«Άκυρο» και «υπό αμφισβήτηση» χαρακτήρισε των εξωδικαστικό συμβιβασμό ελληνικού Δημοσίου και γερμανικής Siemens η Ζωή Κωνσταντοπουλου κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας των εργασιών της Eπιτροπής για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους.
Η Πρόεδρος της Βουλής είπε πως, με τον συμβιβασμό, η τότε κυβέρνηση παραιτήθηκε από αξιώσεις 2 δισ. ευρώ και πως το θέμα των «μαύρων ταμείων» του γερμανικού κολοσσού θα απασχολήσει την Eπιτροπή.
Επιπροσθέτως, επισήμανε πως οι ειδικοί επιστήμονες εργάζονται αμισθί για τον λογιστικό έλεγχο απαντώντας εμμέσως και στα δημοσιεύματα για την επιβάρυνση των ταμείων του κοινοβουλίου απο την λειτουργία της επιτροπής.
Σε κάθε περίπτωση όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα για το οποίο πάντως οι πρώτες ενδείξεις ειναι θετικές.
Η Πρόεδρος της Βουλής, κατά την έναρξη της δεύτερης ημέρας εργασιών επισήμανε πως «η χώρα αυτή έχει υποφέρει από τη διασπάθιση τεράστιων πόρων σε αμοιβές διαφόρων τύπων συμβούλων, οι οποίοι συνήθως κατέληγαν στην παραίτηση του Ελληνικού Δημοσίου από διαφόρων τύπων αξιώσεις».
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε την συμφωνία του Ελληνικού Δημοσίου με τη γερμανική Siemens.
«Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην αμοιβή μιας νομική εταιρίας που εξέτασε τις αξιώσεις του Ελληνικού Δημοσίου έναντι της Siemens» είπε η πρόεδρος για να συνεχίσει:
«Υπήρχαν νομικοί σύμβουλοι που πληρώνονταν με 500€ την ώρα, παραπάνω απ’ ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, και το αποτέλεσμα των εργασιών αυτής της νομικής συμβουλής που είχε δυσθεώρητο κόστος, ήταν να υπογραφεί ένας άκυρος εξωδικαστικός συμβιβασμός που οδηγούσε στην παραίτηση του ελληνικού Δημοσίου από αξιώσεις υψους 2 δισ. ευρώ τουλάχιστον.
Ένας συμβιβασμός που όμως πια βρίσκεται στο επίκεντρο της αμφισβήτησης και νομίζω ότι και οι αξιώσεις του Ελληνικού Δημοσίου κατά της Siemens είναι ένα κομμάτι που πρέπει να συσχετισθεί και με την αποτίμηση του ποιο πραγματικά είναι το χρέος και ποια είναι τα δημόσια οικονομικά».