Έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις εκτυλίχθηκαν τη νύχτα της Τρίτης πριν από την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η κυβέρνηση θέλει να εμφανίσει ικανό αριθμό βουλευτών υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Σταύρου Δήμα που να δημιουργούν δυναμική για την εκλογή του στην τελική ψηφοφορία της 29ης Δεκεμβρίου. Η προσέγγιση των αναποφάσιστων γίνεται μέσω γαλάζιων βουλευτών και στελεχών οι οποίοι πλησιάζουν συναδέλφους τους από την ομάδα των ανεξάρτητων είτε από τα δύο μικρότερα κόμματα ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ από την στάση των οποίων θα κριθεί το τελικό αποτέλεσμα. Φυσικά είναι σε συνεννόηση είτε με τον ίδιο τον πρωθυπουργό είτε τους στενούς του συνεργάτες οι οποίοι κρατούν την αριθμητική της προεδρικής εκλογής.
Στα σημειωματάρια είναι καταγεγραμμένα τα «ναι», τα «όχι» και τα… ίσως καθώς και οι ενδιάμεσοι που μπορούν να επηρεάσουν τους αμφίθυμους βουλευτές. Ο τελευταίος υπολογισμός δίνει κοντά στα 165 «ναι» για τη σημερινή ψηφοφορία. Παρά τα διαδιδόμενα πάντως ο κ. Σαμαράς όπως και οι άνθρωποι του στενού του επιτελείου είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και αποφεύγουν απευθείας προσεγγίσεις για να μην κατηγορηθούν για πιέσεις σε βουλευτές άλλων κομμάτων όπως «κατήγγειλε» ο πρόεδρος των ΑΝ. ΕΛ κ. Πάνος Καμμένος.
Ενδιαφέρον έχει το δείπνο ανεξάρτητων βουλευτών που προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς και οι οποίοι μελετούν την κοινή τους στάση. Ενδεικτική είναι η δήλωση που έκανε νωρίς το βράδυ ο κ. Γιάννης Κουράκος ότι «θα ψηφίσει ναι αν ο πρωθυπουργός τον πείσει ότι δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές». Οι συγκεκριμένοι ανεξάρτητοι βουλευτές πάντως φημολογείται ότι προσανατολίζονται σε σύνταξη κειμένου που να προωθεί την εθνική συνεννόηση και θα ζητούν την συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού με ταυτόχρονη ημερομηνία εκλογών. Οι βουλευτές που είχαν επικοινωνία με ανθρώπους του πρωθυπουργού ζητούν πρωτοβουλία για εθνική συνεννόηση στην οποία να συμμετέχουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Η απόρριψη της πρότασής τους εκτιμήθηκε ως «πρόθεση του πρωθυπουργού να πάει σε πρόωρες εκλογές». Πάντως ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να μπει σε συζητήσεις για συγκρότηση ευρείας κυβέρνησης συνεργασία ή ορισμό ημερομηνίας εκλογών.
Αντίθετα θα επιμείνει στην στρατηγική του ρεαλιστικού φόβου την οποία υποδαύλισε με τις δηλώσεις του τη Δευτέρα και τελών σε συναντίληψη ο κ. Γιάννης Στουρνάρας εκτιμώντας ότι μέχρι την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία θα έχουν διαμορφωθεί οι πολιτικές προϋποθέσεις για την προεδρική πλειοψηφία. Το αν η κρίση ρευστότητας για την οποία προειδοποίησε ο κ. Στουρνάρας σημαίνει στεγνά ΑΤΜ είναι ερώτημα όπως και το αν αυτό θα συνιστά εθνικό λόγο ο οποίος θα μεταστρέψει βουλευτές όπως ο κ. Παύλος Χαικάλης και η κυρία Τσαρουχά. Σε κάθε περίπτωση οι βουλευτές που εξαρτούν την μεταστροφή τους από κάποια σημαντική εξέλιξη θα εκδηλωθούν στην τελευταία ψηφοφορία. Ο πρωθυπουργός πάντως έχει ξεκαθαρίσει ότι «δεν παίζει με τους θεσμούς και δεν θα αλλάξει υποψήφιο στην τρίτη ψηφοφορία».
Πηγή: protothema.gr