«Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις με τον Ανχελ Γκουρία του ΟΟΣΑ, με τον οποίο συναντήθηκε νωρίτερα. «Οσα δεν τόλμησαν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις εμείς μπορούμε να το κάνουμε γιατί δεν έχουμε δεσμεύσεις και εξαρτήσεις. Θέλουμε να συνεργαστούμε πολύ στενά με τον Οργανισμό προκειμένου να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο», πρόσθεσε ο έλληνας πρωθυπουργός.
Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στη σύσταση μόνιμης κοινής επιτροπής για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα.
Επισήμανε ότι «οι μεταρρυθμίσεις που θέλουμε, δεν θα γίνουν με βάση την προηγούμενη εργαλειοθήκη, αλλά με βάση την εντολή του λαού» και τόνισε ότι θα πάει στο Παρίσι για να επισφραγιστεί η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Υπογράμμισε πάντως ότι διαπιστώθηκαν κοινοί στόχοι «και μπορούμε να συνεργαστούμε πολύ στενά προκειμένου πολύ σύντομα να έχουμε αποτελέσματα».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το ζητούμενο σήμερα στην Ευρώπη είναι η ευρωπαϊκή ανάπτυξη. «Η Ευρώπη προσπάθησε να αντιμετωπίσει την κρίση με τη συνταγή της λιτότητας, και αντί να την επιλύσει την βάθυνε ακόμη περισσότερο πέντε χρόνια μετά, υποθηκεύοντας την αναπτυξιακή προοπτική… Βολοδέρνει ανάμεσα στην Σκύλα της ύφεσης και τη Χάρυβδη του αποπληθωρισμού» «Η Ελλάδα αντιμετώπισε πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση και δημόσιο χρέος πολύ μεγαλύτερο σε απόλυτο μέγεθος από αυτό που είχε πριν την κρίση», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, με την προηγούμενη κυβέρνηση υπήρξαν απορρυθμίσεις και όχι μεταρρυθμίσεις, μια προστασία συμφερόντων μιας διαπλεκόμενης ολιγαρχίας στην Ελλάδα.
«Η νέα κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η Ελλάδα και δεν τόλμησαν οι άλλες κυβερνήσεις, εμείς μπορούμε γιατί δεν έχουμε δεσμεύσεις με την οικονομική ολιγαρχία», ανέφερε χαρακτηριστικά, εντοπίζοντας πεδία μεταρρυθμίσεων στην φοροδιαφυγή, τη δημόσια διοίκηση και το λαθρεμπόριο καυσίμων
Από την πλευρά του ο κ. Γκουρία είπε ότι βρίσκεται στην Αθήνα για να συνεργαστεί με την Ελλάδα και να βοηθήσει τη χώρα. Πρόσθεσε επίσης ότι τα οφέλη της ανάπτυξης πρέπει να ωφελήσουν την πλειονότητα των Ελλήνων και όχι ολίγους.
Και συνέχισε: «Δεν ήρθαμε για να υποδείξουμε στους Έλληνες τι να κάνουν, σε εσάς ανέθεσαν οι πολίτες μια εντολή, εμείς είμαστε εδώ να σας πούμε τι κάνουν άλλες χώρες. Είμαστε εδώ να δούμε πώς τα βήματα αυτά θα βοηθήσουν τους Έλληνες πολίτες, καθώς στην Ελλάδα όπως και πολλές άλλες πόλεις τα προβλήματα είναι τα ίδια. Εσείς ξέρετε τι πρέπει να γίνει, εμείς θα σας προτείνουμε εργαλεία και μέσα για την καταπολέμηση της διαφθοράς».
«Η Ελλάδα είναι μέλος του ΟΟΣΑ, και βρισκόμαστε εδώ για να συνεργαστούμε και να εργαστούμε με την Ελλάδα για την Ελλάδα. Η Συνεργασία και η Ανάπτυξη είναι αναπόσπαστο μέρος του Οργανισμού. Δεν ήρθαμε εδώ για να υποδείξουμε τι οφείλουν να κάνουν στην Ελλάδα», ξεκαθάρισε.
«Στόχος του Οργανισμού είναι να βοηθήσει τους έλληνες πολίτες είτε στο πεδίο της φορολόγησης είτε με είσπραξη φορών, είτε με την ενίσχυση ανταγωνισμού… Υπάρχουν ομάδες που μετατράπηκαν σε ομάδες συμφερόντων και αντιστέκονται στην αλλαγή γιατί θα απειλούσε τις δικές τους θέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά, κάνοντας έμμεση αναφορά στην εργαλειοθήκη για το άνοιγμα των αγορών.
«Δυοπώλια, μονοπώλια, ολιγοπώλια όλα των ειδών, πρόκειται για ελληνικές λέξεις, θα πρέπει να τύχουν αντιμετώπισης, ώστε να ευνοηθούν οι περισσότεροι Έλληνες και όχι λίγοι κατόχους εταιρειών», σημείωσε.
«Πρέπει να εργαστούμε σε όλους τομείς και τα πεδία για να επανέλθει η ανάπτυξη, όχι μόνο στα λογιστικά στοιχεία, χάρη των ελλήνων πολιτών. Κάποια απο τα μέτρα θα χρειαστούν χρόνο και δεν φέρνουν αποτελέσματα αμέσως… Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα σε πεδία, όπως στην έρευνα και την ανάπτυξη, την παιδεία την υγεία, το χρηματοπιστωτικό σύστημα». επισήμανε.
Τέλος ο γγ. του ΟΟΣΑ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει συμμετοχή του Οργανισμού στο πρόγραμμα-γέφυρα: «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και όχι για να υποδείξουμε Η ελληνική κυβέρνηση θα επιλέξει και θα υιοθετήσει ότι εκείνη θέλει. Αυτό που λέμε είμαστε εδώ συμπαραστεκόμαστε και στηρίζουμε την ελληνική κυβέρνησή δεν επιχειρούμε να αναλάβουμε νεους ρόλους».
Πηγή: protothema.gr