Το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου είναι αυτή τη στιγμή στην πρώτη θέση της λίστας με τις προσωπικότητες που σκοπεύει να προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας αμέσως μετά τις εκλογές. Σενάρια που ενέπλεκαν το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας είχαν διαρρεύσει και πριν από λίγες ημέρες αλλά αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η απόφαση στην Κουμουνδούρου είναι ειλημμένη.
Ενδεικτική ήταν η σημερινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία εκφράστηκε ανοιχτά η ικανοποίηση για όσα είπε ο Έλληνας επίτροπος περί της ανάγκης να «χαλαρώσει» και να γίνει πιο «ευέλικτο» το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.
Η επιλογή που ανήκει προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα αποσκοπεί στο να υπάρξει ένας ισχυρός συμβολισμός εθνικής συναίνεσης δια της υποψηφιότητας ενός κεντροδεξιού πολιτικού ήπιων τόνων με εξαιρετική διεθνή παρουσία και υψηλότατης δημοφιλίας στο εσωτερικό της χώρας.
Παράλληλα, η το χαρτοφυλάκιο του κ. Αβραμόπουλου στην Κομισιόν περιέρχεται στη διάθεση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και θα πληρωθεί από κάποιο στέλεχός του, πιθανώς τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
«Η δήλωση του Έλληνα επιτρόπου κ. Αβραμόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ευελιξία ως προς την τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας για τις χώρες του νότου, συνιστά μια σημαντική παρέμβαση, την οποία θα έπρεπε η ίδια η ελληνική κυβέρνηση να έχει κάνει εδώ και καιρό. Αντί για αυτό, ο κ. Σαμαράς τόσο εντός, όσο και εκτός της χώρας στήριξε και στηρίζει τους πιο σκληρούς όρους λιτότητας, οι οποίοι στραγγαλίζουν την ελληνική οικονομία».
Τις εν λόγω δηλώσεις έκανε ο Ελληνας Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κατά την παρέμβαση του την Τρίτη στη συνάντηση του Κολεγίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο Στρασβούργο.
Ο Δ. Αβραμόπουλος στην τοποθέτησή του εξέφρασε την άποψη πως αν η «ευελιξία» που θα εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδειχθεί ότι βοηθάει στην ενίσχυση της ανάπτυξης, που με τη σειρά της μειώνει τα ελλείμματα και βελτιώνει την οικονομική κατάσταση των κρατών-μελών, γιατί να μην ενθαρρύνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν την πολιτική αυτή, προσφέροντάς τους την ευελιξία ως επιβράβευση για τις προσπάθειές τους.