Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα και δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς ήταν το μήνυμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της πενταμερούς στο Βερολίνο.
Μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωομάδας της Αριστεράς που διεξάγεται στην Αθήνα ο κ. Δραγασάκης είπε ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην επίτευξη μιας συμφωνίας για την οποία, όμως, διευκρίνισε ότι «είναι ακόμη ένας στόχος προς επίτευξη και όχι μια συντελεσμένη πραγματικότητα».
Κατά τον κ. Δραγασάκη η συμφωνία πρέπει να έχει «σαφή οδικό χαρακτήρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους» αλλά και «χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κάτω από το 1% για το 2015 και από το 1,5% για το 2016».
«Ως κυβέρνηση έχουμε γραπτά διατυπωμένες προτάσεις για όσα ζητήματα έχουν τεθεί στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων» συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ότι «η λαϊκή εντολή ήταν σαφής για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη εντός του ευρώ με εγκατάλειψη της εποχής των μνημονίων»
«Οι μεταρρυθμίσεις που επιδιώκουμε και θα εφαρμόσουμε θα αποκαθιστούν τις αδικίες και τις ανισότητες που έχουν ριζώσει στην Ελλάδα» συμπλήρωσε ο κ. Δραγασάκης.
ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
«Ούτε δεχόμαστε τελεσίγραφα ούτε υποκύπτουμε σε εκβιασμούς» διαμήνυσε την Τρίτη σε ομιλία του στο study days ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Σημεία της ομιλίας του αναρτήθηκαν στο προσωπικό του λογαριασμό στο twitter σε αυτά μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «η τρόικα στην Ελλάδα τελείωσε με την ψήφο του ελληνικού λαού».
Όπως είπε ο κ. Δραγασάκης σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι μόνο η εξυπηρέτηση του συμφέροντος του ελληνικού λαού, αλλά και όλων των λαών της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην επίτευξη μίας δίκαιης συμφωνίας.
«Δεν έχει νόημα σε αυτό το σημείο να εγκλωβιστούμε σε ένα άσκοπο blamegame (σ.σ «αλληλοκατηγορίες») τονίζει και προσθέτει: «Ως κυβέρνηση έχουμε γραπτά διατυπωμένες προτάσεις για όσα ζητήματα έχουν τεθεί στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων».
Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης τονίζει πως η ελληνική οικονομία και κοινωνία δεν αντέχουν άλλη λιτότητα και επισημαίνει πως η συμφωνία πρέπει να αποκαθιστά την ομαλότητα ως προς τη ρευστότητα, να είναι μακράς πνοής και να έχει μακροχρόνιο ορίζοντα.
Επιπλέον ο κ. Δραγασάκης σημειώνει πως η συμφωνία πρέπει να περιλαμβάνει σαφή οδικό χαρακτήρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και να περιλαμβάνει χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κάτω από το 1% για το 2015 και από το 1,5% για το 2016.
«Το παραγωγικό σύστημα πρέπει να μετασχηματιστεί και ένα επενδυτικό “σοκ” να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία» είπε και συνέχισε σχολιάζοντας πως η συμφωνία όμως είναι ακόμη ένας στόχος προς επίτευξη και όχι μια συντελεσμένη πραγματικότητα.
Επίσης ο κ. Δραγασάκης στην ομιλία του ανέφερε πως οι μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει η κυβέρνηση και θα εφαρμόσει θα αποκαθιστούν τις αδικίες και τις ανισότητες που έχουν ριζώσει στην Ελλάδα.
Διερωτήθηκε δε για το εάν είναι δυνατόν έπειτα από 5 χρόνια μείωσης εισοδημάτων, ο στόχος να είναι η περαιτέρω μείωση μισθών.
«Η ευρωπαική ολοκλήρωση στόχευε πάντα στη σύγκλιση προς τα πάνω, πλέον θα συγκλίνουμε προς τα κάτω» είπε και εκτίμησε πως η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού θα επιφέρουν οικονομικό και κοινωνικό όφελος.
«Οι πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα έχουν θεσμοποιήσει τον πλέον αναποτελεσματικό και αντιπαραγωγικό τρόπο εξυπηρέτησης χρέους. Με κοινή πολιτική βούληση, το χρέος μπορεί να αναδιαρθρωθεί δίχως την παραμικρή επιβάρυνση των Ευρωπαίων φορολογούμενων» εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και τόνισε πως το πρόβλημα του χρέους χρειάζεται επίλυσή του σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.
Τέλος ο κ. Δραγασάκης υπεραμύνθηκε της πολιτικής της κυβέρνησης λέγοντας: «Δεν κρύβουμε την ταυτότητά μας. Η Ευρώπη έχει ανάγκη από νέα πολιτική δυναμική και αυτή τη φιλοδοξία εξυπηρετούμε σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το ρίσκο του εγχειρήματός μας είμαστε έτοιμοι και το αναλαμβάνουμε. Δεν πρόκειται να καταστούμε “μεταλλαγμένη Αριστερά”. O ΣΥΡΙΖΑ συνιστά ένα νέο πολιτικό παάδειγμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Έχουμε την αίσθηση της ευθύνης και του καθήκοντος».
Πηγή: thehuffingtonpost.gr