Την άποψη ότι το τέλος Μάη είναι το όριο για την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στους δανειστές εξέφρασε μιλώντας στο Evening Report και στον Γιώργο Κουβαρά ο Peter Spiegel των Financial Times. Όπως είπε οι περισσότεροι αξιωματούχοι με τους οποίους συνομιλεί λένε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε δεν θα υπάρξει μετά ο διαθέσιμος χρόνος για να υπάρξει εκταμίευση μέχρι τα τέλη Ιουνίου οπότε τελειώνει η τρέχουσα παράταση.
Όπως είπε, γενικά δεν υπάρχει εδώ και τρεις μήνες ολοκληρωμένη συμφωνία. Τα δύο κυριότερα εμπόδια που η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί τις κόκκινες γραμμές της, όμως, είναι το εργασιακό και το ασφαλιστικό.
Στο κατά πόσο μπορεί να βγει αληθινό το σενάριο που κάνει λόγο για παρουσίαση κάποιας στιγμής από τους εταίρους μιας συμφωνίας που η Αθήνα θα κληθεί είτε να δεχτεί ως έχει είτε να απορρίψει ως έχει, ο Peter Spiegel είπε ότι αυτό ακριβώς συνέβη στην περίπτωση της Κύπρου όπου ο τότε πρόεδρος Χριστόφιας καθυστέρησε για 12 μήνες. Και φτάσαμε στον Αναστασιάδη στον οποίο παρουσιάστηκε μια συμφωνία την οποία είτε θα δεχόταν η Κύπρος ή θα τραβούσαν οι εταίροι την πρίζα από την κυπριακή οικονομία και τις τράπεζες. Υπάρχει προηγούμενο για κάτι τέτοιο λοιπόν. Οι περισσότεροι επίσημοι στις Βρυξέλλες όμως, προσέθεσε, θα επιθυμούσαν να υπάρχει συμφωνία πριν αναγκαστούν να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο.
Κληθείς να σχολιάσει το Eurogroup της Δευτέρας σε σχέση με την καταστροφική ατμόσφαιρα που επικράτησε στο προηγούμενο Eurogroup στη Ρίγα, ο Peter Spiegel είπε ότι “υπάρχει πρόοδος κυρίως στην λειτουργία του Euro Working Group όπου έχει τελείως αναδιοργανωθεί η ελληνική ομάδα που συμμετέχει υπό την εποπτεία του κ. Δραγασάκη. Όμως λόγω του ότι η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές παραμένει μεγάλη το ερώτημα για το αν φτάνει ο χρόνος των επόμενων δύο εβδομάδων που είναι το τέλος Μάη για να γεφυρωθεί το χάσμα και να υπάρξει συμφωνία παραμένει”.
Στο αν θα στοιχημάτιζε ότι τελικά θα υπάρξει μια καλή λύση για την Ελλάδα, ο Peter Spiegel είπε ότι η ιστορία έχει δείξει ότι όταν πρόκειται για την Ελλάδα πάντα υπάρχει μια «καταστροφή» πριν από την τελική συμφωνία, πριν βγει ένας λαγός από το καπέλο. Το ίδιο συνέβη και στο παρελθόν, και το 2011 και το 2012. Στα μέσα του 2012 η γερμανική κυβέρνηση και η Άγκελα Μέρκελ ενεργά σκεφτόταν την περίπτωση του Grexit πριν δοθεί λύση. Όλες αυτές οι διαπραγματεύσεις, σημείωσε, και με τις άλλες υπό διάσωση χώρες όπως η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία, έχουν ένα στάδιο «καταστροφής» πριν το ξημέρωμα. Αν στοιχημάτιζα, θα στοιχημάτιζα ότι θα υπάρξει στο τέλος ένας συμβιβασμός, υποστήριξε.
Τέλος, όσον αφορά στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και στο κατά πόσο η υπερέκθεσή του και στα ΜΜΕ βοήθησε τελικά την ελληνική υπόθεση, ο Peter Spiegel είπε ότι δεν είναι σίγουρος: “Αρχικά υπήρχε ένα θετικό κλίμα για την ελληνική υπόθεση σε χώρες όπως η Γαλλία ή η Ιταλία, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακόμη και στη Γερμανία όπου υπήρχαν και αυτοί που έλεγαν ότι πρέπει να χαλαρώσει κάπως η στάση απέναντι στην Ελλάδα. Όμως έχει χάσει η Ελλάδα πολλή από την εμπιστοσύνη που είχε στην αρχή της διαπραγμάτευσης. Ο κ. Βαρουφάκης είναι ένας πολύ μορφωμένος καθηγητής, με διδακτορικό. Όταν, όμως, συναντιέται με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών, βρίσκεται σε ένα δωμάτιο γεμάτο με επίσης πολύ μορφωμένους, κατέχοντες διδακτορικά, υπουργούς Οικονομικών. Κατά συνέπεια όταν τους κάνει διάλεξη τους εκνευρίζει. Και αυτό δεν αφορά μόνο τον Β. Σόιμπλε αλλά και άλλους υπουργούς Οικονομικών μικρότερων ή μεγαλύτερων χωρών, στο βορρά ή στο νότο”.