Πυρετώδεις διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να αποσοβήσουν τυχόν πιστωτικό γεγονός που θα προκύψει σταδιακά εάν η Ελλάδα υποχρεωθεί σε αθέτηση πληρωμής κάποιας δόσης προς το ΔΝΤ εντός Ιουνίου.
Με εντολή Ομπάμα θα γίνει όπως προκύπτει από ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών η παρέμβαση του Τζακ Λιου στη σύνοδο των G7 που ξεκινά σήμερα στη Δρέσδη.
Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου εκδόθηκε μια λιτή ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία με εντολή του προέδρου Ομπάμα ο Τζακ Λιου (ο υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ) θα ζητήσει από όλα τα μέρη να καταλήξουν άμεσα σε μια επικοιδομητική ρεαλιστική λύση στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η προτροπή Λιού, ο οποίος έχει ήδη συνομιλήσει με την Κριστίν Λαγκάρντ και για την Ελλάδα, θα είναι η λύση να βρεθεί μέχρι τις 5 Ιουνίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κύριος στόχος όλων των συζητήσεων πολιτικών και τεχνικών είναι να αποσοβηθεί κίνδυνος πιστωτικού γεγονότος τον Ιούνιο με μια συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν «όλοι οι θεσμοί» όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κλ. Γιουνκέρ σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη.
«Δεν θα υπάρξει συμφωνία χωρίς τη συναίνεση του ΔΝΤ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ και έστειλε στην Αθήνα το σήμα ότι «πρέπει να οργανωθεί ώστε να πληρώσει το ΔΝΤ τον Ιούνιο».
Στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος της Κομισιόν αποκάλυψε και την «ουσιαστική» διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στις προτάσεις της Αθήνας και των δανειστών για το ΦΠΑ και ανέρχεται στα προσδοκώμενα έσοδα ύψους 1,8 δισ ευρώ καθώς όπως είπε ο ΦΠΑ πρέπει να αντιστοιχεί γύρω στο 1% του ΑΕΠ.
Θετικά μηνύματα από ΔΝΤ
Την ώρα που η Αθήνα σκουπίζει ακόμη και τα ελάχιστα διαθέσιμά της αποκλειστικές πληροφορίες του ανταποκριτή του theTOC.gr στην Ουάσιγκτον εμφανίζουν το ΔΝΤ διατεθειμένο να απαντήσει θετικά σε πιθανό αίτημα της Ελλάδας να αναβληθεί η πληρωμή της δόσης της 5ης Ιουνίου εφόσον δεν έχει υπάρξει μέχρι τότε μία συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες αποφασιστική κρίνεται η παρέμβαση του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών – μέσω της εκπροσώπου του στο Ταμείο – ώστε να εγκριθεί ελληνικό αίτημα η πληρωμή της δόσης στις 5 Ιουνίου να «πάει πακέτο στο τέλος του μήνα με όλες τις υπόλοιπες δόσεις που θα πρέπει να καταβληθούν εκ μέρους της Ελλάδας μέσα στον Ιούνιο.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κατόπιν της μεσολάβησης του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών το κρίσιμο ορόσημο για τον κίνδυνο μίας ελληνικής χρεοκοπίας στις 5 Ιουνίου θα μετατεθεί προς τα τέλη του μηνός ως μία ακόμα τελική παράταση χρόνου για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Κριστίν Λαγκάρντ έχει ήδη συζητήσει το θέμα με τον εκπρόσωπο της Αμερικής στο ΔΣ του Ταμείου.
