Στην εκπομπή Newsnight του BBC μίλησε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης λίγη ώρα μετά το τέλος της συνάντησής του με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Νταισελμπλουμ.
Ο έλληνας υπουργός υποστήριξε ότι είχε μία καρποφόρα συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και συμπλήρωσε ότι ίσως έπρεπε να μιλήσει στα αγγλικά στη συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρεξήγηση.«Είχα μια πολύ παραγωγική συνάντηση με τον κ. Ντάισελμπλουμ και αυτό που ήθελα να τονίσω είναι ότι θέλουμε πολύ να διαπραγματευτούμε και να συμφωνήσουμε σε ένα νέο πρόγραμμα με τους δανειστές μας.
Όσον αφορά την περίφημη δήλωση για το ότι η Ελλάδα δεν θα συνεργαστεί με την τρόικα, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι “δεν είπα ποτέ ότι δεν θα συζητήσουμε με τους δανειστές μας, είπα ότι είμαστε πρόθυμοι ότι να μπούμε σε διαπραγμάτευση με την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ, ωστόσο δεν θα συνεχίσουμε ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει εδώ και 5 χρόνια. Η τρόικα, που αναφέρετε έχει δύο διαφορετικά επίπεδα. Το ένα είναι η τρόικα των θεσμών- με την οποία είμαστε βέβαια διατεθειμένοι να συζητήσουμε- οι εκπρόσωποι της οποίας έρχονται στην Ελλάδα και δεν καταλαβαίνουν την αποτυχία του προγράμματος» είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
Οταν η δημοσιογράφος του BBC του ζήτησε να εξηγήσει τι σημαίνει αυτό, εφόσον ο ίδιος αποκάλεσε σαθρό το θεσμό της τρόικα, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι ίσως θα έπρεπε να κάνει τις δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση με τον κ. Ντάισελμπλουμ στα αγγλικά, προκειμένου «να μη χαθείτε στη μετάφραση».
Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα δεχθεί τα χρήματα της τελευταίας δόσης, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε χρησιμοποιώντας ένα παράδειγμα. «Υποθέστε ότι ένας φίλος σας λέει ότι δεν μπορεί να πληρώσει το δάνειό του, λόγω μείωσης στο εισόδημά του και είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει πιστωτική κάρτα και να τραβάει χρήματα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Θα τον συμβουλεύατε να συνεχίσει να το κάνει;». Ο υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι αυτό είναι το πρόβλημα της Ελλάδας, τα τελευταία 5 χρόνια, το οποίοι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έλυσαν.
Στην επιμονή της δημοσιογράφου στο ίδιο ερώτημα, ο κ. Βαρουφάκης της απάντησε ότι δεν πρόκειται για τελεσίγραφο, ούτε για το ποιος θα κάνει πρώτος πίσω. «Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε κρίση στην ευρωζώνη και από αυτή ωφελούνται οι αντιευρωπαϊστές και οι φασιστές. Θέλουμε να βάλουμε τέλος σε αυτό. Το μόνο που θέλουμε είναι να γίνει μια λογική συζήτηση με τους εταίρους μας», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Οικονομικών συνέχισε αναφέροντας ότι αυτό που ζητά η ελληνική κυβέρνηση από τους εταίρους είναι «μερικές εβδομάδες για να ετοιμάσουμε μερικές πολύ λογικές προτάσεις, που έχουν ένα στόχο. Να μειώσουν το κόστος αυτής της κρίσης για το μέσο ευρωπαίο πολίτη, όχι μόνο για τους Ελληνες».
Στην αναφορά της δημοσιογράφου στην εκροή καταθέσεων και την πτώση των τραπεζικών μετοχών, ο κ. Βαρουφάκης της απάντησε ότι αυτό είναι μεν πρόβλημα, αλλά όχι το βασικό, καθώς πρόκειται για το «σύμπτωμα» της ασθένειας που συνεχίζεται εδώ και πέντε χρόνια.
Ακόμη, ο κ. Βαρουφάκης απέρριψε τον ισχυρισμό της δημοσιογράφου ότι πρόθεση της κυβέρνησης να αναστρέψει τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας «Οχι μόνο δεν ισχύει αυτό, αλλά θέλουμε να τις εμβαθύνουμε. Η χώρα τις χρειάζεται απελπισμένα και δεν έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια».
Ερωτηθείς για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών, ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι προσωπικά και ως υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει πλήρως την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, αλλά σημείωσε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις που κυρίως έγιναν τα τελευταία χρόνια έμοιαζαν με ξεπούλημα και τα χρήματα που ήρθαν έπεσαν στη μαύρη τρύπα ενός μη βιώσιμου χρέους.
Προς το τέλος της συνέντευξης υπήρξε και ένταση μεταξύ της δημοσιογράφου και του Γιάνη Βαρουφάκη, καθώς η δημοσιογράφος παρατήρησε ότι “οι απόψεις του είναι θολές” και ο κ. Βαρουφάκης να απαντά ότι αυτό ισχύει για το ρεπορτάζ του BBC όσον αφορά την Ελλάδα.
“Αν με αφήνατε να σας εξηγήσω θα βλέπατε ότι δεν υπάρχει τίποτα θολό στο σχέδιο μας” σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης και σε επίμονη ερώτηση της δημοσιογράφου για το αν εμπιστεύεται τη Γερμανία, είπε χαρακτηριστικά:
“Ναι την εμπιστεύομαι. Αν δεν με διακόπτατε συνεχώς αγενώς, θα σας είχα πει ότι είχα γράψει ένα άρθρο στην Handelsblatt, περιγράφοντας το σημαντικό ρόλο που πρέπει να παίξει στην Ευρώπη”.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η απάντηση του κ. Βαρουφάκη, όταν η δημοσιογράφος τον ρώτησε αν εμπιστεύεται τους κυβερνητικούς εταίρους του ΣΥΡΙΖΑ και έκανε αναφορά σε πρόσφατη δήλωση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος είχε πει ότι οι Εβραίοι πλήρωσαν λιγότερους φόρους.
«Η άγρια ομορφιά της δημοκρατίας είναι ότι πρέπει να σεβαστούμε το γεγονός πως ο λαός δεν μας έδωσε πλειοψηφία. Σαν υπεύθυνο κόμμα έπρεπε να πάρουμε μία γρήγορη απόφαση αν έπρεπε να πάμε σε νέες εκλογές τη στιγμή που είναι τόσο στενά τα χρονικά περιθώρια. Κάναμε κυβέρνηση γρήγορα και πιστεύω ότι οι εταίροι μας στην Ευρώπη είναι ανακουφισμένοι που έχει η χώρα λειτουργική κυβέρνηση», απάντησε.
Σε επίμονη ερώτηση για το αν δηλαδή υιοθετεί τις απόψεις των κυβερνητικών εταίρων, ο κ. Βαρουφάκης της απάντησε με νόημα: «Ο Ντέιβιντ Κάμερον υιοθετεί ό,τι λέει ο Νικ Κλεγκ; Ετσι λειτουργούν οι δημοκρατίες».
Με πληροφορίες από το iefimerida.gr