Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να διεξαχθούν οργιώδεις διαπραγματεύσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών του πολιτικού σκηνικού στο πλαίσιο που δημιουργούν το χαμηλό πρώτο αποτέλεσμα, τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και οι κομματικές επιδιώξεις.
Παρά την πρώτη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, το ανακάτεμα της τράπουλας που προκάλεσε η ψηφοφορία της Τετάρτης εντείνει και φέρνει στο προσκήνιο τις ενδοκυβερνητικές φωνές που ζητούν να μεταφερθεί η πίεση από τους βουλευτές στις ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης με παράλληλη άμεση ανάληψη πολιτικών δεσμεύσεων και πρωτοβουλίες για να επιτευχθεί ο στόχος των «180».
Πάντως, νωρίτερα ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίστηκε στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας με διαφορετική ατζέντα. Έδειξε πως το «πακέτο» για πιθανή συνεργασία με δυνάμεις της αντιπολίτευσης είναι συμφωνία είναι εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και κοινή διαπραγμάτευση με τους εταίρους με τον ίδιο να δηλώνει πως από την πλευρά του είναι «ανοικτός να τα συζητήσουμε όλα» αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα από συμφωνία για ημερομηνία εθνικών εκλογών εντός του 2015 εως και συγκρότηση κυβέρνησης εθνικού σκοπού. Απευθυνόμενος δε τόσο προς το Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην Κουμουνδούρου σημείωσε ότι «Δεν θα αφήσουμε προεκλογικά να καταστραφεί η χώρα. Και όταν λέω προεκλογικά εννοώ στην πορεία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και προς τις εθνικές εκλογές αν αυτό επιλέξουν τα κόμματα».
Την ίδια ώρα αρκετοί είναι όσοι εκτιμούν πως οι προερχόμενες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον δηλώσεις επιχειρούν να περιορίσουν το εύρος των επικείμενων σκληρών διαπραγματεύσεων και πολιτικών ανταλλαγμάτων. Προσθέτουν δε ότι εάν ο κ. Σαμαράς δεν επιθυμεί να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές τότε θα πρέπει να προχωρήσει σε γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες. Σε διαφορετική περίπτωση οι δύο επόμενες ψηφοφορίες θα καταγράψουν ελαφρώς υψηλότερα νούμερα υπερ της υποψηφιότητας Δήμα.