Με τον χρόνο πλέον να μετρά αντίστροφα μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πετύχει μία δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στις πιέσεις των δανειστών και στην διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας στο εσωτερικό της χώρας.
Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών στις δηλώσεις τους επισημαίνουν ότι η αξιολόγηση της Τρόικας θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου που είναι η συνεδρίαση του Eurogroup. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά την χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η τρέχουσα αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου. Ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι γίνεται μία διπλή συζήτηση για την τρέχουσα αξιολόγηση αλλά και για την επόμενη ημέρα. Σε ερώτηση όμως για το πότε θα επιστρέψει η Τρόικα ο κ. Βενιζέλος δεν ήταν σε θέση να δώσει απάντηση και είπε “το ταχύτερο δυνατόν προκειμένου να προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα”.
Διφορούμενα μηνύματα από Βρυξέλλες
Διφορούμενα όμως είναι τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Mina Andreeva, δήλωσε ότι «η τρόικα θα επιστρέψει μόλις η Ελλάδα εμφανίσει πρόοδο, υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς που θέλουμε να δούμε πρόοδο, αλλά δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που να έχουν οριστεί». Παράλληλα αξιωματούχος των Βρυξελλών διέρρεε ότι η Τρόικα θα επιστρέψει μέσα στο Σαββατοκύριακο κάτι όμως που δεν επιβεβαιωνόταν από την πλευρά του ΔΝΤ.
Αν και η ελληνική κυβέρνηση το αρνείται είναι σαφές ότι ασκούνται πιέσεις για να κλείσουν συγκεκριμένα θέματα προκειμένου να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης. Σε ερώτηση για το αν η Τρόικα εξακολουθεί να έχει ενστάσεις ο κ. Βενιζέλος απάντησε: “Όχι ενστάσεις. Έχουν ορισμένες απόψεις κι εμείς έχουμε τις δικές μας με βάση τις προτεραιότητες της χώρας, γιατί η χώρα έχει ανάγκη από κάποια πράγματα”.
Το πλαίσιο έδωσε την περασμένη εβδομάδα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε ότι ο οποίος δήλωσε ότι “η εξέταση της πορείας του προγράμματος δεν μπορεί ακόμη να ολοκληρωθεί γιατί σημαντικά τμήματα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί και για αυτό απευθύναμε όλοι έκκληση στην Ελλάδα να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα”. Στο πνεύμα αυτό ο Regling προειδοποίησε ότι “αν όχι στο επόμενο Eurogroup, της 8ης Δεκεμβρίου, οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία διαφορετικά θα πρέπει να επιστραφούν τα 11,4 δισ. ευρώ στον μηχανισμό και να χαθούν τα 1,8 δισ. ευρώ της δόσης της ΕΕ”.
Βερολίνο και Βρυξέλλες διευκρινίζουν ότι η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης “είναι προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση μπορεί κανείς πιθανώς να κάνει ή να μην κάνει μετά το τέλος του προγράμματος”.
Συγκεκριμένες δεσμεύσεις ζητούν οι εταίροι
Από τα δεκαεννέα κεφάλαια που παραμένουν ανοικτά οι δυσκολίες εντοπίζονται στο δημοσιονομικό κενό στο οποίο επιμένει η Τρόικα για το 2015 καθώς και σε θέματα όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η συλλογή των φόρων και των άλλων κρατικών εσόδων. Παράλληλα είναι πάντα στο τραπέζι το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Οι εταίροι ζητούν να υπάρξει δέσμευση σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα έστω κι αν ορισμένα θέματα χρειαστεί να μεταφερθούν όσον αφορά την εφαρμογή τους στο 2015. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ήλθαν και η δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Ντάισενμπλουμ: “Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι το τρέχον πρόγραμμα, με σταθερά δάνεια και όρους, θα φτάσει στο τέλος του, δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση για το τι θα γίνει με την Ελλάδα μετά την 1η Ιανουαρίου”. Πρόσθεσε ότι “είναι σημαντικό να επιτραπεί στην Ελλάδα να συνεχίσει με σταθερό και κατά βάση ανεξάρτητο τρόπο, ότι δεν θα υπάρχει ένα πραγματικό πρόγραμμα με προκαθορισμένα ποσά και σημείωσε ότι ότι η Ελλάδα δεν είναι σε πολύ ισχυρή θέση ακόμα, ότι η οικονομία δεν είναι ακόμα πολύ ανταγωνιστική και χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά”.
