds, η οποία διέθετε ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων και μετοχών των οποίων η αξία προσέγγιζε τα 600 εκατ. ευρώ.
Ως μέτοχος της Dinavest εμφανιζόταν μια κυπριακή εταιρεία, η Denchevo, ενώ ως μέτοχοι της Demergon Funds ο κύριος και η κυρία Δασκαλοπούλου. Την ημέρα ίδρυσης των εταιρειών συνήφθη μεταξύ της Dinavest και της Demergon συμφωνία για την αμοιβή της πρώτης για το έργο που θα προσέφερε στη διαχείριση των χαρτοφυλακίων της δεύτερης.
Η απάντηση Δασκαλόπουλου
Αντιδρώντας, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ προανήγγειλε την κατάθεση αγωγής κατά της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής». Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Damma Συμμετοχών σε δήλωσή του αναφέρει ότι «η νέα επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον μου η εφημερίδα “Το Βήμα” παραχαράζει τα γεγονότα και διαστρέφει την πραγματικότητα». Υποστηρίζει, δε, ότι η εφημερίδα «επέλεξε να συνθέσει στοιχεία σε μια υπαινικτική, παραπλανητική και συκοφαντική παρουσίαση».
Οπως αναφέρει ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, «δεν πτοούμαι, βέβαια, ούτε… συγκινούμαι επειδή μια τέτοια εφημερίδα με έχει βάλει στο στόχαστρο. Μάλλον το θεωρώ τίτλο τιμής», ωστόσο σημειώνει πως «η συγκαταβατική ανοχή μου, ως προς το συγκρότημα, έχει εξαντληθεί» και τονίζει: «Στη βάση αυτή, θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη με την άμεση κατάθεση αγωγής κατά της εφημερίδας». Διευκρινίζει δε ότι οποιοδήποτε ποσό τυχόν του επιδικαστεί θα το διαθέσει για «κοινωφελή σκοπό».
Παραδέχεται ότι «πράγματι, η διαχείριση της περιουσίας μου γίνεται, μεταξύ άλλων, μέσω της ελληνικής Ανώνυμης Εταιρείας DAMMA Συμμετοχών (DAMMA Holdings S.A.), καθώς και μέσω επενδυτικών funds στο Λουξεμβούργο». Ωστόσο σημειώνει ότι «από τα ίδια τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο δημοσίευμα, δεν προκύπτει η παραμικρή παρανομία ή φοροδιαφυγή στην Ελλάδα ή στο Λουξεμβούργο».
Ο Δημ. Δασκαλόπουλος τονίζει ότι «όλες οι συμφωνίες μεταξύ της DAMMA Συμμετοχών Α.Ε. και των διεθνών συνεργατών της είναι κατατεθειμένες στις ελληνικές αρμόδιες αρχές. Ελέγχονται από ορκωτούς ελεγκτές και την εφορία και τα σχετικά στοιχεία δημοσιεύονται κάθε χρόνο».
Επιπλέον υποστηρίζει ότι «μέσω των συμφωνιών αυτών, από το Λουξεμβούργο έχει εισρεύσει στην ελληνική εταιρεία του Ομίλου το συνολικό ποσό των 37 εκατ. ευρώ από την ίδρυσή της το 2008 μέχρι σήμερα».
Οπω διευκρινίζει «με αυτά τα εισαγόμενα κεφάλαια, η DAMMA Συμμετοχών Α.Ε. πραγματοποιεί τις επενδύσεις της, απασχολεί 45 άτομα και έχει καταβάλει πάνω από 10 εκατ. ευρώ σε φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης».
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ παραδέχεται επίσης ότι «η έρευνα του ICIJ αποκαλύπτει πράγματι και περιπτώσεις καταχρήσεων που έγιναν από μεγάλες διεθνείς εταιρείες, μέσω ειδικών συμφωνιών με τις φορολογικές αρχές του Λουξεμβούργου» ωστόσο σημειώνει ότι «τέτοιες πρακτικές δεν με αφορούν» και διαβεβαιώνει ότι «ποτέ δεν συνήψα ούτε επεδίωξα συμφωνίες τέτοιας μορφής».
Καταλήγοντας, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος επισημαίνει πως «είναι παράλογο να αποδίδεται δόλος σε όποιον έχει επιχειρηματική σχέση με το Λουξεμβούργο».
Πηγή: iefimerida.gr