“Είμαστε σε διαδικασία καλού συμβιβασμού, η συνεπής στάση της Κυβέρνησης οδήγησε τους θεσμούς τις τελευταίες ημέρες να συνεννοηθούν και να συμβιβάσουν τις διαφωνίες τους” , δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στα Παραπολιτικά 90,1 και τον Σεραφείμ Κοτρώτσο.
Στην πρώτη του ραδιοφωνική συνέντευξη με την ιδιότητα του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι “οι δανειστές δεν είχαν κάνει προτάσεις για το Ελληνικό ζήτημα” και πως η Αθήνα ώθησε τους θεσμούς να κάνουν μια πρώτη συνεννόηση, ενώ άφησε αιχμές για την αντιπολίτευση σημειώνοντας : “όλοι αυτοί που οδηγούσαν την χώρα στην καταστροφή μας λένε ότι αργοπορούμε και βιάζονται”.
O κ. Κοτζιάς είπε ότι “η Ελλάδα δεν είναι πλέον μια χώρα παρίας όπως είχαν συνηθίσει τους ευρωπαίους οι προηγούμενοι κυβερνώντες” και πως “αξιοποιούνται όλα τα δικαιώματα μας ως κράτος ισότιμο στην Ε.Ε” και πρόσθεσε ότι “οι θεσμοί μέσω της τρόικας παραβίασαν τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Τώρα πρέπει να λειτουργήσουν με βάση τις ευρωπαϊκές συμβάσεις και τους κανονισμούς κατά συνέπεια κάναμε σαφές ότι οι θεσμοί οφείλουν να λειτουργούν με συνθήκες δικαίου”.
Ο Υπουργός εξωτερικών σημείωσε ότι “η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι στόχος της Κυβέρνησης και η ίδια η επιτροπή που κατάργησε μέρος των συλλογικών συμβάσεων σήμερα έρχεται και αναγνωρίζει ότι ένα σύγχρονο εργασιακό πλαίσιο δεν υφίσταται με αυτές τις αλλαγές βλέπει πλέον ρεαλιστικά το θέμα”, συμπληρώνοντας ότι “οι κόκκινες γραμμές είναι τα δικαιώματα των εργαζομένων“.
Ωστόσο, επειδή η διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη, ανέφερε πως δεν είναι σωστό να προχωρήσει ο ίδιος σε ανάλυση για το θέμα.
Για το θέμα της Siemens ο κ. Κοτζιάς είπε ότι “το έθεσε ο ίδιος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο ενώ στη συνέχεια το έβαλε στην κ. Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας” και πρόσθεσε : “Για να καταπολεμηθεί η διαφθορά πρέπει να μας παραδώσουν τα πρωτόκολλα από τις δίκες στη Γερμανία, εμείς θέσαμε το θέμα Χριστοφοράκου αλλά δεν τους αρέσει το ζήτημα. Δεν είμαστε εμείς διεφθαρμένοι ως χώρα αλλά μεγάλες γερμανικές εταιρίες διέφθειραν πρόσωπα στην Αθήνα. Όλα αυτά τα θέματα κινούνται από τον πρωθυπουργό”.
Αναφερόμενος στον ΥΠΕΞ της Γερμανίας κ. Σταινμάγερ έκανε λόγο για “μια από τις πιο εξαιρετικές προσωπικότητες με τον όποιο υπάρχει καλή χημεία καθώς έχουν σπουδάσει στο ίδιο πανεπιστήμιο στη Δυτική Γερμανία”.
Επίσης, τόνισε ότι “το κατοχικό δάνειο είναι το πιο σαφές για τους Γερμανούς ζήτημα”.
“Οι Γερμανοί δεν έχουν μόνο στο μυαλό τους τα χρήματα που πρέπει να πληρώσουν αλλά να μην βγαίνει και όλα αυτά τα επιβαρυντικά γεγονότα στην ιστορία τους” , είπε χαρακτηριστικά.
Ακούστε το πρώτο μέρος της συνέντευξης:
Όσον αφορά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, είπε: “Οι Αμερικανοί στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, διότι πιστεύουν ότι οι κυρίαρχες φωνές της Ευρώπης είναι σκληρές…Θέλουν η Ευρώπη να ακολουθήσει την δική της αναπτυξιακή πολιτική…Πρέπει να ασχοληθούμε με την προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων…Με καλούς χειρισμούς όλα μπορούν να πάνε σε καλό δρόμο”.
Μιλώντας για το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: “Στην Κύπρο έχουμε μία προσπάθεια μετακίνησης του προβλήματος. Ξεκίνησε με το κατοχικό και τώρα οι Τούρκοι θέλουν να το κάνουν πρόβλημα κατανομής των πόρων. Είναι και ένα ζήτημα κυριαρχίας αλλά και ένα βαθύ δημοκρατικό πρόβλημα. Το κυπριακό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί όταν υπάρχουν η συμφωνία Λονδίνου και Ζυρίχης . Εμείς ως Ελλάδα δεν θέλουμε να έχουμε ρόλο εγγυήτριας δύναμης. Πιστεύω ότι η Ελλάδα πρέπει να τοποθετηθεί στο θέμα λόγω συνθηκών. Πρέπει να δούμε την εσωτερική πτυχή και η Κύπρος πρέπει να διασφαλίσει ότι θα είναι κυρίαρχη και αυτόνομη….Ξαναθυμίζουμε την πτυχή του κυπριακού προβλήματος. Πράγματι δεν αλλάζει το καθεστώς των εγγυήσεων όπως διαμορφώθηκε στο παρελθόν”.
Σχετικά με την ΑΟΖ και τον αγωγό, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δήλωσε: “Στην τεχνική ομάδα θα δούμε αναλυτικά τα ζητήματα. Λάβαμε υπόψιν μας τις θέσεις της Αιγύπτου. Έχουμε μεγάλη πρόοδο με την Αίγυπτο. Η χώρα περνάει μεγάλη κρίση ρευστότητας. Η Αίγυπτος έκανε πριν ένα μήνα διεθνή συνδιάσκεψη για χορηγούς. Μάζεψαν 45 δις€ για επενδύσεις στην Αίγυπτο, και μάλιστα με νέο κανάλι στο Σουέζ. Θα περνάνε όλα τα σύγχρονα πλοία. Σε αυτό το μεγάλο έργο έδειξαν την επιθυμία τους να συμμετέχει και η ελληνική πλευρά. Η Αίγυπτος ενδιαφέρεται να αναπτύξει ακτοπλοϊκή γραμμή Αλεξάνδρειας- Αλεξανδρούπολης. Έχουμε μεγάλες προοπτικές. Μην μπερδεύουμε τα νομισματικά προβλήματα της χώρας με τον τεράστιο ρόλο που μπορεί να παίξει στην διεθνή οικονομία…Φτιάχνονται αγωγοί που διευκολύνουν την σταθεροποίηση στην περιοχή. Εάν θέλουμε να σταθεροποιηθούμε χρειάζονται επενδύσεις”.