«Η επιλεκτική άσκηση των δυνάμεών της έχει τοποθετήσει την ΕΚΤ στο επίκεντρο της ελληνικής κρίσης», σημειώνεται χαρακτηριστικά στον πρόλογο του άρθρου, ενώ τονίζεται ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου 3μηνου η ΕΚΤ έχει γίνει στόχος ηχηρής κριτικής για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την ελληνική κρίση.
«Ως μέλος της τρόικας των δανειστών – μαζί με ΔΝΤ και Κομισιόν – η ΕΚΤ έχει την απόλυτη εξουσία να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης. Αν και δεν διαπραγματεύεται επίσημα με την Ελλάδα, η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε ορισμένες επιλεκτικές κινήσεις από τη στιγμή της εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ έως και σήμερα», προστίθεται.
Η ΕΚΤ όχι μόνο αρνήθηκε να προσφέρει μία προσωρινή οικονομική «ανακούφιση» στην Ελλάδα – όπως είχε ουσιαστικά ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας από τον Μάριο Ντράγκι – αλλά κατηγορείται ότι λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες δεν καλύπτονται από τον ρόλο της ως εγγυητή της σταθερότητας της Ευρωζώνης.
Η πρώτη επίμαχη κίνηση κατέφθασε ενώ οι Αλ. Τσίπρας και Γ. Βαρουφάκης προσπαθούσαν να κερδίσουν τη στήριξη των εταίρων τους. Στις 4 Φεβρουαρίου τα μέλη της διοίκησης της ΕΚΤ αποφάσισαν, αργά το βράδυ, να «κόψουν» τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Μάλιστα η απόφαση κατέφθασε λίγες ώρες αφού ο Γ. Βαρουφάκης είχε συναντηθεί με τον Μ. Ντράγκι.