ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΗ ΑΠΕΙΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ
H Γηραιά Ήπειρος είναι αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλειά της την τελευταία δεκαετία και πλέον, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (Europol), Ρομπ Γουάινραϊτ, αναφερόμενος στο γεγονός ότι έως και 5.000 Ευρωπαίοι έχουν ενταχθεί στις τάξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και πολεμούν στη Συρία, θέτοντας σε κίνδυνο τις πατρίδες τους, όπως έκρινε.
Ο Γουάινραϊτ επανέλαβε τις προειδοποιήσεις επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και ορισμένων πολιτικών ηγετών ότι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν «κενά» από επιχειρησιακή άποψη, κάτι που πιθανόν εκθέτει τις χώρες αυτές σε κίνδυνο.
Πρόκειται «ασφαλώς για την πιο σοβαρή απειλή που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη μετά την 11η Σεπτεμβρίου», είπε ο Γουάινραϊτ μιλώντας ενώπιον μιας επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής μετά τις επιθέσεις που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ένοπλοι ισλαμιστές στο Παρίσι, στις οποίες σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι. Η Γαλλία ανέπτυξε 10.000 στρατιωτικούς.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υπηρεσιών ασφάλειας προειδοποιούσαν εδώ και καιρό ότι οι ριζοσπαστικοποιημένοι μαχητές που έχουν ταξιδέψει στη Συρία και επιστρέφουν στις χώρες τους μπορεί να εγείρουν σοβαρή απειλή για αυτές. Ο Γουάινραϊτ επισήμανε περίπου 3.000-5.000 Ευρωπαίοι ίσως επιστρέψουν στις πατρίδες τους με σκοπό να διαπράξουν επιθέσεις παρόμοιες με αυτές στην πρωτεύουσα της Γαλλίας.
Ο ίδιος είπε στους Βρετανούς κοινοβουλευτικούς ότι η Europol έχει καταρτίσει μια βάση δεδομένων με τα ονόματα τουλάχιστον 2.500 υπόπτων.
Ο Γουάινραϊτ προειδοποίησε επιπλέον για τον κίνδυνο που εγείρουν πυρήνες εν υπνώσει, τονίζοντας ότι οι δύο ένοπλοι που έφεραν εις πέρας την επίθεση στην εβδομαδιαία γαλλική σατιρική εφημερίδα Σαρλί Εμπντό, οι αδελφοί Σερίφ και Σαΐντ Κουασί είχαν ταξιδέψει το 2011 στην Υεμένη προκειμένου να εκπαιδευτούν από τζιχαντιστές.
«Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε το τρέχον διάστημα δεν αφορά μόνο τη Συρία και το Ιράκ, αφορά και άλλα τρομοκρατικά δίκτυα σε όλον τον κόσμο, στην Αφρική, ή στην Αραβική Χερσόνησο για παράδειγμα παραδείγματος χάριν, όπου υπάρχουν βραχίονες της αλ Κάιντα», ανέφερε.
Ο ίδιος ανέφερε πως η υπηρεσία του έχει διαβιβάσει «60 επείγοντα σήματα» με πληροφορίες για υπόπτους μετά τις επιθέσεις.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον υποσχέθηκε να δώσει στις υπηρεσίες ασφάλειας και πληροφοριών περαιτέρω δυνατότητες για την παρακολούθηση των επικοινωνιών στο Διαδίκτυο, μετά τις σχετικές εκκλήσεις στελεχών των μυστικών υπηρεσιών.
Ο Γουάινραϊτ ωστόσο επισήμανε ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου δεν έχουν πρόσβαση στις κρυπτογραφημένες διαδικτυακές επικοινωνίες. «Η πραγματικότητα είναι ότι στην παρούσα φάση, οι αρχές δεν διαθέτουν τις δυνατότητες οι οποίες είναι απαραίτητες, κατά τη γνώμη μου, για να προστατεύουν πλήρως την κοινωνία από τέτοιου είδους απειλές», είπε.