Χριστούγεννα με την Εφορία θα κάνουν οι φορολογούμενοι καθώς θα πρέπει να καταβάλουν κοντά στα 3 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες 95 ημέρες.
Τόσος είναι ο λογαριασμός της Εφορίας. Κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ, επιπλέον 500 εκατ. ευρώ για φόρο εισοδήματος, έκτακτη εισφορά, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης και άλλο 1 δισ. ευρώ για τέλη κυκλοφορίας. Καμία από τις παραπάνω οφειλές δεν μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων, με εξαίρεση τη δόση Σεπτεμβρίου για τον ΕΝΦΙΑ αν έχει μείνει απλήρωτη.
Κάθε μήνα έως και το τέλος Φεβρουαρίου, οι φορολογούμενοι με το χέρι στην τσέπη και στην οθόνη του υπολογιστή, συνδεδεμένοι με το Τaxis, θα τυπώνουν εκκαθαριστικά και Ταυτότητες Οφειλής για τις μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος, των τελών κυκλοφορίας, των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, αλλά και για τις διορθώσεις στο Ε9 μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής που άνοιξε την Παρασκευή.
Ο ΕΝΦΙΑ, για όσους δεν τον έχουν εξοφλήσει – εκτιμάται ότι μεγάλο ποσοστό φορολογουμένων με μικρές σχετικά οφειλές έχει ήδη πληρώσει εφάπαξ όλο τον φόρο – θέλει ακόμα τέσσερις δόσεις. Μία κάθε τέλος του μήνα από τον Νοέμβριο έως και τον Φεβρουάριο του 2015. Στον λογαριασμό μπαίνει και η δόση του Οκτωβρίου, την οποία εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτη, πιστεύοντας ότι θα την εντάξουν σε πολλές δόσεις. Υπολογίζονται σε τουλάχιστον 250.000 οι φορολογούμενοι με ΕΝΦΙΑ άνω των 1.500 ευρώ και για ένα μεγάλο ποσοστό αυτών ο φόρος ακινήτων είναι ασήκωτος ακόμα και σε 12 δόσεις. Έως το τέλος του μήνα, άλλωστε, πρέπει να εξοφληθεί ο φόρος εισοδήματος (η τρίτη δόση), ενώ έως το τέλος Δεκεμβρίου πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας.
Το υπουργείο Οικονομικών αναδεικνύει το γεγονός ότι θα παραμένει σε ισχύ – εκτός από τις εκατό δόσεις – και η ρύθμιση των 12-24 δόσεων στην οποία μπορούν να στραφούν όσοι αντιμετωπίζουν αδυναμία πληρωμής των οφειλών τους.
Υπάρχουν όμως ουσιαστικές διαφορές. Στη ρύθμιση των 12 δόσεων το ετήσιο επιτόκιο είναι 8,76%, ενώ στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων το επιτόκιο είναι στο μισό, μόλις 4,56%. Επιπλέον, στη ρύθμιση των εκατό δόσεων, η διαδικασία είναι αυτοματοποιημένη χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια, σε αντιδιαστολή με την πάγια ρύθμιση στην οποία η αύξηση των δόσεων από τις 12 στις 24 συνοδεύεται από σωρεία προϋποθέσεων. Στη νέα ρύθμιση ο φορολογούμενος επιλέγει τον αριθμό των δόσεων που τον βολεύουν, με μοναδική διαχωριστική γραμμή το ύψος της οφειλής. Αν ξεπερνά τα 15.000 ευρώ οι δόσεις είναι έως 72, αν η οφειλή είναι χαμηλότερη οι δόσεις μπορεί να φτάσουν και τις 100. Στην πάγια ρύθμιση τις δόσεις τις βγάζει η Εφορία.
Επιπλέον, ουδείς παρά μόνο ο κάθε οφειλέτης ξέρει πόσα χρέη έχουν συσσωρευθεί ως ληξιπρόθεσμα κατά τη διάρκεια της κρίσης και έρχονται να προστεθούν στις οφειλές ΕΝΦΙΑ ή φόρου εισοδήματος που εξαιρέθηκαν τελικά από τη μάξι ρύθμιση.
Υπολογίζονται σε τουλάχιστον 250.000 οι φορολογούμενοι με ΕΝΦΙΑ άνω των 1.500 ευρώ και για ένα μεγάλο ποσοστό αυτών ο φόρος ακινήτων είναι ασήκωτος ακόμα και σε 12 δόσεις.