Τι θα πει ο Τζάκ Λιού στην σύνοδο των G7
Ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου – με τον οποίο επικοινώνησε την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας- κατά τη σύνοδο των G7 την Τετάρτη στη Δρέσδη θα πιέσει προς την πλευρά των ευρωπαίων ζητώντας την στήριξη της Ελλάδας ώστε να αποφευχθεί ένα πιστωτικό γεγονός που θα πυροδοτούσε νέα δίνη για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με πληροφορίες η παρέμβαση του κ. Λιού θα κινείται στους εξής άξονες:
* όλα τα μέρη πρέπει να κάνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις για να επέλθει μία συμφωνία
*η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί ώστε να παραμείνει συνεπής στις αποπληρωμές των δανείων της προς τους διεθνείς πιστωτές
* τυχόν αδυναμία πληρωμής μίας δόσης θα θεωρηθεί από τις αγορές πιστωτικό γεγονός, οδηγώντας σε νέα δίνη την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία
Αμερικανική πίεση και στην Αθήνα για τις μεταρρυθμίσεις
Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι στο Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι η ευθύνη για την μη επίτευξη συμφωνίας μέχρι σήμερα βαραίνει- όπως όλα τα υπόλοιπα μέρη- το ίδιο και την Ελλάδα.
Οι πληροφορίες λένε ότι τόσο αξιωματούχοι του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών όσο και του Λευκού Οίκου έχουν μεταφέρει στην ελληνική κυβέρνηση το μήνυμα ότι «η Ελλάδα πρέπει να μην υπεκφύγει από τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει». Έχει πάντως σημασία να τονιστεί ότι οι μεταρρυθμίσεις που θεωρεί η αμερικανική κυβέρνηση ότι πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα συμπίπτουν ως έναν βαθμό με αυτές για τις οποίες πιέζει το ΔΝΤ, στους τομείς δηλαδή των εργασιακών σχέσεων, του ασφαλιστικού, της πάταξης της φοροδιαφυγής, των ιδιωτικοποιήσεων.
Και οι ευρωπαίοι βλέπουν πιθανή ομαδοποίηση πληρωμών στο ΔΝΤ
Νωρίτερα την Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης κοντά στις διαπραγματεύσεις είχε αναφέρει στο Ρόιτερς ότι « Υπάρχει η πιθανότητα να ομαδοποιηθούν αρκετές πληρωμές τις οποίες η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει στο ΔΝΤ κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και να γίνει έτσι μόνο μία πληρωμή». Ετερος αξιωματούχος προσκείμενος στις συνομιλίες δήλωσε επίσης ότι υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα.
Όμως επεσήμαναν οι αξιωματούχοι, η Ελλάδα θα μπορούσε να καταφύγει σε ένα τέτοιο στρατήγημα μόνον εάν υπάρχει βάσιμη πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να γνωστοποιηθεί στις αγορές και στους Έλληνες πολίτες.
Σε διαφορετική περίπτωση, η μη καταβολή της δόσης θα μπορούσε να πυροδοτήσει πανικό στις αγορές και μαζικές αναλήψεις καταθέσεων στην Ελλάδα, εξήγησαν οι αξιωματούχοι.
«Επομένως θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν μερικές επιπλέον εβδομάδες. Αλλά εάν δεν υπάρξει κάποια προοπτική για το πώς θα χειριστούν την πληρωμή (στο ΔΝΤ) καθ’ ολοκληρίαν, αυτό θα ήταν κάτι ριψοκίνδυνο για τους Έλληνες. Και οι συνέπειες θα ήταν απρόβλεπτες», εξήγησε ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Ρόιτερς. «Ο κόσμος θα μπορούσε να θελήσει να προχωρήσει σε ανάληψη των καταθέσεών του και ποιος ξέρει τι θα αναγκαζόταν να κάνει η Ελλάδα», ανέφερε.
Πυρετός συσκέψεων στο Bruselles Group
Τα μέλη του BrusselsGroup θα συνεδριάσουν – με φυσική παρουσία – την Τετάρτη ενώ το βράδυ της Τρίτης προηγείται μια ακόμη τηλεδιάσκεψη ώστε να διευθετηθούν κρίσιμα εκκρεμή ζητήματα. Την Πέμπτη θα συνεδριάσει εξάλλου και το EuroworkingGroup το οποίο συνήθως είναι προπομπός της σύγκλησης του Eurogroup.
Πηγή: Thetoc.gr