Εκλογικό δίλημμα διαμορφώνει η κυβέρνηση
Μέσα σε αυτό το ευρύτερο διαπραγματευτικό πλαίσιο και υπό την πίεση να κλείσει την τρέχουσα αξιολόγηση προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα η κυβέρνηση προετοιμάζει τις κινήσεις στο εσωτερικό της χώρας. Οι μεν δημοσιονομικές διορθώσεις θα συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2015 και για αυτό οι συχνές το τελευταίο διάστημα παρουσίες του κ. Χρήστου Σταικούρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα υπόλοιπα θέματα υπάρχει σκέψη να έλθουν σε νομοσχέδιο με ένα άρθρο προκειμένου να πιεστούν οι βουλευτές της συμπολίτευσης να τα ψηφίσουν. Στην συζήτηση με την Τρόικα είναι και το ασφαλιστικό όπως δήλωσε χθες ο κ. Βενιζέλος με την διευκρίνηση ότι δεν συζητείται η μείωση των συντάξεων αλλά μόνο διοικητικού χαρακτήρα θέματα όπως η ενοποίηση ταμείων.
Ως προς το χρονοδιάγραμμα όμως η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να δώσει σαφείς απαντήσεις. Είναι χαρακτηριστικές οι απαντήσεις του κ. Βενιζέλου: Στην ερώτηση για το αν θα προλάβουμε απάντησε: “Θα προλάβουμε. Αλλά και εν πάση περιπτώσει θα προλάβουμε πριν προκύψουν ανάγκες. Γιατί έχουμε ένα σχεδιασμό, ο οποίος μας επιτρέπει να φτάσουμε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, σε μια συμφωνία- όπως σας είπα- σίγουρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας”. Σε επόμενη ερώτηση αν “υπάρχει πιθανότητα να μην έχει βρεθεί λύση με την τρόικα μέχρι το τέλος του έτους;” η απάντηση ήταν “Όχι. Θα έχει βρεθεί λύση σε όλα, αλλά βεβαίως αυτό που έχει σημασία δεν είναι μόνο να έχουμε μια λύση με την τρόικα αλλά να έχουμε κι ένα κλίμα εσωτερικό συναίνεσης και σταθερότητας”.
Είναι σαφές ότι ο συμβιβασμός με την Τρόικα που θα δοκιμάσει τις αντοχές της συμπολίτευσης και θα δυσχεράνει την εξασφάλιση της προεδρικής πλειοψηφίας. Γι αυτό η κυβέρνηση διαμορφώνει ήδη το δίλημμα που θα τεθεί πρώτα στους βουλευτές και ακολούθως στον ελληνικό λαό. Πάντα σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο: “φυσικά, πάντα υπάρχει ένα ερώτημα και ένα δίλημμα σε όλες τις καταστάσεις που έχουν μια ιστορική αξία. Ή θα διαλέξουμε, ως λαός και ως έθνος, μια λύση που την έχουμε παλέψει με θυσίες και κόπους, η οποία όπως είναι όχι μόνο οργανωμένη και συγκεκριμένη αλλά και σίγουρη ή θα διαλέξουμε άλλες λύσεις, οι οποίες δεν μπορούν να περιγραφούν, είναι ασαφείς, είναι επισφαλείς, είναι υψηλού ρίσκου και θέτουν σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού”.
Ντάισελμπλουμ: Δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα
Την ίδια ώρα οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας και προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δείχνουν ότι οι Ευρωπαίοι επείγονται να ολοκληρωθεί το ελληνικό πρόγραμμα.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ολλανδικό δίκτυο RTLZ ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε πως η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα την 1η Ιανουαρίου, λέγοντας ωστόσο πως τόσο η Ευρωζώνη όσο και η Ελλάδα δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει τις πηγές χρηματοδότησης που θα χρειαστεί η χώρα μας από το 2015 και μετά.
«Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε αρκετά δύσκολη θέση και θα πρέπει να προχωρήσει ακόμα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.