Το τι συμβαίνει στις ηλεκτρονικές συσκευές όταν…πεθαίνουν έχει απασχολήσει κατά καιρούς πολύ κόσμο, από τεχνικούς μέχρι βιομήχανους και οικολόγους.
Η ανακύκλωσή τους είναι δύσκολη, ενώ κάποιες από τις ύλες που διαθέτουν καθιστά προβληματική την απόρριψή τους σε χωματερές.
Το πρόβλημα θα λυνόταν εάν οι συσκευές απλά αποσυντίθονταν μόνες τους- και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η δουλειά ερευνητών του University of Illinois, που ανέπτυξαν αυτοκαταστρεφόμενες/διασπώμενες συσκευές, οι οποίες «ενεργοποιούν» τις…αυτοκτονικές ιδιότητές τους χάρη στη θερμότητα. Επίσης, ανέπτυξαν ένα τηλεχειριστήριο που επιτρέπει την ενεργοποίηση της λειτουργίας αυτής κατά βούληση.
Της ερευνητικής ομάδας ηγείται ο καθηγητής αεροδιαστημικής ναυπηγικής Σκοτ Ρ. Γουάιτ, και η δουλειά τους αυτή δημοσιεύτηκε στο Advanced Materials.
«Επιδείξαμε ηλεκτρονικά που “είναι εκεί” όταν τα χρειάζεσαι και εξαφανίζονται όταν δεν τα χρειάζεσαι άλλο» λέει σχετικά.
«Πρόκειται για έναν τρόπο δημιουργίας βιωσιμότητας στα υλικά που χρησιμοποιούνται στα σύγχρονα ηλεκτρονικά. Ήταν η πρώτη μας προσπάθεια να χρησιμοποιήσουμε ένα ερέθισμα από το περιβάλλον για να πυροδοτήσουμε την καταστροφή».
Η ομάδα του Γουάιτ συνεργάστηκε με τον Τζον Ρότζερς, διευθυντή του Frederick Seitz Materials Laboratory στο Ιλινόις.