Ο πρόεδρος της Κομισιόν παρουσίασε σχέδιο δράσης για τη μετανάστευση και το άσυλο στις χώρες-μέλη της ΕΕ, με την Βρετανία να στέκεται απέναντι αυτού και να το απορρίπτει.
Η Βρετανία παρουσιάζεται αντίθετη σε οποιαδήποτε αλληλεγγύη που αφορά την υποδοχή μεταναστών και προσφύγων, τονίζοντας πως όλοι όσοι προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να επαναπατρίζονται.
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απαντώντας σε αυτή τη θέση υποστήριξε πως «κανένας πρόσφυγας δεν θα στέλνεται πίσω παρά τη θέλησή του».
«Το μόνο που θα κάνει μια τέτοια προσέγγιση, είναι να ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να διακινδυνεύουν τη ζωή τους», προσέθεσε.
Ερωτηθείς για τις αντιρρήσεις του Λονδίνου πάνω στο σχέδιο, ο υπ’ αριθμόν δύο στην ιεραρχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, τόνισε πως το χειρότερο θα ήταν να μην υπάρχει κάποια δράση και να διατηρηθεί το ίδιο σύστημα.
Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Τερέζα Μέι, θέλοντας να καθησυχάσει τη Βρετανία υποστήριξε πως ο επαναπατρισμός είναι ένα κομμάτι της πολιτικής της ΕΕ, συμπληρώνοντας πως «μπορεί να μείνει ήσυχη» ότι δεν θα χορηγείται άσυλο σε όλους τους πρόσφυγες.
«Αν δεν κάνουμε τίποτε θα επιδεινωθεί η τύχη των ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο και θα χάσουμε κάθε αξιοπιστία απέναντι στους πολίτες μας (…) δεν μπορούμε να δεχθούμε ολόκληρες οικογένειες να πνίγονται στη Μεσόγειο», επέμεινε η βρετανική πλευρά.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο οι αφίξεις μέσω θαλάσσης είναι πιο δραματική πτυχή του μεταναστευτικού ζητήματος αν και είναι μόνο ένα κομμάτι αυτού.
Η πλειονότητα των μεταναστών φτάνουν στη Λιβύη, έχοντας ως προορισμό την Ιταλία.
Βασικό μέλημα του σχεδίου, που παρουσιάστηκε, τονίζει την ανάγκη η εξάλειψη των διακινητών και η καταστροφή των πλοίων τους. Αυτό επιτάσσει τη χρήση ισχύος, ένα μέτρο το οποίο θα συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών την ερχόμενη Δευτέρα.
Μεταξύ άλλων, ενισχύονται τα μέσα επίβλεψης και διάσωσης της Μεσογείου, ώστε να αποφευχθούν τα ναυάγια. Αυτή είναι η αποστολή που ανατέθηκε στις επιχειρήσεις «Τρίτων» στην Ιταλία και «Ποσειδών» στην Ελλάδα, ο προϋπολογισμός και τα μέσα των οποίων θα αυξηθούν.
Το τρίτο μέρος του σχεδίου είναι αυτό που εγείρει αμφιβολίες, καθώς ζητά την επιβολή αλληλεγγύης στα κράτη-μέλη και αλλαγής του κανόνα που επιβάλλει να αναλαμβάνουν την τύχη των προσώπων που ζητούν άσυλο, οι χώρες στις οποίες φτάνουν.