Το στίγμα ότι η κυβέρνηση και οι εταίροι βρίσκονται στην τελική ευθεία για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία έδωσε κατά την ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όπως τόνισε, βασικές προϋποθέσεις για τη συμφωνία είναι να προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για το 2015 και 2016, επενδυτικό πακέτο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και να μην περιλαμβάνει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Μετά την επίτευξη της συμφωνίας θα υπάρξει το μομέντουμ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ο πρωθυπουργός και περιέγραψε τι είδους ανάπτυξη θέλει για τη χώρα.
Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε μια «εξαιρετικά κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και τους εταίρους, στην τελική ευθεία για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, μετά από επίπονες συζητήσεις».
Ο ίδιος περιεγραψε τον «σκληρό αγώνα» που έδωσε η κυβέρνηση για να πείσει ότι «η προηγούμενη κατάσταση δεν ήταν βιώσιμη και πως θα ήταν παράλογο οικονομικά και καταστροφικό κοινωνικά να συνεχιστεί».
Όπως είπε, μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε αναλυτικό κείμενο εξειδικεύοντας τις μεταρρυθμίσεις και τόνισε ότι «έχει αποδείξει πως εργάζεται με ειλικρίνεια και αφοσίωση για την επίτευξη συμφωνίας». Ως απόδειξη, ο πρωθυπουργός έφερε το επιχείρημα ότι «παρά τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, η χώρα έχει ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της, ύψους 8 δισ. ευρώ από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της».
Αφησε, δε, αιχμές για την πορεία των διαπραγματεύσεων, λέγοντας ότι αν και η ελληνική κυβέρνηση τήρησε τις δικές της δεσμεύσεις, «δεν μπορούν να ισχυριστούν το ίδιο όλοι οι εμπλεκόμενοι». Έκανε λόγο για «διχαστικά σχέδια για την πορεία της Ευρώπης» που υπάρχουν στα μυαλά κάποιων, σημείωσε ωστόσο ότι θεωρεί πως «έχουν επικρατήσει οι σώφρονες φωνές».
Σημείωσε, ακόμη, ότι δεν αποτελεί επιλογή της κυβέρνηση η έλλειψη ρευστότητας των τελευταίων ημερών, αλλά «σκληρή διαπραγματευτική τακτική των ευρωπαίων, για την οποία δεν ξέρω αν όλοι στην Ευρώπη είναι περήφανοι».
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τις βασικές προϋποθέσεις για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, τονίζοντας ότι «είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς» αρκεί «η συμφωνία να μην δίνει μόνο μια βραχυπρόθεσμη ανάσα, αλλά να λύνει το μεσοπρόθεσμο χρηματοδοτικό πρόβλημα έως ότου βγούμε στις αγορές», ενώ θα οδηγήσει σε «μια μακροπρόθεσμη λύση, με απομείωση του δημόσιου χρέους».
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η συμφωνία θα πρέπει να προβλέπει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος και του χρόνου, επενδυτικό πακέτο για την επανεκκίνηση της οικονομίας και δεν θα περιλαμβάνει νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Επαναλαμβάνοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας, υπογράμμισε ότι όταν λυθεί το πρόβλημα χρηματοδότησης θα υπάρξει το αναγκαίο μομέντουμ, ώστε η χώρα να αφήσει πίσω της τον φαύλο κύκλο λιτότητας και να περάσει σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης.