Τη διαμεσολαβητική εμπλοκή της Γαλλίας φαίνεται ότι επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη παράλληλες παρόμοιες πρωτοβουλίες, όπως εκείνη του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς που φθάνει στην Αθήνα. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε ότι η χώρα του θέλει να διευκολύνει τις συνομιλίες ανάμεσα στον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τους υπόλοιπους ηγέτες στην ευρωζώνη, ιδίως με την κυβέρνηση της Γερμανίας, ενώ ανακοίνωσε παράλληλα ότι θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη στο Παρίσι την ερχόμενη Δευτέρα, μετέδωσαν τα Ειδησεογραφικά Πρακτορεία REUTERS και AFP.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ήταν από τους πρώτους ξένους ηγέτες που τηλεφώνησαν στον Αλέξη Τσίπρα για να τον συγχαρούν και του πρότεινε να επισκεφθεί σύντομα το Παρίσι. Η συνάντηση θα γίνει πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου.
Η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Γαλλία βρίσκεται «στην κατάλληλη θέση ώστε να αποτελέσει τον σύνδεσμο ανάμεσα στην Ευρώπη στην οποία ανήκουμε, την Ευρώπη της δημοσιονομικής σοβαρότητας, η οποία θέλει να βλέπει τις δεσμεύσεις να εφαρμόζονται, και τη νότια Ευρώπη, και ειδικά την Ελλάδα, η οποία σήμερα υποφέρει και χρειάζεται να βρει έναν άλλο δρόμο από αυτόν που είχε πάρει, για να επιστρέψει στην ελπίδα και στην ανάπτυξη», είπε ο Σαπέν προαναγγέλοντας την γαλλική πρωτοβουλία.
Είναι προς το συμφέρον της νέας κυβέρνησης της Ελλάδας να «βρει μαζί με εμάς, μαζί με όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, τον σωστό δρόμο που πρέπει να πάρει για να τηρήσει τις επικείμενες προθεσμίες και να κοιτάξει προς το μέλλον, συμπεριλαμβανομένης και της σύναψης νέων συμφωνιών για νέα προγράμματα» στήριξης, ανέφερε ο Σαπέν, διευκρινίζοντας όμως πως «κανείς δεν μιλάει για διαγραφή χρέους». «Αυτό θα σήμαινε τη μεταφορά του βάρους από τον Έλληνα φορολογούμενο στον Γάλλο ή τον Γερμανό ή τον Βέλγο», εξήγησε.
Το ζητούμενο είναι «να βρεθεί ο τρόπος για να γίνει αυτό το χρέος πιο βιώσιμο, αυτό δεν είναι καινούργιο θέμα», ανέφερε ο Σαπέν.
Σημειώνεται ότι η Γαλλία —η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης— έχει και η ίδια αθετήσει επανειλημμένα προθεσμίες για την τιθάσευση των δημοσιονομικών της ελλειμμάτων εντός των ορίων που έχουν προσδιοριστεί από το Σύμφωνο Σταθερότητας και καλεί εδώ και καιρό η έμφαση να μεταφερθεί στην ανάπτυξη παρά στη λιτότητα.
ΠΙΕΡ ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Εξάλλου ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις, τη φορολογία και τα τελωνεία Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ είναι έτοιμοι για την έναρξη μιας συζήτησης με την Ελλάδα όσον αφορά το πρόβλημα του χρέους της, τόνισε ωστόσο πως δεν περιμένει να υπάρξει μια σύγκρουση με τη νέα κυβέρνηση της χώρας.
Ακόμη, είπε ότι η διαγραφή χρέους δεν είναι λύση για την Ελλάδα και ότι οι δεσμεύσεις της Αθήνας για το χρέος πρέπει να τηρηθούν.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας», ανέφερε ο Μοσκοβισί μιλώντας σε φοιτητές στο Παρίσι.
«Πιστεύω απόλυτα ότι δεν οδεύουμε προς μια σύγκρουση… Η τήρηση των δεσμεύσεων οι οποίες έχουν αναληφθεί, ο σεβασμός της ψήφου των Ελλήνων—ανάμεσα σε αυτά τα δύο, πρέπει να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση. Θα βρούμε λύση. Οφείλουμε να το κάνουμε», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί, επαναλαμβάνοντας εν μέρει δηλώσεις που έκανε νωρίτερα σε γαλλικά ΜΜΕ.