Από τη Δευτέρα θα επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, καθώς οι συζητήσεις διακόπηκαν, όπως την προγραμματισμένο, την Κυριακή και γίνεται αποτίμηση των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων των συνομιλιών. Μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε το στις διαπραγματεύσεις, με αφορμή τα ακανθώδη ζητήματα του ασφαλιστικού και του εργασιακού, επόμενο ορόσημο εμφανίζεται τώρα η Τετάρτη, οπότε συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΚΤ, το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων εφόσον «υπήρχε στον ορίζοντα μια συμφωνία».
Οι συζητήσεις, ανέφεραν κοινοτικές πηγές, διεξάγονται σε εποικοδομητικό κλίμα, ιδιαίτερα μετά τις αλλαγές στη διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης. Εντούτοις, επεσήμαναν ότι απομένουν ακόμη πολλά. «Έχουμε χάσει υπερβολικά πολύ χρόνο, αλλά ελπίζω ότι αυτές τις ημέρες συντελέστηκε αξιοσημείωτη πρόοδος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος.
Εντούτοις, παρά την αρχική αισιοδοξία, κυβερνητικές πηγές μιλούσαν το βράδυ του Σαββάτου για ακατανόητη επιμονή, κυρίως των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα θέματα της περικοπής των συντάξεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Η ελληνική αντιπροσωπεία εξήγησε στους εκπροσώπους των θεσμών ότι για την Ελλάδα το θέμα των συλλογικών συμβάσεων είναι κάτι παραπάνω από «κόκκινη» γραμμή.
«Το καινούριο στοιχείο που προκύπτει, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, είναι όχι μόνο ότι μία μερίδα των δανειστών ζητάει πράγματα, τα οποία ζητούσαν και μέσω του “mail Χαρδούβελη”. Περίπου μας λένε, μην κάνετε καμία αλλαγή, γύρω από αυτό που θα έλεγε κανείς “μνημονιακό καθεστώς και κεκτημένο”. Αυτό το έλεγαν ακροθιγώς και τα τελευταία εικοσιτετράωρα ακούγεται μετ’ επιτάσεως» δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης.
Στόχος της Ελλάδας είναι η επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας, σύγκλισης δηλαδή στα περισσότερα πλην του ασφαλιστικού και των εργασιακών, η οποία θα μπορούσε να δώσει το απαραίτητο «μήνυμα» προς την ΕΚΤ.
Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύει άρθρο στο οποίο αναφέρει ότι ακόμη και αν υπάρξει συμφωνία δεν πρόκειται να εκταμιευτούν χρήματα πριν από τις 12 Μαΐου, καθώς η Αθήνα θα πρέπει να έχει ψηφίσει στη Βουλή όλο το πακέτο των μέτρων που θα έχει συμφωνηθεί.
ΓΙΑΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΡΑΜΜΗ ΠΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΖΗΤΕΙ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Δική της ατζέντα επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση και με τη διαπραγμάτευση να έχει οδηγηθεί στο σημείο μηδέν, το Μέγαρο Μαξίμου προκρίνει τη λύση της «τελικής συμφωνίας» η οποία και θα εξασφαλίζει τη χώρα για όλο το 2015 και 2016, ανοίγοντας ταυτόχρονα τη συζήτηση για μείωση του ελληνικού χρέους.
Τα επόμενα 24ωρα προμηνύονται εξόχως κρίσιμα για το μέλλον των διαβουλεύσεων Αθήνας- εταίρων, με τις εργασίες στο Brussels Group να ξεκινούν από σήμερα για ακόμη μια φορά.
Με το χρόνο λοιπόν, να μετράει πια σε βάρος της ελληνικής κυβέρνησης και της οικονομίας, η ελληνική πλευρά επιδιώκει με χειροπιαστά δείγματα να επιβεβαιωθεί από το eurogroup- η όποια πρόοδος έχει σημειωθεί ως τώρα στις τεχνικές συζητήσεις- ώστε η ΕΚΤ να ανοίξει με τη σειρά της τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης και στο τέλος του μήνα να ανοίξει η ” βεντάλια” των κρίσιμων ζητημάτων ενόψει μιας λύσης-πακέτο.
Σε εγρήγορση πάντως, βρίσκεται σύσσωμο το κυβερνητικό επιτελείο, αφού πέρα από την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης η οποία συνεδρίαζε χθες, εθεάθη αργά τη νύχτα να περνά το κατώφλι του Μαξίμου και ο αρμόδιος για τα έσοδα υπουργός Δημήτρης Μάρδας.
