Την εμπειρία του ΟΟΣΑ από αναδιαρθρώσεις χρέους άλλων κρατών, όπως συνέβη στην περίπτωση του Μεξικό, φέρεται ότι θα μεταφέρει στην ελληνική κυβέρνηση ο επικεφαλής του Οργανισμού Άνχελ Γκουρία που επιστρέφει στην Ελλάδα μετά την όχι και τόσο αποτελεσματική συνεργασία που είχε με την προηγούμενη κυβέρνηση για την συγκρότηση της περιβόητης “εργαλειοθήκης” (tool kit) που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων ακόμα και μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.
Ακόμα, ο υπουργός Οικονομικών που θα συναντήσει πρώτος τον κ. Γκουρία προσβλέπει στην «σφραγίδα» του ΟΟΣΑ σε δέκα μεταρρυθμίσεις – “έκπληξη”, όπως λένε στην κυβέρνηση και οι οποίες θα προταθούν στους εταίρους.
Την φορά αυτή ο κ.Γκουρία έρχεται μετά από πρόσκληση του νέου πρωθυπουργού, «με σκοπό να συζητήσει με το οικονομικό επιτελείο τις προτάσεις της κυβέρνησης περί ριζικών μεταρρυθμίσεων, να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες στο θέμα αυτό, και, τέλος, να αναφερθεί στην δική του εμπειρία βέλτιστων πρακτικών αναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους ως Υπουργού Οικονομικών του Μεξικού κατά την θητεία του οποίου το δημόσιο χρέος της χώρας του απομειώθηκε σημαντικά» -όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης.
Ο κ.Γκουρία θα γευματίσει το βράδυ της Τρίτης με τον κύριο Βαρουφάκη, πριν αυτός αναχωρήσει για το έκτακτο Γιούρογκρουπ για την Ελλάδα. Εκεί ο κύριος Βαρουφάκης θα προϊδεάσει τους ευρωπαίους εταίρους για μία δέσμη μεταρρυθμίσεων που θα εκπονήσει η Αθήνα, σε συνεργασία και με τον ΟΟΣΑ, για να «καταργήσει» μέτρα του Μνημονίου που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Ωστόσο, από τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ έχουν παραμείνει σε εκκρεμότητα πια οι πλέον ανώδυνες.
Την ίδια ώρα, πάντως, σε έκθεση του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια οικονομία υπάρχει και ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, όπου ο Οργανισμός επισημαίνει την ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προτείνοντας, όμως, πολιτικές που αγγίζουν το νεοφιλελευθερισμό και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη νέα κυβέρνηση.
Πέντε είναι, κατά τον ΟΟΣΑ, οι βασικοί τομείς στους οποίους πρέπει να προχωρήσει άμεσα η Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του protothema.gr
Σύμφωνα με την έκθεση με τίτλο «Going for Growth 2015» οι πέντε τομείς κατά τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης είναι:
– η ενίσχυση των ενεργητικών πολιτικών στην αγορά εργασίας και του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας για να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της κρίσης στην ανεργία και οι κοινωνικές επιπτώσεις της,
– η περαιτέρω κατάργηση των εμποδίων στον ανταγωνισμό,
– η βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος,
– η αύξηση της αποτελεσματικότητας του φορολογικού συστήματος και
– η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.
Ειδικότερα κατά κατηγορία οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν είναι οι ακόλουθες:
– «Αυξήστε την αποτελεσματικότητα των ενεργών πολιτικών στην αγορά εργασίας και του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας». Καλά σχεδιασμένες πολιτικές για την αγορά εργασίας και η έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων όσον αφορά την κοινωνική πρόνοια είναι αναγκαίες για τη μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας. Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται η ενίσχυση των ενεργητικών προγραμμάτων και η αξιολόγησή τους, η ταχεία αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ, η έγκαιρη εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για το κατώτατο εισόδημα και, αντλώντας τα αναγκαία διδάγματα, η καθιέρωση ενός πλήρους κλίμακας προγράμματος εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος.
– «Μειώστε τα θεσμοθετημένα εμπόδια στον ανταγωνισμό». Τα γραφειοκρατικά βάρη που παραμένουν στη λειτουργία των επιχειρήσεων και ο ασθενής ανταγωνισμός εμποδίζουν την παραγωγικότητα και τις επενδύσεις, σημειώνει ο ΟΟΣΑ. Συνιστά συγκεκριμένα την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και τη μείωση των διοικητικών βαρών στις εξαγωγές, τον συντονισμό και την υλοποίηση του νόμου που ανοίγει τα κλειστά επαγγέλματα και την ταχεία υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
– «Βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος». Η αναποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος επηρεάζει αρνητικά τα αποτελέσματα της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συνεπώς τη συσσώρευση ανθρώπινου κεφαλαίου και την παραγωγικότητα, σημειώνει ο ΟΟΣΑ. Και προτείνει την ταχεία πρόοδο όσον αφορά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των καθηγητών, να γίνουν πιο αυτόνομα και υπεύθυνα τα σχολεία, την εφαρμογή των νόμων του 2012 και την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης εξωτερικής αξιολόγησης των ανώτατων ιδρυμάτων.
– «Αυξήστε την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης». Συνιστάται ιδιαίτερα να υπάρξει ταχεία κίνηση προς ένα σύστημα αξιολόγησης των επιδόσεων του προσωπικού που θα βασίζεται σε σαφείς ατομικούς στόχους και η περαιτέρω ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
– «Αυξήστε την αποδοτικότητα του φορολογικού συστήματος». Συνιστάται ειδικότερα η αύξηση της αποδοτικότητας του φοροεισπρακτικού συστήματος και η βελτίωση της αποδοτικότητας των ελέγχων.
Πηγή: protothema.gr