Η κυβέρνηση και οι δανειστές πραγματοποιούν τον τελευταίο γύρο των συζητήσεων στο Brussels group που ξεκινάει και πάλι σήμερα διά ζώσης στις Βρυξέλλες ενώ πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία της 5ης Ιουνίου όπου Ελλάδα πρέπει να καταβάλει την δόση στο ΔΝΤ, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η χώρα θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών και θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα πιστωτικό γεγονός όπου θα έχει απρόβλεπτες διαστάσεις για την ελληνική οικονομία. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει εντολή στην ομάδα τεχνοκρατών του Brussels Group να επιταχύνουν τις διαδικασίες και να κάνουν ότι κριθεί απαραίτητο για να επιτευχθεί συμφωνία. Την ίδια στιγμή υπάρχει έντονη κινητικότητα στο παρασκήνιο από την πλευρά των ΗΠΑ προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός μετά τις προειδοποιήσεις της Αθήνας ότι την 5η Ιουνίου θα καταβάλλει την δόση στο ΔΝΤ μόνο εάν έχει την δυνατότητα μετά την καταβολή των μισθών και των συντάξεων, με δεδομένο ότι τα κρατικά ταμεία είναι άδεια.
Παρά τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι δεν θα καταβληθεί η δόση του ΔΝΤ εάν δεν υπάρξει συμφωνία της χώρας με τους δανειστές που να δίνει λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα, ο αν. υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας με κατεπείγουσα εγκύκλιό του ζητά να μεταφερθούν μέχρι τις 5 Ιουνίου όλα τα υπόλοιπα που βρίσκονται συνολικά σε 1.193 τραπεζικούς λογαριασμούς δημόσιων φορέων στον κεντρικό τραπεζικό λογαριασμό του κράτους της ΤτΕ. Η κυβέρνηση με αυτήν την κίνηση, δείχνει ότι κάνει κάθε προσπάθεια προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσό τόσο για την καταβολή μισθών και συντάξεων όσο και την πληρωμή της δόσης του ΔΝΤ προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος που θα φέρει την χώρα αντιμέτωπη με το φάσμα της χρεοκοπίας.
Την ίδια στιγμή διαδραματίζεται ένα έντονο παρασκήνιο με την παρέμβαση των ΗΠΑ που στοχεύει στην αναζήτηση διεξόδου στο παραπέντε των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να θέσουν το ελληνικό ζήτημα στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών G7 που θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας στη Δρέσδη της Γερμανίας.
Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να θέσουν θέμα για την δημιουργία ενός νέου σύμφωνου για την ανάπτυξη στην Ευρώπη μετά από επτά χρόνια κρίσης, όπου στο επίκεντρο θα βρεθεί το ελληνικό ζήτημα και η αποφυγή ενός πιστωτικού γεγονότος. Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, οι ΗΠΑ αναμένεται να προτείνουν την ανάγκη να εφαρμοστεί ένα νέο επενδυτικό πρόγραμμα στη γηραιά ήπειρο, στο πρότυπο του New Deal, το οποίο μέσω ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων θα τροφοδοτήσει την ανάπτυξη, σε αντιπαράθεση με την γραμμή των Γερμανών και του Β. Σόιμπλε που επιμένουν στην λιτότητα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο αν. υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού θα ζητήσει να βοηθηθεί η Ελλάδα για να καλύψει τις διεθνείς υποχρεώσεις της καθώς αναμένεται να υποστηρίξει ότι «τυχόν αδυναμία πληρωμής μίας δόσης θα θεωρηθεί από τις αγορές πιστωτικό γεγονός, οδηγώντας σε νέα δίνη την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία».
ΟΙ ΗΠΑ ακούν πιέσεις προς δύο κατευθύνσεις: από την μία πλευρά στην Γερμανία και την Ε.Ε. προκειμένου να χαλαρώσει τις πολιτικές λιτότητας που πιέζουν τις οικονομίες των χωρών του νότου και κυρίως την Ελλάδα προς αποφυγήν ενός πιστωτικού γεγονότος το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει νέες αναταραχές στις διεθνείς αγορές και θα έθετε σε κίνδυνο την σταθερότητα της ευρωζώνης και της παγκόσμιας οικονομίας. Από την άλλη πλευρά όμως πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί μεταρρυθμίσεις κυρίως στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό. Προκειμένου να αποφευχθεί ο σκόπελος της 5ης Ιουνίου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρεται να έχει ασκήσει την επιρροή της στο ΔΝΤ προκειμένου να εγκριθεί ένα πιθανό ελληνικό αίτημα για να «πάει πακέτο» στο τέλος του μήνα η καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ με όλες τις υπόλοιπες δόσεις που θα πρέπει να καταβληθούν εκ μέρους της Ελλάδας μέσα στον Ιούνιο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι ευρωπαίοι καθώς τόσο η Ε.Ε. όσο και η ΕΚΤ θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε μία τέτοια προοπτική μόνο εφόσον ήταν ορατή μία συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων