Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 9.00 το πρωί η δίκη του πρώην υπουργού, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στο Ειδικό Δικαστήριο στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. «Είμαι αθώος. Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες», αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην ερώτηση του Προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου που του ζήτησε να τοποθετηθεί κατά την έναρξη της δίκης του για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Ο πρώην υπουργός, που παρίσταται στη δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, άκουσε όρθιος και ψύχραιμος το κατηγορητήριο που ανέγνωσε η Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου.
Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο Δημήτριος Μασίνας, διευθυντής του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), ο οποίος αναφέρθηκε στους ελέγχους που πραγματοποίηθηκαν σε συγγενικά πρόσωπα του πρώην υπουργού Οικονομικών.
Δεύτερος μάρτυρας κατέθεσε ο Παν. Μαντούβαλος, το στέλεχος του ΣΔΟΕ που έκανε τον έλεγχο στη λίστα Λαγκάρντ. Όπως κατέθεσε ο κ. Μαντούβαλος, τού δόθηκε κατά τη διαδικασία της προανάκρισης στικάκι (usb) το οποίο περιείχε 2.059 αρχεία. Στη συνέχεια, στην ανάκριση εντάχθηκε ενα σιντι (cd) που στάλθηκε από τη Γαλλία, το οποίο περιείχε όμοια στοιχεία με το στικάκι, αλλά το σιντί είχε επιπλέον τρία αρχεία, που αφορούσαν τα συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αντιμετωπίζει το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της νόθευσης δημοσίου εγγράφου, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/1950 για τους καταχραστές του Δημοσίου και το επίσης κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα (λόγω των επιβαρυντικών διατάξεων του Ν. 1608/1950) της απόπειρας απιστίας.
Οι συνήγοροι του πρώην υπουργού πρότειναν ακόμα τρεις μάρτυρες, πέραν των προσώπων που έχουν ήδη λάβει κλήτευση.
Η Εισαγγελέας από την πλευρά της πρότεινε να κληθούν άλλα οκτώ άτομα ως μάρτυρες, αιτιολογώντας την ανάγκη να παραστούν λόγω της μείζονος ανάμειξής τους στην υπόθεση.
Μεταξύ αυτών, πρότεινε την κλήτευση και των πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη και Ιωάννη Καπελέρη, του πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ Αναστάσιο Μπίκα, τον πρέσβη της χώρας μας στη Γαλλία όταν εστάλη η λίστα Λαγκάρντ, Κωνσταντίνο Χαλαστάνη και άλλους που κατά τη γνώμη της μπορούν να φωτίσουν πτυχές της υπόθεσης.
Ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου, Νικόλαος Πάσσος, ζήτησε την τήρηση της νομιμότητας κατά τη διάρκεια της δίκης, απαγορεύοντας κάθε μετάδοση και μαγνητοσκόπηση του περιεχομένου της και επιτρέποντας μόνον τη φωτογράφηση του κατηγορουμένου και του Δικαστηρίου.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου είναι προσανατολισμένη σε μία δίκη αμιγώς ποινική, με άξονα τα δυο κακουργήματα, με τα οποία βαρύνεται ο κ. Παπακωνσταντίνου: αυτά της νόθευσης δημοσίου εγγράφου και της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία. Τον κ. Παπακωνσταντίνου θα δικάσουν 13 τακτικά μέλη (και έξι αναπληρωματικά) του Ειδικού Δικαστηρίου που κληρώθηκαν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής: έξι δικαστές του Αρείου Πάγου και έξι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον αρχαιότερο εκ των αρεοπαγιτών κ. Πάσσο. Εισαγγελέας θα είναι η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κυρία Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, με αναπληρωτή εισαγγελέα τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργο Μπομπόλη.