Μήνυμα ότι η διαπραγμάτευση δεν τελείωσε, τουναντίον συνεχίζεται και μπαίνει πλέον σε νέα βάση, αφού ο πρώτος γύρος έκλεισε με την επιτυχή προσπάθεια της κυβέρνησης να σταθεροποιηθεί σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον, στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου, ενώ κλιμακώνονται οι εσωτερικές ανιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνεται και από τη συζήτηση στην Κ.Ο του κόμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη ¨κεκλεισμένων των θυρών”.
Η κυβέρνηση αναδεικνύει κυρίως ότι απέφυγε μία «παγίδα θανάτου», που είχαν στήσει στον ΣΥΡΙΖΑ οι δανειστές και η προηγούμενη συγκυβέρνηση και υπάρχει πλέον ο χώρος και ο χρόνος για να υλοποιήσει μία νέα πολιτική συνταγή.
Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να πετύχει ένα αρραγές εσωκυβερνητικό και κατά το δυνατόν εσωκομματικό μέτωπο και να αντιπαρέλθει την σκληρή κριτική που ασκούν βουλευτές και στελέχη. Συνεργάτες του πρωθυπουργού πάντως εκφράζουν την εκτίμηση ότι στην ευρύτερη κοινωνία η υποδοχή των κυβερνητικών χειρισμών και η αποφυγή μίας καταστροφικής ρήξης είναι ιδιαιτέρως θετική.
Η κυβέρνηση αναδεικνύει τέσσερα σημεία, που φανερώνουν την επιτυχή έκβαση του πρώτου γύρου της διαπραγμάτευσης:
1. Ενταφιάστηκε το e-mail Χαρδούβελη, άρα οι νέες μειώσεις σε συντάξεις και άλλες περικοπές, καθώς και οι νέες απολύσεις στο δημόσιο δεν θα γίνουν.
2. Μειώνονται οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, οι οποίοι θα καθοριστούν στη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με βάση την πορεία της οικονομίας, άρα υπάρχουν σημαντικά δημοσιονομικά περιθώρια για κοινωνικές πολιτικές, όπως αυτές προβλέπονται από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
3. Δίνεται χρόνος και δυνατότητα πλέον να αντιμετωπιστεί το «βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι η διαχρονική φοροδιαφυγή των πλουσίων». Η προσοχή της κυβέρνησης στρέφεται κυρίως σε αυτό το στόχο πια.
4. Το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων θα καθορίζεται με βάση και τις ελληνικές προτεραιότητες και δεν θα υπαγορεύεται αποκλειστικά από τους δανειστές. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται ότι το μεγάλο κέρδος της πρώτης αυτής προσπάθειας είναι η χώρα έδωσε για πρώτη φορά μία τέτοια μάχη και υπογράμμισε την παρουσία και τη συμμετοχή της στις διεργασίες, ως ξεχωριστή οντότητα και όχι ως παρακολούθημα των δανειστών. Έκανε δηλαδή την παρουσία της αισθητή και αρχίζει να αφήνει το δικό της αποτύπωμα στις εξελίξεις. Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλεί πλέον τη συγκατάθεσή της στα σχέδια των δανειστών. Όλοι πλέον την υπολογίζουν και αναγνωρίζουν ότι έχει ρόλο στις αποφάσεις, μετά από αυτό το «κολασμένο» εικοσαήμερο.