Το δημοσίευμα-βόμβα των Financial Times για διαφωνίες μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ ακολούθησε ένα δραματικό non paper του Μεγάρου Μαξίμου, όπου γινόταν λόγος για αδιέξοδο με ευθύνη των θεσμών, ενώ, το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός έστειλε τελεσίγραφο μέσω της «Αυγής».
Όπως διαφάνηκε και από την κοινή δήλωση Τσίπρα-Γιούνκερ, αμέσως μετά την χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες, η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να «αγγίξει» τις κόκκινες γραμμές σε εργασιακά και ασφαλιστικό με τέτοιο τρόπο ώστε αφενός να ανοίξει ο δρόμος για τη συμφωνία και να μπει ένα τέλος στο ασφυκτικό πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα, αφετέρου αυτό να γίνει με τέτοιον τρόπο ώστε να μην παραβιαστεί η τελευταία γραμμή άμυνας της κυβέρνησης που είναι μια νέα οριζόντια μείωση μισθών και συντάξεων.
Το θετικό κλίμα στις διαπραγματεύσεις, το οποίο τουλάχιστον στις Βρυξέλλες έχει διαφανεί εδώ και μιάμιση περίπου εβδομάδα, προκάλεσε και τη μεγαλύτερη αύξηση του ορίου του ELA για τις ελληνικές τράπεζες από τον Φεβρουάριο και μετά, με την οποία συνολικά το «ταβάνι» του ELA φτάνει στα 78,9 δισ. ευρώ.
Όσο για το «κούρεμα» των εγγυήσεων (collaterals) που θέτουν οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από τον Μηχανισμό η απόφαση, θα ληφθεί μετά το Eurogroup της 11ης Μαΐου και ανάλογα με το αποτέλεσμά του.
Την ίδια βέβαια ώρα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επιμένουν να κρατούν «ζεστό» το θέμα κυρίως του δημοψηφίσματος. Χθες ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας ενώπιων κομματικού ακροατηρίου σε ανοιχτή εκδήλωση επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «θα δώσει τη μάχη για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, ικανή να οδηγήσει σε μια πραγματικά αναπτυξιακή πολιτική». Όπως είπε όμως, «εάν τα πράγματα δεν προχωρήσουν όπως τα σχεδιάζουμε, δεν θα διστάσουμε να καταφύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία με δημοψήφισμα».