Σε κάθε περίπτωση η επιλογή του πρωθυπουργού, να προτάξει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης (όπως αποκάλυψε η “Αυγή της Κυριακής”) μόνο τυχαία δε ήταν, αφού μέσω αυτής δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση να παίξει παιχνίδι με δυο δυνατά «χαρτιά»:
πρώτον, αν είναι σύμφωνη και η πλευρά των εταίρων ξεπερνά προς το παρόν τις βασικές δυσκολίες (εργασιακές σχέσεις και ασφαλιστικό), μεταθέτοντας τη συζήτηση για τα «αγκάθια» στο τέλος Μαΐου
δεύτερον, με δεδομένα τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια φέρνει πιο μπροστά την τελική συμφωνία που κανονικά θα συζητείτο με το τέλος της παράτασης της δανειακής σύμβασης στα τέλη Ιουνίου
Το κυβερνητικό επιτελείο πάντως, όπως σημειώνει πηγή από το περιβάλλον του πρωθυπουργού στο iefimerida.gr φιλοτεχνεί ήδη το «χάρτη» της εν λόγω συμφωνίας που σημαίνει ενοποίηση των δύο, -της ενδιάμεσης (του Απριλίου) και της μεγαλύτερης(του Ιουνίου)- με ένα ενδιάμεσο…deal.
Στο…δια ταύτα, στόχος είναι να υπάρξει ένα προσωρινό «συμβόλαιο» έως και την τακτική συνεδρίαση του eurogroup στις 11 Μαΐου ή στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας προκειμένου η ελληνική πλευρά να αποδεσμεύσει κάποιου είδους χρηματοδοτικά εργαλεία και να πάρει ανάσα και από’κει και πέρα να εξετάσει όλα τα «καυτά» θέματα, έχοντας δεσμευθεί για φορολογικές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις.
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, θα ξεδιπλωθεί σε δύο στάδια:
Το πρώτο αναμένεται να ξεκινήσει την Πέμπτη – και σε κάθε περίπτωση πριν τις 11/5 – με την ολοκλήρωση του επόμενου κύκλου συζητήσεων στο Brussels Group την Τετάρτη. Η Αθήνα επιδιώκει συνεδρίαση μέχρι την Παρασκευή του Euroworking Group και ενδεχομένως έκτακτο Eurogroup (ακόμη και μέσω τηλεδιάσκεψης). Αρχικός στόχος η χαλάρωση από την ΕΚΤ στα T-bills
Το δεύτερο στάδιο προβλέπει εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων στο πρώτο 20ήμερο του Μαΐου, ώστε μέχρι τα τέλη του μήνα να οδηγηθούμε σε τελική συμφωνία-πακέτο, η οποία θα εξασφαλίζει την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Ερχονται στοχευμένες κινήσεις Τσίπρα
Έγκυρες πληροφορίες, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός χωρίς να χρησιμοποιεί δεσμευτικές αναφορές θα προχωρήσει σε στοχευμένες κινήσεις επαναλαμβάνοντας ένα κύκλο τηλεφωνικών επικοινωνιών με κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους (απο το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν) αλλά και με ηγέτες, ενόψει των κρίσιμων σταθμών και της προσπάθειας να επιτευχθεί πολιτική λύση, παρά τις πιέσεις που ασκούνται σε τεχνοκρατικό επίπεδο.
Ξεκινάει ένα δεκαήμερο «φωτιά»
Τέλος, από σήμερα ξεκινά για το Μέγαρο Μαξίμου ένα δεκαήμερο «φωτιά» σε διπλωματικό επίπεδο και επίπεδο υποχρεώσεων, καθώς:
Στις 6 Μαΐου συνεδριάζει η ΕΚΤ για παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA με την ελπίδα να αυξηθεί το όριο των εντόκων
Την ίδια μέρα το ελληνικό δημόσιο προχωρά στην έκδοση γραμματίων για την ανανέωση ομολόγων 1,4δις ευρώ
Στις 11 Μαΐου συνέρχεται το τακτικό Eurogroup στις Βρυξέλλες
Στις 12 Μαΐου η Ελλάδα καλείται να καταβάλει άλλη μία δόση προς το ΔΝΤ ύψους 750εκατ.ευρώ
Πηγή: in.gr, iefimerida.gr