Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο σε Αθήνας και Βρυξέλλες για την επίτευξη συμφωνίας έτσι ώστε και οι δύο πλευρές να αποφύγουν τις “περιπέτειες”.
Η Αθήνα είναι πετάει τη μπάλα στην άλλη πλευρά καθώς θεωρεί ότι προ πολλού έχει διανύσει την απόσταση που της αναλογεί στην προσπάθεια έντιμου συμβιβασμού και ζητά εγγυήσεις για την ομαλή χρηματοδότηση της Ελλάδας πριν προχωρήσει η εφαρμογή των όποιων μέτρων.
Για το Εργασιακό η κυβέρνηση έχει…”Ευαγγέλιο” τη μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για την πρακτική που ακολουθούν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες για τις εργασιακές σχέσεις, ενώ οι όποιες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό θα πρέπει να γίνουν αφού ολοκληρωθούν οι νέες Αναλογιστικές μελέτες το Φθινόπωρο, θέσεις που φαίνεται ότι δεν βρίσκουν σύμφωνη την πλευρά των δανειστών. Έτσι στο τραπέζι έχουν πέσει συμβιβαστικές λύσεις και προτάσεις.
Εξετάζεται το «πάγωμα» των διατάξεων για της συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό. Για τις επικουρικές συντάξεις η κυβέρνηση αποκλείει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος αλλά ως τελευταία υποχώρηση μπορεί να δεχθεί μία μείωση στις υψηλές επικουρικές χωρίς να έχει διευκρινιστεί ποιο θα είναι το όριο.
Δεδομένη είναι η πρόθεση για κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, χωρίς να θιγούν, όμως, τα θεμελιωμένα δικαιώματα και μετά από μεταβατικό χρονικό διάστημα ενώ θολό τοπίο αποτελεί η 13 σύνταξη με πιθανότερο σενάριο να τεθούν αυστηρά κριτήρια.
Πιο έτοιμο φαντάζει το φορολογικό «πακέτο», αν και είναι σαφές ότι η… δοσολογία των μέτρων θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία των δύο πλευρών για το πρωτογενές πλεόνασμα όχι μόνο του 2015 αλλά και των επόμενων ετών. Τι βρίσκεται στο τραπέζι;
Η επαναφορά στα πρότερα επίπεδα των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα από 30.000 ή 50.000 ευρώ και άνω
μπαίνει μέχρι νεωτέρας στον «πάγο» η επαναφορά του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ
δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η διατήρηση για φέτος του ΕΝΦΙΑ, με αναπροσαρμογή των Τιμών Ζώνης, αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η αναπροσαρμογή θα αφορά στο φετινό υπολογισμό του φόρου, δηλαδή θα ανατρέξει αναδρομικά στην 1η Ιανουαρίου