ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
Με σαφή προσανατολισμό να πείσει τους δανειστές πριν από την ημερομηνία-ορόσημο της 12ης Μαΐου και να επιτευχθεί συμφωνία Αθήνας-Βρυξελλών τα επόμενα 24ωρα, σε ένα «ελάχιστα αποδεκτό πακέτο», κινείται η ελληνική κυβέρνηση, με τις διαβουλεύσεις στα ευρωπαϊκά όργανα να είναι πυρετώδεις.
Το πρώτο και πιο πιθανό σενάριο που έχει στον «οδικό χάρτη» του το Μέγαρο Μαξίμου είναι μια συμφωνία «σκαλοπάτι», όπως την περιέγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Δεύτερο βήμα, είναι η πορεία προς την τελική συμφωνία του Ιουνίου, με στόχο να ξεμπλοκάρει σταδιακά η ρευστότητα για να αντιμετωπίσει το κράτος τις παρενέργειες του ασφυκτικού κλίματος στα ταμεία.
«Μωσαϊκό» διατάξεων για να έρθει η… υπο-δόση
Προς αυτή την κατεύθυνση και πάντα υπό το πρίσμα της επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων, το ενδιαφέρον Μεγάρου Μαξίμου και κόμματος επικεντρώνεται στην τελική μορφή του πολυνομοσχεδίου-«σκούπα» που συντάσσει η κυβέρνηση με την προσδοκία να ψηφιστεί και να τρέξει η συμφωνία με τους εταίρους.
Από το συγκεκριμένο μπορεί να απουσιάζουν ασφαλιστικό και εργασιακά, καθώς και οι ρυθμίσεις για πλειστηριασμούς και «κόκκινα» δάνεια, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν περιλαμβάνει «βροχή» επιμέρους διατάξεις που άπτονται των συγκεκριμένων ζητημάτων.
Ο Τσίπρας ανοίγει τα χαρτιά του σε κόμμα και υπουργούς
Σε πρώτο στάδιο ο πρωθυπουργός, ο οποίος βρίσκεται στον πυρήνα του κορυφαίου παιχνιδιού, ανοίγει τα χαρτιά του. Στις 5 το απόγευμα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο και ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τους υπουργούς για το προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου που θα περιέχει μέτρα από τη «λίστα Βαρουφάκη».
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να συνεδριάσει προηγουμένως και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και η συζήτηση της περασμένης Τρίτης διεκόπη λόγω της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κύπρο.
Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν πως η παρουσίαση του πολυνομοσχεδίου στους Θεσμούς θα γίνει αφότου πάρει μορφή νομοσχεδίου. Ωστόσο, δεν κρύβουν ότι «είναι φυσικό και αναμενόμενο να συζητηθεί το περίγραμμα των διατάξεων και στη σημερινή συνεδρίαση της Ομάδας των Βρυξελλών», προσθέτοντας ότι το κλίμα είναι αρκετά καλύτερο μετά και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης να ανανεώσει την ομάδα διαπραγμάτευσης.
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι το πολυνομοσχέδιο, αν λάβει την έγκριση των εταίρων, να προωθηθεί στη Βουλή «το συντομότερο δυνατόν», ενώ ευχής έργο είναι να ακολουθήσει -έστω και με τηλεδιάσκεψη- ένα έκτακτο Εurogroup, πριν από την τακτική συνεδρίαση της 11ης Μαΐου.
Το πρωθυπουργικό επιτελείο, πάντως, εμφανίζεται αισιόδοξο και παρά την όποια αναταραχή που προκαλεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στο κόμμα η προοπτική μιας συμφωνίας με υποχωρήσεις, επιμένει πως «μια συνολική συμφωνία μπορούμε να την υπερασπιστούμε και να περάσει».