Η καύση ξύλου τους τελευταίους χειμώνες στην Ελλάδα, συνέβαλε στη δημιουργία μίας τοξικής αιθαλομίχλης που έχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος σύμφωνα με έρευνα που ολοκλήρωσε πρόσφατα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Οπως επισημαίνουν οι ερευνητές, αν η κυβέρνηση λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης, το δημοσιονομικό όφελος θα είναι τεράστιο, από 200 εκατομμύρια έως 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα το Βήμα, οι ερευνητές του ΑΠΘ υπολόγισαν τα αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας και νοσηρότητας του πληθυσμού εξαιτίας της ανεξέλεγκτης καύσης ξύλου τους δύο τελευταίους χειμώνες, προσδιόρισαν το κόστος από την επιβάρυνση της δημόσιας υγείας και το συνέδεσαν με το παράλογο μέτρο της υπερφορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης.
Οπως προέκυψε από την επιστημονική μελέτη του εργαστηρίου περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ και του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, τα χρόνια της κρίσης καταγράφονταν επιπλέον 200 θάνατοι ετησίως, αριθμός που μεταφράζεται σε 3.450 χαμένα χρόνια ζωής και κόστος 200-250 ευρώ.