Με τον χειρότερο τρόπο έληξε η κατάσταση ομηρίας στο Μουσείο Μπάρντο της Τύνιδας. Μετά από επίθεση της αστυνομίας για την απελευθέρωση των ομήρων, νεκροί έπεσαν οι δύο ένοπλοι, ενώ όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Τυνησίας 19 πολίτες είναι νεκρού, εκ των οποίων οι 17 τουρίστες. Πολωνοί, Ιταλοί, Γερμανοί, και Ισπανοί τουρίστες μεταξύ των νεκρών.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της Τυνησίας, οι όμηροι που κρατούνταν μέσα στο κτίριο απελευθερώθηκαν. Ένας αστυνομικός έχασε επίσης τη ζωή του κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, σε ανταλλαγή πυρών με τους ενόπλους.
Σύμφωνα με τον τοπικό ιδιωτικό ραδιοσταθμό Mosaique FM οι όμηροι ήταν τουρίστες, ανάμεσά τους Βρετανοί, Ιταλοί, Γάλλοι και Ισπανοί. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μοχάμεντ Αλι Αρούι, είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι «δύο ή περισσότεροι τρομοκράτες, οπλισμένοι με Καλάσνικοφ» εξαπέλυσαν επίθεση στο μουσείο Μπάρντο. «Υπάρχουν οκτώ θύματα», συνέχισε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για «επτά αλλοδαπού και έναν Τυνήσιο».
Την ώρα της επίθεσης μέσα στο μουσείο βρίσκονταν περίπου 100 τουρίστες και οι περισσότεροι πρόλαβαν να απομακρυνθούν εγκαίρως.
Η περιοχή έχει αποκλειστεί και άνδρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας είχαν ήδη μπει μέσα στο κτίριο. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν περικυκλώσει το μουσείο, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που βρίσκονται στο σημείο.
Ο πρόεδρος της Τυνησίας Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι θα απευθύνει αργότερα διάγγελμα στον λαό της χώρας, είπε ο εκπρόσωπος της προεδρίας Μόεζ Σινάουι, ενώ ο πρωθυπουργός Χαμπίμπ Εσίντ συγκάλεσε σύσκεψη με τους υπουργούς Εσωτερικών και Αμυνας.
Το Μουσείο Μπάρντο βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κοινοβούλιο της χώρας, οι εργασίες του οποίου διακόπηκαν αμέσως όταν άρχισαν να ακούγονται οι πυροβολισμοί. Όσοι βουλευτές βρίσκονταν στο χώρο έλαβαν εντολή να συγκεντρωθούν στην κεντρική αίθουσα, όπως είπε η Μονίμα Μπραχίμ, μια εκπρόσωπος του ισλαμιστικού κόμματος Ενάχντα.
Μετά την επανάσταση του 2011 και την ανατροπή του πρώην προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Άλι η Τυνησία ένοπλες τζιχαντιστικές οργανώσεις έκαναν την εμφάνισή τους στη χώρα. Περίπου εξήντα αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με τους ενόπλους, κυρίως κοντά στα σύνορα της Τυνησίας με την Αλγερία όπου δρα μια οργάνωση η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα.