Με ένα δεύτερο σενάριο για τους συντελεστές του ΦΠΑ έρχεται πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς η κυβέρνηση. Μετά το black out που προκλήθηκε από το γεγονός ότι η πρόταση Βαρουφάκη για τέσσερις συντελεστές, δυο υψηλούς για όσους πληρώνουν με μετρητά (18% και 9,5%) και δυο χαμηλότερους για όσους πληρώνουν με πλαστικό χρήμα (15% και 6,5%), πλέον στο οικονομικό επιτελείο δουλεύουν και εναλλακτικά σενάρια τα οποία, όμως, σε πρώτη ανάγνωση έχουν πλέον μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα.
Η εμπλοκή με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ για πληρωμές με πλαστικό χρήμα έγκειται στο ότι η κοινοτική νομοθεσία (διότι ο ΦΠΑ είναι ο βασικός κοινοτικός φόρος) δεν προβλέπει τη διαφοροποίηση συντελεστών με βάση τον τρόπο πληρωμής ή δυο συντελεστές για το ίδιο προϊόν ή υπηρεσία. Αντιθέτως επιτρέπει διαφοροποιήσεις κυρίως με βάση τη γεωγραφική περιφέρεια.
Το νέο σενάριο που, σύμφωνα με πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, πέφτει στο τραπέζι προβλέπει απλώς την αύξηση υφιστάμενων συντελεστών αλλά με μια σειρά μετατάξεων προϊόντων σε υψηλότερους συντελεστές προκειμένου υπάρξει σημαντική αύξηση φορολογικών εσόδων σε μόνιμη βάση.
Το νέο σενάριο προβλέπει:
-την αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% στο 7%, αλλαγή που θα επιφέρει αυξήσεις σε φάρμακα, βιβλία, θέατρα, εφημερίδες κα
-την αύξηση του μειωμένου συντελεστή από το 13% στο 14%, που θα επιφέρει αυξήσεις κυρίως στα τρόφιμα.
-μετατάξεις τουλάχιστον των ξενοδοχείων από το 6,5% στο 14% που θα προκαλέσει σημαντική αύξηση του κόσμους διακυκτέρευσης στα ξενοδοχεία (το e-mail Χαρδούβελη προέβλεπε μετάταξη από το 6,5% στο 13%)
-διατήρηση του κανονικού συντελεστή στο 23%
-κατάργηση του ειδικού καθεστώτος μειωμένων συντελεστών στα νησιά του Αιγαίου.