Σε μια απολύτως νέα φάση και, όχι προς θετική κατεύθυνση, δείχνουν να μπαίνουν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την NOTAM την οποία εξέδωσε η Τουρκία και επέδωσε στην ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία, επιχειρεί από τις 2 Μαρτίου έως και τις 31 Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους, να “δεσμεύσει” το Αιγαίο κόβοντάς το στα δύο, κατά παραβίαση κάθε διεθνούς συνθήκης αλλά και αγνοώντας πλήρως τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρωτοφανής επιθετική κίνηση της Άγκυρας – Σε διπλωματικό συναγερμό η Ελλάδα
Στην πραγματικότητα, εκείνο που, -σε πρώτη φάση-, δείχνει να διεκδικεί η Τουρκία δεν είναι παρά ένα μόνιμο πεδίο βολής σε μια τεράστια περιοχή η οποία ξεκινά δυτικά της Σκύρου και φτάνει μέχρι τα ανατολικά της Λήμνου, στο σύνολό της φυσικά εντός του FIR Αθηνών.
Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν, όχι μόνο άμεση αλλά και πολυεπίπεδη καθώς, εκτός από την απορριπτική και σε υψηλότατους τόνους απόρριψη του τουρκικού “αιτήματος”, μετά από διαβουλεύσεις Μαξίμου και Υπουργείου Εξωτερικών, προχώρησε σε εντονότατα διαβήματα προς ΕΕ, ΝΑΤΟ, ICAO αλλά και ΟΗΕ.
Αξίζει να σημειωθεί πως, την ίδια σχεδόν στιγμή που εξεδίδετο η συγκεκριμένη ΝΟΤΑΜ, βρισκόταν σε εξέλιξησυνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον στην Αθήνα είχαν οι Τούρκο Πρέσβη Κερίμ Ουράς, με τον οποίον, σύμφωνα πάντα με την επίσημη πληροφόρηση, συζητήθηκαν θέματα ενίσχυσης των εμπορικών σχέσεων των δυο χωρών καθώς και ζητήματα προσέλκυσης επενδύσεων, ενώ έγινε αναφορά και σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης, αεροπορικών, οδικών και σιδηροδρομικών μεταφορών, ακτοπλοϊκών συνδέσεων και βελτίωσης των διασυνοριακών υποδομών.
Όμως η συγκεκριμένη κίνηση της Άγκυρας έρχεται και μία μόλις ημέρα μετά, αφού η Αθήνα πρότεινε, την περασμένη Πέμπτη, να αρχίσουν και πάλι, έπειτα από τουλάχιστον δύο χρόνια, οι συνομιλίες για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Λεπτομέρεια η οποία και αυτή έχει την ιδιαίτερη σημασία της, η επίσκεψη του ίδιου Τούρκου Πρέσβη, Κερίμ Ουράς στον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, στον οποίο και ενεχείρισε επιστολή του τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χωρίς να προκύψει οποιοδήποτε “ζήτημα” ή κάποια “ένταση”.
Το συγκεκριμένο “βήμα” ωστόσο της Άγκυρας, παρότι “μεγαλύτερο” όσον αφορά το απίστευτο μέγεθος της επιθετικότητας, δεν είναι το πρώτο:
Σε ανάλογη προκλητική κίνηση είχε προβεί και πριν από δυο ακριβώς μήνες, όταν, στις 31 Δεκεμβρίου του 2014, είχε εκδόσει δυο NOTAM προς ναυτιλομένους, (NAVTEX) τις υπ΄αριθμ. 1076/14 και 1077/14, με τις οποίες είχε δεσμεύσει πολύ μεγάλες περιοχές στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο για όλο το 2015.
Επρόκειτο για μία πρακτική που ξεπερνούσε κάθε προηγούμενη πρόκληση της Τουρκίας, η οποία, και όπως προκύπτει από τις εξελίξεις, δεν ήταν χωρίς κάποια μεμονωμένη ενέργεια, αποκομμένη από έναν γενικότερο αντικειμενικό σκοπό, ο οποίος, όσο περνά ο καιρός, γίνεται περισσότερο σαφής.